HAR IKKE TILLIT TIL REGJERINGEN: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre bekrefter at partiet vil stemme for mistillit mot regjeringen.
HAR IKKE TILLIT TIL REGJERINGEN: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre bekrefter at partiet vil stemme for mistillit mot regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Støre fremmer mistillitsforslag:

– Alvoret tilsier at vi ikke kan ha tillit til regjeringen

Jonas Gahr Støre sier situasjonen er enda mer alvorlig enn for ett år siden. Arbeiderpartiet har derfor bestemt seg for å fremme mistillitsforslag mot regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere torsdag kunne TV 2 erfare at Arbeiderpartiet ville fremme mistillitsforslag mot regjeringen i saken om terrorsikring.

I et intervju med TV 2 i 15-tiden bekrefter Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiet vil stemme for mistillit.

– Vi mener alvoret i denne saken tilsier at vi ikke kan ha tillit til regjeringen sånn som den har opptrådt, sier Støre.

– Situasjonen er mer alvorlig

Riksrevisjonen har flere ganger påpekt svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring, som innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur.

Også i fjor vår måtte regjeringen tåle sterk kritikk. Arbeiderpartiet krever nå en beklagelse fra Erna Solberg etter regjeringens håndtering av saken.

– Det har vært mangelfull oppfølging av å sikre disse viktige områdene i landet vårt mot terror, og etter ett år er situasjonen mer alvorlig og ikke utbedret, sier Støre.

Ap-lederen mener svarene fra regjeringen ikke har vært gode nok. Derfor er Aps prinsipielle syn at det bør stemmes for mistillit.

KrF dropper mistillit

Kontrollkomiteen kommer med sin innstilling i saken torsdag 29. november. Diskusjonen om mistillit blusset opp for fullt da Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum onsdag varslet at hans parti vurderer mistillit i saken.

– Vi vurderer mistillit på bakgrunn av at regjeringen har gitt mangelfull og feil informasjon til Stortinget, sa han i et intervju med NTB.

SV og MDG har varslet at de vil stemme for mistillit.

KrF er partiet som i utgangspunktet befinner seg på vippen når det gjelder hvorvidt et mistillitsforslag vil stemmes gjennom i Stortinget. Dette forutsetter at resten av opposisjonen stemmer for et mistillitsforslag.

KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan er medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Torsdag fortalte han i Stortinget hva partiet har bestemt seg for.

– Vi fremmer nå forslag om en kritikk som understreker alvoret i saken. Vi mener regjeringens manglende oppfølging er sterkt kritikkverdig og svært alvorlig, sier Grøvan.

KrF dropper altså å fremme et mistillitsforslag, slik det har vært spekulert. Det betyr at det ikke vil bli flertall i Stortinget for mistillit til regjeringen.

Holdt tilbake informasjon

Grøvan sier partiet har jobbet grundig med både denne rapporten og den forrige, og at de vurderer saken som enda mer alvorlig enn sist Stortinget arbeidet med den.

– Vår kritikk handler blant annet om at objektsikringen i Forsvaret og politiet fortsatt ikke er i tråd med sikkerhetsforskriften «objektsikrings-instruksen», i forhold til det Stortinget har vedtatt, sier Grøvan.

At regjeringen ikke har informert Stortinget om utsettelsene, og holdt tilbake informasjon om forventede kostnader, ser partiet på som alvorlig.

– Arbeidet hadde ikke kommet så langt som man ga inntrykk av i sist høring, det har Riksrevisjonens rapport avdekket, sier Grøvan.