MUTT: Magnus Carlsen unde ret tidligere parti sjakk-VM.
MUTT: Magnus Carlsen unde ret tidligere parti sjakk-VM. Foto: Bendiksby, Terje

Carlsen ble redd: – Jeg spilte ikke som en som har spilt mange VM-matcher før

Magnus Carlsen jaktet 2018-utgaven av sjakk-VMs første helpoeng, men klarte ikke knekke Fabiano Caruana i et kvalitetsmessig sterkt tiende parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske verdensmestern var ikke fornøyd etter tirsdagens niende remis, hvor han var tydelig på at partiet var det nærmeste han hadde vært seier siden parti én.

Torsdag var Carlsen i angrepsposisjon igjen, til tross for at det var Caruana som hadde hvite brikker. Men det lyktes ikke verdensmesteren å skvise ut en seier med svart da begge spillerne stadig fant det beste trekket. Caruana hadde også et overtak i avslutningen, men Carlsen kontrollerte inn remis.

Det etter et parti der sjakk-mesteren var preget av nerver.

– Hele kroppen var i spenn i hele partiet i dag. Jeg spilte ikke som en som har spilt mange VM-matcher før. Det må jeg si. Det var en blytung dag. Jeg må gjøre det bedre i neste parti, sukker en oppgitt Carlsen til NRK etter partiet.

– Jeg følte jeg hadde lovende angrep, men så holdt jeg på å tape det til slutt. Heldigvis gjorde jeg ikke det. Det er status quo, så får jeg en god hviledag i morgen og får slå til neste gang. Aiaiai, for en dag.

Verdensmesteren innrømmet at han var redd for å tape, og mente han brukte for mye tid.

– Så satt jeg igjen med beslutningsvegring. Jeg klarte ikke å bestemme meg for om jeg skulle matte ham, eller å spille safe, så ble det en mellomting som ikke fungerte egentlig.

Dermed er det fortsatt dødt løp mellom VM-duellantene når to partier gjenstår. Fredag venter en hviledag.

Umenneskelig

Det ble siciliansk åpning på torsdagens parti. Caruana så ut til å overraske Carlsen med et tidlig bondetrekk, i en åpning som utspilte seg helt likt som et tidligere parti, men Carlsen klarte å sende amerikaneren i tenkeboksen da han gikk for angrep på høyrefløyen.

Nordmannen måtte også selv bruke lang tid på å tenke ut sine angrep, og før verdensmesterens 21. trekk hadde han en halvtime mindre på klokka enn sin motstander. Det 21. trekket ble også en snakkis, da det ble kalt «umenneskelig» å finne av ekspertene. Caruana klarte likevel å svare med det beste trekket.

Datamaskinene likte ikke Carlsens 23. trekk, men Caruana våget ikke slå en bonde som Carlsen lot stå ubeskyttet. I stedet gikk han i forsvar.

Carlsen fikk alvorlig tidsnød før første tidskontroll, men kom seg unna uten å gjøre store feil.

Spillerne fortsatte å spille på sitt beste, og sjakkekspertene uttrykte gang på gang begeistring over at duoen hele veien fant uhyre gode trekk.

Går mot omspill

Caruana hadde initiativet i avslutningen, men klarte ikke sikre seieren.

Med kun to partier igjen av de opprinnelige 12 av VM-kampen i London skal Carlsen og Caruana ha hvite brikker hver sin gang.

Dersom det er poenglikhet etter det avsluttende partiet kommende mandag, må det omspill i hurtigsjakk til for å skille VM-duellantene.

I et slikt scenario mener mange at Carlsen har en liten fordel.

Et eventuelt omspill avvikles onsdag 28. november.

(©NTB)