Dette er Norges rikeste kommune – og slik bruker de milliardgevinsten

AUKRA (TV 2): Ordfører i Aukra kommune, Bernhard Riksfjord, har råd til å ansette egne kokker på skolene i kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi må vel innrømme at vi trakk vinnerloddet, sier ordfører Bernhard Riksfjord (72) som representerer Arbeiderpartiet.

Han sitter på kontoret på kommunehuset i Aukra på Romsdalskysten - en halvtimes kjøretur vest for Molde.

På møtebordet er det hverken høye rekesmørbrød eller spor av champagne.

– Vi er nøkterne, skratter Riksfjord og legger til at det er ganske greit å være ordfører i en kommune som har gedigen fast strøm av millioner rett inn i kommunekassa. Hvert eneste år.

Milliardgevinst

Årsaken til rikdommen ligger noen kilometer nord for rådhuset: Her er gassknutepunktet på Nyhama hvor gass fra Ormen Lange-feltet og etterhvert fra Aasta Hansteen-feltet strømmer inn i pengemaskinen som har sørget for 350 milliarder kroner i inntekter til Norge siden 2007.

Og når det regner penger inn i statskassa, drypper det også betydelige milliondråper på Aukra: Kommunen fikk i fjor pene 228 millioner kroner i eiendomsskatt fra gassanlegget. Ifølge tall fra Kostra har ingen andre kommuner så store inntekter målt per innbygger.

– Vi har rustet opp for 2,5 milliarder kroner i nybygg og infrastruktur, forklarer Riksfjord.

Ordføreren tar TV 2 med på en lite skryterunde for å vise frem at skattepengene kommer folket til gode.

– Nå er vi på tur inn på det nye omsorgssenteret som åpnet for noen få måneder siden.

240 millioner kroner kostet herligheten som gir plass til 50 institusjonsplasser.

RÅDHUS: Ordfører Bernhard Riksfjord foran kommunehuset på Aukra.
RÅDHUS: Ordfører Bernhard Riksfjord foran kommunehuset på Aukra. Foto: Arne Rovick

– Det fungerer veldig bra! Vi har vært så heldig at vi har fått velge på øverste hylle både i materialvalg og hvordan bygget er bygd opp. Vi vet jo hvor heldige vi er i Aukra da, men det viktigste vi har her på Aukra omsorgssenter er jo det de ansatte som jobber her. Det er den største rikdommen, sier fagansvarlig sjukepleier Tora Gundersen til TV 2.

Skole med kokk

Ordføreren tar oss med opp til kommunens eldste innbygger. Snart 104 år gamle Paul Sporsheim er glad i Aukra, men ikke helt fornøyd med institusjonen.

– Det er best hjemme! Det er litt ensomt her, det er jo det. Det er som et fengsel når du blir sittende i stolen hele dagen, sier Paul.

VETERAN: Paul Sporsheim (103) er Aukras eldste innbygger og bor på det nye omsorgssenteret. Her hilser ordføreren på Sporsheim. Foto: Arne Rovick/TV 2.
VETERAN: Paul Sporsheim (103) er Aukras eldste innbygger og bor på det nye omsorgssenteret. Her hilser ordføreren på Sporsheim. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Noen hundre meter unna på den paddeflate øya ligger Gossen barne- og ungdomsskole som ordføreren gjerne vil vise frem. Riksfjord nikker og sier hei til alle elevene som kommer bortom. Det blir slik at man kjenner de aller fleste når kommunen bare har 3 650 innbyggere.

– Vi er heldige som har fått det fantastiske bygget her! Jeg tror det betyr mye for elevene å kunne gå på en fin skole. Det er viktig både for miljøet og læringa hver eneste dag. Jeg skulle ønske alle i Norge hadde det slik, sier rektor Heidi Falkhytten.

I den enorme kantina sitter elevene Lovise Småge (14) og Juni Sætervik (14).

– Jeg synes det er veldig flott, og det er fint at vi har det nytt og moderne. Alle har hver sin data og alt er opplagt for læring, sier Lovise.

FORNØYD: De lovpriser den nye skolen som gir bedre læringsmiljø. Rektor Heidi Falkhytten sammen med elvene Juni Sætervik (t.v.) og Lovise Småge .
FORNØYD: De lovpriser den nye skolen som gir bedre læringsmiljø. Rektor Heidi Falkhytten sammen med elvene Juni Sætervik (t.v.) og Lovise Småge . Foto: Arne Rovick/TV 2.

