Svensk OL-helt avslører tabbe: – Det er pinlig

Trondheim 20180411.Trondheim Skishow. Sebastian Samuelsson under showrenn på Granåsen.Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Trondheim 20180411. Trondheim Skishow. Sebastian Samuelsson under showrenn på Granåsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned
Sebastian Samuelsson ble truet med russisk dødsskvadron etter sin klare tale mot doping. Nå forteller han hva som skjedde da han selv gikk glipp av en dopingtest.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson (21) fikk sitt store gjennombrudd under OL i Pyeongchag, der det ble sølvmedalje individuelt og gull på stafetten.

Det har ført til økt oppmerksomhet, som skiskytteren har brukt til å markere seg selv som en tydelig doping-motstander.

Han boikottet verdenscupavslutningen i Russland i protest mot det russiske dopingbedraget under Sotsij-OL, og for en måneds tid siden var han i Det hvite hus og snakket om ren idrett.

– Pinlig

Nå avslører han at han for en stund siden selv hadde en dopingglipp. I «Dopingspodden», som drives av sportsjournalisten Jonas Karlsson og dopingeksperten Johan Öhman, forteller han om hvordan han glippet.

– Når jeg er på leir har jeg fått for meg at jeg vil ha det på kvelden, for at jeg ikke skal bli forstyrret like før trening. Og er jeg på leir, så vet jeg at jeg er der selv på kvelden. Så ble det en kjapp endring, jeg skulle dra noensteds og forlot leiren. Akkurat da kom de, forteller Samuelsson.

Dopingjegerne skal ha et tidspunkt der de skal kunne oppsøke utøverne, men da Samuelsson endret oppholdssted på kort varsel gikk det galt.

– Det er pinlig, selvfølgelig. Fremfor alt med tanke på at jeg har vært ganske kritisk og mener dette her er veldig viktig. Det er klart det ikke føles bra. Det er noe som ikke skal skje, men noen ganger skjer slikt og så lenge man skjerper seg og håndterer det godt, så tror jeg det går bra,

– Systemet fungerer

Utøverne kan gå glipp av en test to ganger i løpet av tolvmånedersperiode, men går man glipp av tre blir det suspensjon. Etter at han gikk glipp av en test, ble han testet meget kjapt etterpå.

– Det kom veldig tett på. De tok meg bare noen dager senere, og da tenkte jeg at systemet fungerer. I dette tilfellet var det jeg som gjorde feil, medgir han.

Dødsskvadron

I podden snakker også Samuelsson om truslene han har fått. Spesielt hans kritikk mot den russiske dopingskandalen har vekt reaksjoner.

– Jeg får en del kommentarer og det har kommet noen mail, blant annet om at det skulle komme en russisk dødsskvadron. Jeg kan ikke si at jeg blir redd, men det er ubehagelig, sier han.

21-åringen innrømmer at han ble tatt på senga av den voldsomme oppmerksomheten.

– Jeg ble veldig forbauset. Jeg vet om folk som har fått det tidligere, men jeg mener jeg har vært mer eller mindre aktiv, for eksempel på Twitter, i disse diskusjonene allerede før OL. Da var det ingen som brydde seg. Etter sølvmedaljen ble det mye mer tyngde bak ordene og jeg fikk mye mer gjennomslag. Derfor ble jeg forbauset over at det ble så stort. Jeg hadde ikke regnet med det. Det er én trussel jeg har politianmeldt, sier Samuelsson.

Stoler på omdiskutert trener

Svensken sier også han stoler helt og fullt på sine norske konkurrenter.

– Jeg tror ikke de skandinaviske løperne jeg møter er dopet, sier han.

Han stoler også på Sveriges omdiskuterte landslagstrener Wolfgang Pichler. Tyskeren var trener for det russiske skiskytterlandslaget under skandalelekene i Sotsji, og ble først utestengt fra OL i Pyeongchang.

Pichler fikk likevel reise til Sør-Korea og lede det svenske laget til et overraskende suksessfullt OL.

– Jeg stoler på Wolfgang og er helt sikker på at han ikke har vært direkte innblandet. Han sier også at han ikke har merket noe, og jeg stoler på det. Men jeg forstår at man drar den koblingen. Det beste hadde vært om han ikke hadde vært i Russland, det kan man si, sier Samuelsson.

Lik TV 2 Sporten på Facebook