Valen snakker ut om den vanskelige tiden

GOD KVELD NORGE (TV 2): Etter å ha kickstartet høsten med flere forestillinger på rappen, ble det bråstopp for Kristian Valen.

I høst var komiker Kristian Valen tilbake i rampelyset etter et langt opphold.

Han reiser nå landet rundt med showet sitt, som har fått gode kritikker og har solgt billetter til seks måneder fram i tid.

Alt har derimot ikke alltid gått skinner, og når God kveld Norge møter Kristian Valen forteller han om den tunge tiden.

Se deler av TV-intervjuet øverst i saken.

– Vi skulle spille show, så våknet jeg med enorme magesmerter som jeg aldri har opplevd før. Da var det hasteinnleggelse og inn på isolasjon, forteller Valen.

De siste årene har Valen blitt godt kjent på sykehuset, men legene vet enda ikke hva som feiler ham.

Se God kveld Norge på TV 2 lørdag 21.40 eller på TV 2 Sumo.

– Jeg var en nålepute

Valen lå isolert i tre uker, og følte seg som en menneskelig nålepute under oppholdet på sykehuset.

– Det var vel seks leger og elleve forskjellige forklaringer på hva det var for noe. Så ingen visste noen ting, sier Valen.

Blant de elleve forklaringene var det alt fra infeksjon fra Afrika, til overarbeid og stress. Også blindtarmbetennelse var en av mistankene, men den ble kjapt utelukket. Blindtarmen fjernet han nemlig allerede som 10-åring.

– De sier man skal tenke på helsa først og fremst, men jeg kan være så dårlig som bare det, men idet jeg trår på scenen og ser publikum smile og le, så forsvinner alt, forteller han og fortsetter:

– Det er det jeg lever for.

Brudd med kjæresten

Det er 15 år siden Kristian Valen fikk sitt gjennombrudd som komiker med Valen-TV. Den folkekjære komikeren har håvet inn svimlende summer som han har brukt på båt, leilighet på Aker Brygge, luksusvilla i Hollywood og eksotiske ferier.

PROGRAMLEDER: Under sommerens Allsang på grensen var Kristian Valen gjesteprogramleder med Katrine Moholt.
PROGRAMLEDER: Under sommerens Allsang på grensen var Kristian Valen gjesteprogramleder med Katrine Moholt. Foto: Thomas Andersen / Tv 2

Så ble det slutt med Valens mangeårige kjæreste.

– Det gikk jo ad undas til slutt. Og det gikk usedvanlig hardt inn på meg, mye mer enn jeg hadde trodd, forteller Valen.

Får hjelp med helsen

Han tror både det psykiske smellen og bruddet med samboeren kan ha en finger med i spillet på den fysiske helsen.

– Det tror jeg. Mye jobb og mye av det som skjedde rundt går til slutt utover helsen, sier han.

Valen har likevel lagt ned mye arbeid for å komme til bunns i hva som kan feile ham, og for å bedre helsen. Hittil har han snakket med blant annet psykologer, en mental coach og idrettstrenere.

– Du har ikke vært fristet til noen sånne røde, grønne og blå piller?

– Nei. Jeg er rett og slett redd for at hvis jeg hadde prøvd det så hadde jeg likt det, og da er løpet kjørt, svarer Valen.

Flytter utenlands

Nå har han begynt med stryke-ut-metoden. Han har sluttet med alkohol etter opptredener og fet mat. Valen håper å kunne ta det med ro nå som han har gått fra å drive rovdrift på kroppen, til å kutte ned på usunne vaner.

– Men det har vært gøy. Det er gøy, sier han, og forteller:

– Jeg hører jo når jeg snakker med faren min på telefonen at han er bekymret, så det er greit å ha de rundt meg som kan presse meg ned.

Nå er planen å sette en strek, og streken begynner med å selge leiligheten i Oslo. Etter det skal han lukke øynene og spinne globusen.

– Så setter jeg en finger på globusen, reiser dit og ser hva som skjer.