– Vi får mer arbeidsmotivasjon når vi har fått ny og fin skole. Og alt blir mer sosialt, sier venninna Juni.

Og før det blir juli og sommerferie får skolen et nytt og luksuriøst tilbud. Kommunestyret har bevilget penger til å ansette to kokker som skal sørge for god og næringsrik mat til både skole og barnehage.

– Det ser vi virkelig frem til!

Raus med millionene

Brorparten av landets kommuner vil nok hevde at Riksfjord og Aukra kommune vasser i penger med slike skatteinntekter.

– Nei, det gjør vi ikke! Vi bruker pengene på en nøktern og god måte, og de kommer hele regionen til nytte. Regionkommunene rundt her de har hittil fått tilført cirka 240 millioner kroner som går til gode tiltak rundt om i hele regionen, sier 72-åringen.

Men han innrømmer at han kjenner misunnelsen lang vei.

– Ja, det gjør jeg. Og jeg skjønner jo godt. Misunnelsen er noe som ligger latent og blant en del av de så kommer misunnelsen fra hele hjertet og hele kroppen. Men det gjør meg ikke noe. Vi lever godt med at noen er misunnelig, det må vi leve med, sier Riksfjord.

På nabokontoret sitter rådmann Ingrid Husøy Rimstad og forvalter gasspengene.

– Vi er opptatt av et godt tjenestenivå og så er det viktig å forvalte pengene for fremtida også. Alle lån betales ned i løpet av 15 år og vi er opptatt av å sette av til fond. Vi setter av 100 millioner kroner årlig til fastlandsforbindelse og vi setter av midler til å vedlikeholde alle de flotte byggene vi har, sier rådmann Husøy Rimstad.

STOLT: Rådmann Ingrid Husøy Rimstad i Aukra kommune er fornøyd med at kommunen også salter ned penger for å vedlikeholde alle de nye byggene.
STOLT: Rådmann Ingrid Husøy Rimstad i Aukra kommune er fornøyd med at kommunen også salter ned penger for å vedlikeholde alle de nye byggene. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Fornøyde innbyggere

Et par steinkast fra nyskolen hører vi det knaker og spraker i bygningsmateriale. Gravemaskina har satt noen kraftige jafs i det gamle ungdomshuset på Soltun som skal rives.

– Her komme det nytt kulturhus og svømmehall til 190 millioner kroner, sier Riksfjord.

KULTURHUS: Her rives forsamlingshuset Soltun for å gi plass til nytt kulturhus og svømmebasseng. Prislapp: Nærmere 200 millioner kroner..
KULTURHUS: Her rives forsamlingshuset Soltun for å gi plass til nytt kulturhus og svømmebasseng. Prislapp: Nærmere 200 millioner kroner.. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Men selv med mye penger, kan ting gå galt. I 2013 kom Norges rikeste kommune på bunn i Forbrukerrådets undersøkelse om servicenivå.

– På siste innbyggerundersøkelsen hvor samtlige innbyggere er intervjuet er tilbakemeldingene overveldende. Folk på Aukra mener de har det bra. Så vil det alltid være noen som aldri blir fornøyd, men den prosenten er veldig lav, forsikrer ordføreren.

– Er det noe dere ikke har fått til?

– Det er det helt sikkert. Vi må ha noe å strekke oss etter. Men jeg mener det er lite å sette fingeren på. Kanskje vi burde fått på plass kulturhus og basseng tidligere? Men det er vel småtteri. Vi får glede oss over det vi har fått til.

GASSPENGER: Det er fra gassknutepunktet Ormen Lange på Nyhamna i Aukra at kommunen årlig får nærmere 230 millioner kroner bare i eiendomsskatt, og ordfører Bernhard Riksfjord kan glise fornøyd.
GASSPENGER: Det er fra gassknutepunktet Ormen Lange på Nyhamna i Aukra at kommunen årlig får nærmere 230 millioner kroner bare i eiendomsskatt, og ordfører Bernhard Riksfjord kan glise fornøyd. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Riksfjord vedgår at han kan gå rundt å glise.

– Jeg har ingen grunn til å dra på meg en sur gjeip når det går sånn stort sett rimelig greit. Jeg er fornøyd, drikker min kaffe og spiser brødskive med brunost daglig, og kan glede meg på vegne av veldig mange som har fått frem dette her.