PETTER & PETTER: Soleng Skinstad og Northug jr. Her fra Engadin skimaraton i Sveits i mars.
PETTER & PETTER: Soleng Skinstad og Northug jr. Her fra Engadin skimaraton i Sveits i mars. Foto: Ellingvåg, Ørjan

TV 2-ekspert: Derfor er det bra at Northug så elendig ut

TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad var ett sekund bak Petter Northug Jr. i Norgescup-rennet på Gålå, men det er ikke derfor han er optimist på navnebrorens vegne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug ble nummer 37 på 15 kilometer fristil i norgescupen på Gålå, over to minutter bak vinner Dario Cologna.

To plasser og 0,9 sekunder bak Northug endte TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad.

Han ble ikke mindre optimistisk for Northugs sesong etter fredagens renn. Snarere tvert i mot.

– Når du ser så elendig ut som han gjorde andre halvdel, og likevel bare er to minutter bak, da ser du at han kan går mye fortere, sier Skinstad.

– Situasjonen er ikke så dyster som det kan se ut som. Selv om tunnelen er lang, er det lys i enden av den. Petter kan gå fort på ski etter nyttår, men det forutsetter at treningen frem til den tid går som planlagt og at kroppen lystrer.

Verdifull pekepinn

Han minner om at vinneren Dario Cologna er olympisk mester på øvelsen fra forrige sesong, og at det er mange gode skiløpere i Norge. Derfor gir dette en god pekepinn på hvor skiesset står, uten at Northug tror landslagsledelsen ble imponert.

– Jeg tror de ler av meg, rister på hodet, og tenker «for en idiot», sa Northug til NRK på sitt sedvanlige humoristiske vis.

– Det tror jeg absolutt ikke de tenker. De ser nok lyspunkter de også, men resultatlistene lyver ikke. Han må gå hvertfall 1,5 minutt raskere for å være god nok til å henge på Cologna, sier Soleng Skinstad.

TV 2-eksperten mener det hadde vært mye verre om det hadde sett ut som om Northug gikk bra, men resultatet var det samme.

– Sammenligner du med meg som var ett sekund bak ham, så vil alle lett kunne si at jeg ikke kan gå to minutter fortere. Jeg kunne kanskje knappe inn halvminuttet, eller 45 sekunder med et helt max løp.

– Lekte seg litt

Skinstad forteller at Northug gikk jevngodt med de beste i starten av løpet, men at han senere fikk det litt tungt.

Hovedpersonen selv skildret det selv som en fullstendig solformørkelse på tredjerunden, og at det da bare var å vinke med flagget og gå sitt eget løp.

– Han sakket av ekstra da det ble tungt. Det var helt tydelig. Han ga fra seg veldig mange flere plasser enn det som var nødvendig. Han tapte 17 sekunder til meg på bare de siste 300 meterne! Det hadde han ikke trengt å gjøre, sier Skinstad, som omtaler sin avslutning som normalt bra.

– På sisterunden gikk han og rykket og tullet, rett og slett lekte seg litt. Han er i godt humør, og det forteller nok at kroppet svarer brukbart. Men så mangler han treningsgrunnlaget, og var uheldig med hvem han kunne henge på i dette rennet.

Hånes i Sverige

I Sverige følger de også Petter Northugs resultater tett. Der har det vekket oppsikt at han var 1 minutt og 20 sekunder bak Andorras Irineu Esteve Altimiras.

Landslagsløper Calle Halfvarsson har hatt flere ordkriger med Northug opp gjennom årene, og lar ikke anledningen til å komme med et stikk i retning nordmannen gå fra seg.

– Han får sikte seg inn på å bli Andorras beste løper, sier han ifølge Aftonbladet.

– Cologna er jo god, og Petter er ikke så god nå, så det er ikke så rart at han er så langt bak Cologna egentlig, men jeg tror ikke vi får se ham i verdenscupen. Kanskje sent i sesongen. Jeg håper han kommer i gang, men det ser jo dessverre ikke bra ut.

Det lille snevet av håp som Halfvarsson gir Northug, deles ikke av landslagsskollega Viktor Thorn.

– Karrieren hans er over. Han skulle kanskje ha gitt seg for lenge siden, men det er vel morsomt at han holder på. Det er viktig at så mange som mulig holder på i langrennssporten. Den er jo ikke så stor, sier Thorn.

– Det blir jo hans siste sesong, og det er nok lurt, slik han går akkurat nå.

Demper forventningene

I morgen er det sprintrenn på Gålå. Det er der Northug kan ha forhåpninger om å gjøre noe internasjonalt denne sesongen, men i morgen kan han igjen få det tøft.

– Åpningen i dag viser at han har fart i kroppen, sier Petter Soleng Skinstad.

– Utfordringen hans er dagens løp. Hvor mye sitter det i beina? Jeg tror resultatlisten i morgen kan lyve litt. Når han har et så dårlig grunnlag som han har, vil dagens renn koste litt. Det gjør at han kan få dårligere bein og resultater i morgen, men det er dagens renn han trengte å gjennomføre for å bli bedre.