Observerer du denne mannen på julebordet, er det kanskje på tide å komme seg hjem

Thomas Mathiesen jobber som detektiv i julebordsesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen drikkes julebordsesongen i gang for alvor, og julehøytiden er også høytid for utroskap. Da velger mange å leie en privatetterforsker for å spane på ektefellen eller kjæresten sin.

– Vi har nesten dobbelt så mange utroskapsoppdrag i julebordsesongen enn ellers i året, sier Thomas Mathiesen til TV 2-programmet «SNAKK med Linn Wiik».

Han er privatetterforsker i Etterforsker 1, et Sandefjord-basert firma som har 35 medarbeidere over hele landet. De tilbyr etterforskningstjenester til både privatpersoner og næringslivet – fra kriminalsaker og svindel til barnefordelingssaker og utroskap.

Blir med på julebordet

– Et typisk oppdrag for oss nå i julebordsesongen er at en person har mistanke om at partneren har et forhold til en kollega på jobben. Dette er gjerne en mistanke denne personen har hatt i lang tid, og gjerne vil finne ut av. Da hyrer vedkommende oss, og så blir vi med på julebordet, sier Mathiesen.

UTSTYR: Klokke og bilnøkler med skjult kamera er noe av utstyret som brukes for å avsløre utro partnere. Foto: Solveig Bådsvik
UTSTYR: Klokke og bilnøkler med skjult kamera er noe av utstyret som brukes for å avsløre utro partnere. Foto: Solveig Bådsvik

– Hvordan blir dere naturlige deltakere på et annet firmas julebord?

– Lukkede julebord og det å få slippe inn i lokalet er selvsagt utfordrende. Da har vi ofte spilt en rolle som servitør eller en annen type ansatt. Åpne julebord på restauranter er enklere. Da sklir vi mer inn i mengden. Vi prater, ler og skåler, og utpå kvelden er folk så brisen at de ikke stiller spørsmål om hvem vi er.

20 000 for en helg

– Men hvordan avslører dere en utro kjæreste?

– Det er jo den antatte utro partneren som er vårt fokus den kvelden. Vi ser hvem han eller hun prater med, vi følger alle bevegelser og så bruker vi skjulte kameraer for å dokumentere hva vedkommende gjør. I mange tilfeller følger vi også med på nachspiel. Og videre i buss eller taxi på hjemveien. I julebordsesongen slår folk seg mer løs. Som det å bli med en kollega hjem når de ikke burde det.

ETTERFORSKER: Thomas Mathiesen og kollegaene har det travel nå i julebordsesongen.
ETTERFORSKER: Thomas Mathiesen og kollegaene har det travel nå i julebordsesongen. Foto: Etterforsker 1

Å leie privat etterforskning koster 20 000 kroner for en helg. Mathiesen anslår at i 70 prosent av tilfellene bekrefter han klientens mistanke om utroskap.

Han understreker at han kun følger etter i det offentlige rom, og at spaningen stopper idet personen de følger går inn ei privat dør.

Forstår at folk er kritiske

– Jeg skjønner at mange har etiske og moralske betenkeligheter med det vi driver med. Men vårt mandat er å finne fakta, framskaffe bevis. Vi prøver ikke å analysere det som skjer. Vi viser fram det vi så og hørte, så får heller kunden analysere materialet og gjøre seg opp en mening om hva som har skjedd. Men hvis du befinner deg i Tromsø, og typen du ikke stoler helt på skal på guttetur til Oslo, så synes jeg man har rett til å hyre inn noen som kan være ens øyne og ører.

– Er det lovlig?

– Ja. Det er lov å ta bilder i det offentlige rom. Vi lagrer ikke noe av materialet, og vi understreker overfor klienten at ingen bilder eller videoer skal vises på sosiale medier. Men klart – EUs nye personvernordning (GDPR) er ikke helt kompatibelt med vårt yrke. Vi kan jo ikke be om en signatur fra den vi spaner på! Men inntil videre følger vi retningslinjene til World Association of Detectives, sier Mathiesen til «SNAKK med Linn Wiik».

SKEPTISK: Familieterapeut Thomas Winther er skeptisk til det å leie inn en privatetterforsker for å avsløre utroskap. Foto: Solveig Bådsvik
SKEPTISK: Familieterapeut Thomas Winther er skeptisk til det å leie inn en privatetterforsker for å avsløre utroskap. Foto: Solveig Bådsvik

– Alvorlig krenkelse av privatlivet

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther mener man kanskje bør ty til andre metoder en spaning for å redde parforholdet.

– At noen hyrer en privatetterforsker for å spane på partneren, er egentlig bare trist og sier veldig mye om mistilliten i forholdet. Overvåking er en alvorlig krenkelse av partnerens privatliv og integritet, på samme måte som man kanskje sjekker den andres mobil eller mail. For det er heller ikke greit, sier Winther til «SNAKK med Linn Wiik».

– Alt handler om kommunikasjon. Og sjalu mennesker har problemer med kommunikasjon. I disse tilfellene dreier det seg om irrasjonell sjalusi. Det vil si at man lager en fantasi eller et scenario om at partneren er utro, og vil finne ut om det stemmer. I motsetning til rasjonell sjalusi, som handler om at man ikke vil at partneren skal være utro eller finne seg en annen, legger han til.

FØLGES ETTER: Denne personen spanes på fordi partneren tror vedkommende er utro. Foto: Etterforsker 1|
FØLGES ETTER: Denne personen spanes på fordi partneren tror vedkommende er utro. Foto: Etterforsker 1|

Ikke for sent å redde forholdet

– Men hvis man leier inn en spaner, er det da allerede for sent å redde forholdet?

– Ikke nødvendigvis. Jeg har hatt klienter i terapi der den ene har spanet på den andre, vel å merke der det ikke var hold i mistanken, og så har det valgt å fortsette samlivet. Men da kreves det selvsagt en enorm jobb i etterkant. For tillit er ikke noe man bygger opp på kort tid.

Men privatetterforsker Thomas og parterapeut Thomas er enig i en ting: Hadde partneren i større grad fått bli med på julebord, hadde antall utroskap gått betraktelig ned.

– Alkoholen er den viktigste faktoren. Den visker bort grenser. Mange er ikke så vant til å drikke så mye. Så tar det av på julebordet. Da senkes terskelen for å gjøre dumme ting, sier Winther.