Paramillitære styrker og politiet utenfor det kinesiske konsulatet i Karachi.
Paramillitære styrker og politiet utenfor det kinesiske konsulatet i Karachi. Foto: Akhtar Soomro

Syv drept i angrep mot kinesisk konsulat i Pakistan

Tre selvmordsbombere angrep Kinas konsulat i Karachi i Pakistan fredag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Reuters er de tre selvmordsbombere drept. De skal ikke ha vært i stand til å ta seg inn på konsulatet. Ifølge Pakistans utenriksminister er alle de 21 medarbeiderne på konsulatet nå i sikkerhet.

Det er nå økt sikkerhet i området, og paramillitære styrker samarbeider med politiet.

Sikkerhetsstyrker har omringet området, sier den lokal politisjefen Mohammed Ashfaq. Fere kinesiske diplomater og ansatte bor i området.

Kort tid etter angrepet sier seperatistgruppen Balochistan Liberation Army at den står bak.

– Vi har utført dette angrepet, og våre handlinger vil fortsette, sier gruppens talsmann, Geand Baloch. Han ringte nyhetsbyrået AFP fra et ukjent sted.

Angrepet startet med at det ble åpnet ild mot konsulatets vakter. De væpnede separatistene skal ha klart å ta seg inn i bygningen. Ashfaq sier sikkerhetsstyrkene forsøker å få kontroll på situasjonen, men at en skuddveksling pågår.

Eksplosjoner er hørt. Det er også hørt skudd rundt konsulatet i den pakistanske storbyen. Kina skal ha brukt mye penger på konsulatbygningen.

Angrepet ble slått tilbake av pakistanske sikkerhetsstyrker og varte i en times tid.

– Alle terroristene er eliminert, sa utenriksminister Shah Mehmood Qureshi til journalister i Islamabad senere fredag. Han la til at alle de 21 ansatte som var på jobb i konsulatet da angrepet startet, ble fraktet i sikkerhet.

Etniske konflikter

BLA er en av mange militante grupper som opererer i Balutsjistan, Pakistans største og fattigste provins. Etniske og separatistiske konflikter står i kø og utløser ofte lokale opprør og trefninger.

Konsulatet ligger i høysikkerhetssonen i Karachi.
Konsulatet ligger i høysikkerhetssonen i Karachi. Foto: Akhtar Soomro

Angrepet startet fredag morgen da tre væpnede separatister forsøkte å ta seg inn i bygningen, men ble stanset ved en kontrollpost.

– De holdt Kalasjnikover. Først kastet de en liten håndgranat og så begynte de å skyte, sier Allah Bakhsh, som er vakt ved en nærliggende bygning og var vitne til angrepet.

I den påfølgende skytingen ble to politivakter drept. Det ble også en far og en sønn som var kommet fra Quetta for å søke kinesisk visum. De havnet i kryssild.

Karachis politisjef, Ameer Sheikh, sa at angriperne løp vekk fra området, men at de ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene. Minst én av de tre angriperne var iført bombevest som ikke ble utløst, la en polititalsmann til.

Nær alliert

Etter fredagens angrep stengte Twitter kontoen som tilhørte BLA og som også var blitt brukt til å videreformidle påstanden om at BLA sto bak angrepet.

Statsminister Imran Khan sa fredag at angrepet ikke vil påvirke forholdet mellom Pakistan og Kina, et forhold han beskrev som «mektigere enn Himalaya og dypere enn Arabiahavet».

Kina er en av Pakistan nærmeste allierte. Landet skal de siste årene ha pøst milliarder inn i gigantiske infrastrukturprosjekter som skal knytte Xinjing-provinsen i det vestlige Kina til havnebyen Gwadar ved Arabiahavet.

Prosjektet kalles den kinesisk-pakistanske økonomiske korridor og er et av de største i Kinas ambisiøse plan om å bygge et enormt nettverk av handelsruter til sjøs og over land, kalt «Ett belte, én vei»-initiativet. Prosjektet involverer 65 land.

India fordømmer

Geng Shuang, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, slo også fast fredag at landet ikke kommer til å snu. Prosjektet fortsetter, uttalte han, og la til at han har tiltro til at pakistanske myndigheter kan ivareta sikkerheten.

I en sjelden uttalelse fordømte nabolandet India fredagens angrep mot konsulatet.

– Det finnes overhodet ingen rettferdiggjøring for noen slags form for terrorisme, het det i uttalelsen fra New Delhi.

Pakistan har lenge anklaget India for å støtte separatister fra Balutsjistan. (TV 2/NTB)