TV 2 erfarer: Regjeringen og KrF har startet sonderinger

Frp-leder Siv Jensen og KrF-nestlederne ankom Parkveien i Oslo for sonderinger om regjeringsforhandlinger torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld gikk startskuddet for sonderinger om mulige regjeringsforhandlinger mellom de borgerlige partiene og Kristelig Folkeparti (KrF), kan TV 2 erfare.

Like før klokken 17.30 ankom Frps partileder Siv Jensen, og KrF-nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, statens representasjonsbolig i Parkveien 45 i Oslo.

Også Høyres nestleder Jan Tore Sanner ankom like etterpå, og det samme gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande.

Ved 21-tiden hadde møtedeltakerne forlatt stedet.

– Veldig god stemning

Klokken 20.15 kom Venstre-lederen ut fra møtet. Til TV 2 bekrefter Grande at hun er positiv til et regjeringssamarbeid med KrF.

FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei Grande var tydelig fornøyd da hun forlot sonderingsmøtet torsdag kveld. Foto: TV 2
FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei Grande var tydelig fornøyd da hun forlot sonderingsmøtet torsdag kveld. Foto: TV 2

– Frp har ikke vært så fornøyd med KrFs utspill de siste dagene. Har dere klart å få dem til å bli venner igjen?

– Det var veldig god stemning inne på det rommet, så det håper jeg vi skal klare å få til, sier hun.

Før møtet torsdag, sa Grande til pressen at hun hadde tro på en utvidet firepartiregjering.

– Jeg synes det er viktig at vi setter oss ned og begynner å snakke sammen. Og så må vi bruke den tiden vi trenger, sa Grande til pressen.

– For Venstre så vil vi gjerne ha inn KrF for å dra regjeringen enda mer mot sentrum. Vi skal prøve å bidra til at vi får en utvidelse, sier hun.

Budsjettforlik

Tirsdag kveld kom KrF ett steg videre på veien mot å kanskje tre inn i en regjering. Da presenterte de, sammen med de tre regjeringspartiene, en skisse til statsbudsjett for 2019.

ANKOM: Høyres nestleder Jan Tore Sanner ankom Parkveien 45 torsdag kveld. Foto: TV 2
ANKOM: Høyres nestleder Jan Tore Sanner ankom Parkveien 45 torsdag kveld. Foto: TV 2

Etter budsjettforliket tirsdag kveld, var onsdagen imidlertid preget av en høyst trykket stemning på Stortinget.

En rekke profilerte Frp-politikere gikk da hardt ut mot KrFs opptreden i budsjettforhandlingene. Flere, inkludert partileder Siv Jensen, mener det var umusikalsk av KrF å stemme mot Frp i Stortinget, samtidig som partiene satt i forhandlingssamtaler om budsjett i et annet rom.

– Jeg er både forbauset og skuffet over KrF, til tross for at jeg mener budsjettavtalen ble bra. Men det er ikke greit å drive denne type forhandlinger og ri to hester samtidig. Det gir ingen god inngang til regjeringsforhandlinger, der det er avgjørende at man har gjensidig tillit til hverandre, sa partileder Jensen til NTB onsdag.

Saken KrF stemte mot Frp i, var en reversering av taxfree-utvidelsen, som innebærer at det fra 2020 ikke lenger vil være lov å kjøpe to ekstra flasker vin for dem som ikke kjøper tobakk.

Frp-sinne

I tillegg til dette, fortalte flere Frp-politikere at de reagerer på måten KrF-ere har omtalt partiet denne høsten, i forbindelse med KrFs politiske veivalg.

– Jeg holdt på å kjøre av veien da jeg hørte Hareides tale om veivalg, og de karakteristikkene han hadde om Frp. Jeg følte meg lite tilpass med hvordan han beskrev oss Frp-ere, og ble direkte lei meg, sa fylkesleder for Viken Frp, Liv Gustavsen, til TV 2.

Også stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde reagerte sterkt på karakteristikkene av sitt eget parti.

– Det går på våre tillits- og folkevalgte, og hvordan vi har et annet menneskesyn og ønsker et kaldere samfunn og et sorteringssamfunn. Det er veldig, veldig sterke beskyldninger, uttalte han til TV 2 onsdag.

Tybring-Gjedde utelukket heller ikke at dette kunne føre til at det ville bli aktuelt for Frp å trekke seg ut av regjering.

– Det er en vurdering i Frp om vi får mer gjennomslag i eller utenfor regjering, sa han.