ØKT FOREKOMST: Den siste tiden har politiet i Sør-Vest gjort større beslag av narkotika hos ungdom under 18 år enn normalt.
ØKT FOREKOMST: Den siste tiden har politiet i Sør-Vest gjort større beslag av narkotika hos ungdom under 18 år enn normalt. Foto: Politiet

Fant «eventyr-ruter» hos 17-åring:

– Man føler seg i transe og er utenfor kroppen

Rutene med eventyrmotiv ser uskyldige ut, men er LSD-dop, advarer politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne måneden beslagla politiet i Sør-Vest det narkotiske stoffet LSD hos en 17-åring i Stavanger.

LSD-en hadde eventyrmotiv, og kan ved første øyekast se ut som uskyldig godteri. I virkeligheten er det et syntetisk fremstilt stoff, kjent for å gi kraftige hallusinasjoner.

«LSD har en svært kraftig virkning. Dosene er små, ofte dryppet på papirbiter eller plastbiter med spesielle motiv», skriver politiet.

LSD inntas som regel gjennom munnen, for eksempel som slike «papir-ruter».

«Når man inntar dette mister man realitetsbildet, føler seg i transe og utenfor sin egen kropp. Man får illusjoner som kan gå over i hallusinasjoner, som kan fremkalle vrangforestillinger, angst og panikkanfall».

– Større beslag enn vanlig

Nå advarer politidistriktet mot økt forekomst av både LSD og ecstasy.

«Den siste tiden har politiet gjort større beslag av narkotika hos ungdom under 18 år enn det som har vært vanlig», skriver politiet på Facebook.

Ifølge politidistriket er antall narkotikalovbrudd begått av personer under 18 år økende. Så langt i år er det registrert 467 saker i Sør-Vest politidistrikt, mot 308 i hele fjor.

I et annet nylig beslag hos en 17-åring, fant politiet i Sør-Vest 200 ecstasy-tabletter og 54,8 gram marihuana. Ecstasy, som nesten alltid kommer som tabletter i ulike farger, kan være livsfarlig.

Kamufleres som godteri

TV 2 har tidligere omtalt at det har blitt stadig mer vanlig at narkotiske stoffer kamufleres som uskyldig godteri.

Kripos har blant annet beslaglagt både seigmenn og sukkerbiter som innholder LSD.

Selv om cannabis er det mest utbredte illegale rusmidlet i Norge, har bruken av ecstasy, eller MDMA, også økt de siste årene, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet. Antall beslag av LSD økte i 2014, men har siden ligget stabilt, viser den samme rapporten.