I NEDRYKKSFARE: Frode Kippe (midten) og resten av Lillestrøm-spillerne risikerer nedrykk én runde før slutt.
I NEDRYKKSFARE: Frode Kippe (midten) og resten av Lillestrøm-spillerne risikerer nedrykk én runde før slutt. Foto: Hagen, Fredrik

– Hadde jeg sagt det i 1974, hadde jeg blitt stemplet som gæren

Lillestrøm står i fare for å rykke ned for første gang siden 1966.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Eliteserie-avslutningen på TV 2 Sport 2 og Sumo lørdag fra kl. 17.30.

Hele fem klubber står i fare for å rykke ned når én runde gjenstår av årets Eliteserie.

Lillestrøm ligger bare ett poeng over direkte nedrykk og kan rykke ned for første gang siden de endte sist i andredivisjon i 1966.

– Jeg bruker det som et kvalitetstegn for klubben rent historisk. Det var samme året som Lillestrøm ble norgesmestere i junior, hvor Tom Lund presenterte seg for Norge. Han var bare 15-16 år, sier tidligere Lillestrøm-spiller og -trener og FotballXtra-gjest Ivar Hoff i TV 2-podkasten «B-laget».

– Du må være født i 1954-56 for å huske sist Lillestrøm rykket ned. Det er kun 16 prosent av Norges befolkning som er så gamle. Det forteller hvilken bragd det er, sier Hoff.

I toppen siden 1975

Lillestrøm har spilt sammenhengende på øverste nivå siden 1975. Ingen av de andre lagene kan matche rekken.

– Selv var jeg 26 år da Lillestrøm rykket opp til toppserien i 1974. Hvis jeg hadde sagt i en podkast den gang at jeg måtte vente til jeg var 70 år til Lillestrøm rykket ned, hadde jeg blitt stemplet som gæren. Det er mulig jeg er gæren, men jeg er 70 år, sier Ivar Hoff.

Lillestrøm får besøk av Kristiansund hjemme på Åråsen lørdag kveld.

– Jeg har troen på at det går. Lillestrøm har vært veldig bra når man har måttet ta poeng eller vinne, sier Hoff, som lørdag sitter i FotballXtra sammen med Jesper Mathisen, Steffen Iversen, Ole Martin Årst og Marius Skjelbæk.

Siste serierunde:

Haugesund-Start
Rosenborg-Bodø/Glimt
Sandefjord-Molde
Stabæk-Strømsgodset
Vålerenga-Ranheim
Brann-Odd
Lillestrøm-Kristiansund
​Tromsø-Sarpsborg 08

Sandefjord har allerede rykket ned. Stabæk ligger under streken med 28 poeng. Start, som skal til Haugesund, er ett poeng foran på kvalifisering. Lillestrøm ligger på plassen foran kristiansanderne, men kun på målforskjell.

I tillegg står både Strømsgodset (30 poeng) og Bodø/Glimt (31 poeng) i fare for å spille Obos-ligafotball neste sesong.

Tror på LSK-overlevelse

– Det kommer til å bli helt vilt, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Lillestrøm har dette i veggene og i kulturen sin. I 29. serierunde steg Frode Kippe til værs, headet via Morten Sætra og sikret et ekstremt viktig poeng. Mye skal gå galt om Lillestrøm går ned. De har et Kristiansund-lag som er svekket i forsvar hjemme, sier den tidligere Start-spilleren.

Mens Stabæk og Strømsgodset skal ut i et rent bunnoppgjør på Nadderud, skal både Start og Lillestrøm ut mot lag som ikke har mye å spille for. Start møter Haugesund borte, mens Lillestrøm får besøk av Kristiansund.

– Det er klart det er en fordel, også fordi det har vært landskamper mellom runde 29 og 30. Det er to uker med trening. I en treningshverdag er det viktig å ha noe å spille for og noe å se frem til. Haugesund og Kristiansund har ikke trent like godt som Start og Lillestrøm, men det er også en fare for at de i bunnen blir tatt av nervene og ikke er på sitt beste når det gjelder. Det er en veldig vond følelse, sier Mathisen.​​