BRRRRR: Mange måtte starte dagen med denne «morgengymnastikken». fredag.
BRRRRR: Mange måtte starte dagen med denne «morgengymnastikken». fredag. Foto: Colourbox

Bikkjekaldt i natt – her var det minus 20

Det ble en av de kaldeste nettene i Norge så langt i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange våknet opp til bitende kulde i morges. I flere av de verste «kuldehølene» hadde man temperaturer godt over tosifret antall minusgrader.

Kaldest var det i Folldal i Hedmark, der temperaturen nådde minus 20 blank.

På Leirflaten i Oppland nådde man minus 19,6 grader. Røros i Trøndelag hadde minus 18,6 mens Tynset i Hedmark hadde minus 18.2.

I Buskerud hadde Hemsedal 16 bitende minusgrader, mens det på Blindern i Oslo ble målt 6,9 minus.

Høstens kaldeste natt i Oslo

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss melder om at de kalde temperaturene vil fortsette gjennom helgen.

– Det vil ligge på mye av det samme i helgen. Det blir litt mer høydevind i helgen, noe som gjør at man kanskje ikke får det fullt så kjølig. I natt har det vært nesten vindstille, og de stedene der det ikke har vært tåke, har det vært tosifret minus, sier Gislefoss til TV 2.

Minus 6,9 grader er det kaldeste som er blitt målt i hovedstaden på denne siden av sommeren, og meteorologen slår fast at det har vært en av de kaldeste nettene i Sør-Norge hittil i høst.

Det kjølige klarværet er ventet å fortsette i Sør-Norge i helgen, men lokal tåke kan legge en demper på stemningen på formiddagen.

Fare for underkjølt regn

I Nord-Norge er det imidlertid langt mer enn tåkeskyer å stri med. Et realt vinter-uvær treffer landsdelen i dag og vil vare gjennom helgen. Dette kan skape utfordrende kjøreforhold.

– I dag vil vinden ligge på vestlig sterk kuling og prioder med liten storm i Finnmark. Det vil bli regn og haglbyger og snøbyger i de to nordligste fylkene og vanskelig kjøreforhold. I områdene fra Lofoten og nordover vil man kunne merke uværet, sier Gislefoss.

Totalt kan det komme opp mot 45 cm snø i Troms i løpet av fredag, lørdag og søndag.

Samtidig advarer Gislefoss mot fare for underkjølt regn i Trøndelag.

– I indre strøk av Trøndelag fare for regn som kan fryse på bakken fredag, men nedbøren det kan også komme som snø, sier Gislefoss til TV 2.