TIL PREMIER LEAGUE-STUDIO: Ruud Gullit er gjest i TV 2s Premier League-studio i helgen.
TIL PREMIER LEAGUE-STUDIO: Ruud Gullit er gjest i TV 2s Premier League-studio i helgen. Foto: Christophe Ena

Han brukte hudfargen som motivasjon og ble verdens beste – her er Gullits råd til norske talenter

– Går du rett i dusjen etter treningen, vil du ikke klare det, sier Ruud Gullit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oversikt: Se Premier League i helgen på TV 2 Sport Premium eller Sumo!

Han herjet med Fotball-Europa på 90-tallet og ble kåret til verdens beste fotballspiller i 1987. Nå oppfordrer Ruud Gullit (56) norske fotballtalenter til å ta større ansvar for egen utvikling.

Den tidligere nederlandske fotballstjernen – som i glansdagene herjet for blant andre AC Milan og Chelsea – er ikke i tvil om at norske fotballspillere igjen kan prege Premier League på sikt.

Samtidig er han krystallklar på hva som kreves dersom nordmenn skal hevde seg, slik blant annet Tore André Flo gjorde under Gullits tid i Chelsea.

– Mitt første tips er å ha det moro. Det andre er at du aldri må angre på noe du ikke har gjort. Men viktigst av alt er det at du må jobbe hardt – talent er ikke nok. Det er som om du har en diamant. Den må poleres. Og enten så har du den dedikasjonen eller så har du den ikke, sier Gullit.

Han tar imot TV 2 Sporten like utenfor Amsterdam. Til helga er han gjest i TV 2s Premier League-sendinger i Bergen.

Dit har Gullit – som selv ble europamester med Nederland i 1988 – med seg klare meninger om hva som skal til for å virkelig lykkes i fotballen.

– Du må jobbe for det hver eneste dag. Du kan ikke bare komme til trening og gå hjem. Trenerne hater det når noen allerede er i dusjen rett etter treningen. Disse spillerne vil ikke klare det! Du må gjøre en ekstra jobb eller en ekstra ting for å virkelig bli bedre, mener Gullit.

Selv fant Ruud Gullit motivasjon i hudfargen sin, som den eneste svarte på laget sitt da han begynte med organisert fotball.

– Folk tar ofte offerrollen, men det var ikke slik for meg. Jeg ble ikke plaget. Tvert imot så jeg på det som en fordel at jeg var den eneste svarte. Det er det samme om du er rødhåret. Da vet du at du må se litt hardere ut for å vise at du er en god spiller, forklarer Gullit og fortsetter:

– Jeg visste at folk så meg og la merke til meg fordi jeg så annerledes ut. Om jeg spilte dårlig da, så ville alle legge merke til det. Derfor brukte jeg det som motivasjon hele tiden. Det hjalp meg fordi jeg alltid ga litt ekstra.

Ønsker seg mer gatefotball

Men Gullits vei til toppfotballen ble ikke til via organisert fotball fra ung alder av. Tvert imot var det gatefotball som opptok den vesle gutten da han vokste opp i Nederland.

– Gatefotball er det beste, sier Gullit, og lyser litt opp når TV 2 bringer temaet på banen.

– Det er ingen regler og det er alltid litt «skittent». Spillerne sparket alltid til hverandre det siste kvarteret. Du måtte ha øyner hele tiden, minnes Gullit.

Nettopp det sistnevnte mener han, i alle fall sett i ettertid, var en enorm fordel for hans utvikling. Gullit skulle gjerne ønske seg at det var mer av uorganisert fotball i 2018.

– I dag er spillerne bare vant til å spille i organiserte situasjoner. De gjør som de får beskjed om. Men jeg vil at spillerne skal tenke over valgene sine. Når du lager lag på gaten en dag, og taper, så tenker du over hvorfor du taper. Så må du tenke på om du skal velge de samme spillerne neste dag. Gatefotballen får deg til å tenke mye mer, sier Gullit.

Han er opptatt av at spillerne skal være sitt ansvar bevisst på banen.

– På banen er det spillerne som må gjøre det for deg. Nå til dags er det vanskelig å finne personligheter. Vi snakker hele tiden om ledere, men da må vi gi dem muligheten til å bli det, argumenterer Gullit.

Han peker på at mange kan bli gode. Få blir derimot virkelig gode, slik han selv ble.

– Eksepsjonelle spillere tenker utenfor boksen. De tenker annerledes. Da må du lede og stimulere spillere til det, sier Ruud Gullit.

Ser fram til Norge-oppholdet
Selv har Ruud Gullit, som var Nederlands landslagsassistent i 2017, trukket seg tilbake fra fotballen som aktiv. Han liker sitt nye liv som TV-ekspert.

– Jeg var jo tilknyttet landslaget for bare noen måneder siden, så det er ikke så lenge siden jeg var med i det der. Samtidig er jeg fortsatt involvert i fotballen gjennom TV-jobbingen. Jeg ser mye fotball. Og så er jeg en glad gutt – jeg liker livet! Og nå får jeg muligheten til å dra til Norge. Det ser jeg fram til, sier Gullit.

Der blir garantert Frode Grodås og Tore André Flo diskutert. Gullit hadde begge som elever i Chelsea.

– Frode var en sterk gutt. Han var som en norsk viking. Han var sterk og full av power. Han visste sine begrensninger, og trengte power for å møte store, sterke angripere. Og så var han var en veldig fin person, sier Gullit – drøyt 20 år etter at han stort sett plasserte Grodås på benken.

Det gjorde at Grodås og Gullit ikke akkurat hadde den beste kjemien. Tore André Flo har Gullit bare gode minner om.

– Han var en fin fyr. Lettgående. Han var høy, men likevel veldig teknisk. En meget god spiller. Men at han endte opp i «Skal vi danse?» Det hadde jeg aldri sett for meg, sier Ruud Gullit og ler av det hele.

Oversikt: Se Premier League i helgen på TV 2 Sport Premium eller Sumo!