Skier Therese Johaug of Norway meets the press at Kuusamo Airport before the FIS Nordic Skiing World Cup in Ruka, Finland, on November 23, 2018. (Photo by Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Skier Therese Johaug of Norway meets the press at Kuusamo Airport before the FIS Nordic Skiing World Cup in Ruka, Finland, on November 23, 2018. (Photo by Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Foto: Vesa Moilanen

Disse er du kvitt, Therese!

Når Therese Johaug gjør comeback i verdenscupen, er det uten mange av hennes tidligere konkurrenter på start. Sjekk lista over stjerneløpere som har lagt skiene på hylla!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når langrennsløpere begynner å bli godt voksne, hevdes det ofte at vedkommende skal ta ett år av gangen.

For de fleste utøverne er det imidlertid vanlig å ta én olympisk syklus av gangen, eller kanskje satse mot et etterlenget mesterskap på hjemmebane.

Derfor er det også en kjent sak at en del profiler forsvinner fra verdenscupen etter hver gang de olympiske leker avholdes, og årets OL var intet unntak. Særlig blant verdens beste kvinnelige langrennsløpere var det mange som la (konkurranse)skiene på hylla etter fjorårets sesong.

Dette betyr at Therese Johaug er kvitt flere av sine tidligere konkurrenter i comebacket i Kuusamo til helgen.

Bare sjekk denne lista over langrennsjenter som takket for seg i vår, som til sammen har nærmere 200 verdenscupseirer!

PS! Therese Johaug har allerede tre OL-medaljer og ett gull, elleve VM-medaljer og sju gull, samt 100 individuelle pallplasser og 42 seierer i verdenscupen.

Marit Bjørgen

Mor sjøl, selveste Marit Bjørgen, takket som kjent for seg under NM del to i vår. Med det avsluttet hun en svært innholdsrik karriere spekket med høydepunkter. Bjørgen rundet av skisatsingen med å bli tidenes mestvinnende vinterolympier og har mer enn dobbelt så mange verdenscupseiere som neste utøver på lista.

15 OL-medaljer hvorav åtte gull, 26 VM-medaljer og 18 gull, samt 184 pallplasseringer og 114 seirer i verdenscupen kan Bjørgen se tilbake på. Det sier seg selv at en Bjørgen i toppform ville vært Johaugs tøffeste konkurrent i comebacket, men med barn nummer to på vei er det andre aspekter i livet som nå teller mest for den ubestridte langrennsdronningen.

Justyna Kowalczyk

Å hevde at Justyna Kowalczyk har lagt opp, er en sannhet med en rekke modifikasjoner. Undertegnede observerte den polske storløperen på en isbre i Østerrike i sommer, og der var det lite som minnet om nedtrapping. Når det er sagt, takket Kowalczyk delvis for seg i vår, og gikk inn i en rolle som spillende trener for det polske kvinnelaget. Hun har allerede konkurrert tre-fire ganger denne vinteren, men har selv sagt hun neppe blir å se på start i så mange verdenscuprenn.

Hadde imidlertid Kowalczyk satset for fullt og fungert som hun gjorde i årene før Johaug ble utestengt, kunne duellen dem i mellom blitt spennende å følge i vinter - særlig i klassisk teknikk. Se bare på disse tallene: 5 OL-medaljer og to gull, åtte VM-medaljer og to gull, samt 104 pallplasser og 50 seirer i verdenscupen.

Kikkan Randall

Kikkan Randall bar lenge amerikansk kvinnelangrenn på sine skuldre, og var i en årrekke verdens beste (skøyte)sprinter. Dette er riktignok ikke en øvelse Therese Johaug har hevdet seg nevneverdig i, men uten Randall som ledestjerne ville neppe de amerikanske jentene seilt opp som noen av Johaugs tøffeste konkurrenter i comebacket.

Kikkan Randall avsluttet karrieren med et historisk OL-gull i lagsprint sammen med Jessie Diggins. Planene om å slå seg til ro hos ektemannens hjemland i Canada ble imidlertid ikke helt som Randall hadde planlagt, da hun kort tid etter OL fikk konstatert brystkreft. Den amerikanske OL-helten har kjempet denne kampen like godt som hun leverte i skiløypa, og det er bare å ønske Randall og hennes familie alt godt i tiden som kommer.

Kikkan Randall kan se tilbake på ett OL-gull, tre VM-medaljer og ett gull, samt 29 pallplasser og 13 seirer i verdenscupen.

Aino-Kaisa Saarinen

Selv om den finske storløperen ikke var helt i toppen av resultatlistene mot slutten av karrieren, var Aino-Kaisa Saarinen kanskje verdens beste klassiskløper i årene Therese Johaug slo gjennom for fullt. Uten konkurranse fra de finske jentene Virpi Sarasvuo, tidligere Kuitunen, og nevnte Saarinen hadde kanskje ikke Johaug, Bjørgen og de andre norske jentene jobbet like hardt for å overta plassen som verdens beste kvinnelige langrennsløpere.

Saarinen jobber nå som sjef for verdenscuprennene i Lahti, samt junior-VM som skal arrangeres på samme sted. Hun kan se tilbake på fem OL-medaljer, ti VM-medaljer og fire gull, samt 35 pallplasser og fire seirer i verdenscupen.

Anna Jönsson Haag

Den sprudlende svensken Anna Jönsson Haag gjorde i vår som ektemannen Emil Jönsson, da de begge la skiene på hylla og gikk sine siste verdenscuprenn. Selv om Haag ikke har vært å se helt i toppen av listene så ofte, utgjorde hun en del av et svensk stafettlag som til stadighet har stukket kjepper i hjulene for seiersvante nordmenn.

Jönsson Haag er i dag opptatt med en rekke prosjekter, både i og utenfor TV-ruta, og verdenscupsirkuset blir en profil fattigere. Den svenske jenta kan se tilbake på tre OL-medaljer og ett gull, fire VM-medaljer og tre individuelle pallplasser og én seier i verdenscupen.

Av andre kvinnelige toppløpere som gjorde sine siste renn på øverste nivå i vinter kan det være verdt å nevne Martine Ek Hagen, Valentyna Shevchenko, Elizabeth Stephen, Mona-Liisa Nousiainen, Hanna Kolb, Aurore Jean og Sylwia Jaskowiec.