Carlos Ghosn skal ikke lenger være Nissans styreleder.
Carlos Ghosn skal ikke lenger være Nissans styreleder. Foto: Christophe Ena

Nissan kaster skandalerammet styreleder

Styret for den japanske bilprodusenten Nissan vil ikke lenger ha Carlos Ghosn som styreleder. Ghosn er mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrets beslutning om å avsette Ghosn, var enstemmig, opplyser bilselskapet torsdag.

Nissan hadde satt i gang en intern gransking av 64-åringen etter å ha mottatt et varsel, og har samarbeidet med påtalemyndigheten. Også et annet styremedlem, Greg Kelly, er mistenkt i saken. Begge vil beholde plassene i styret, inntil selskapets generalforsamling har valgt nytt styre.

Varetektsfengslet

Ghosn ble onsdag varetektsfengslet i ti dager mens etterforskningen av ham pågår.

Han er mistenkt for å ha underrapportert inntekten sin i selskapets økonomiske rapportert til japanske myndigheter. Lovbruddet har en strafferamme på opptil 760.000 kroner og opptil ti års fengsel, ifølge påtalemyndigheten. Også selskapet selv kan bli holdt ansvarlig, opplyser assisterende riksadvokat Shin Kukimoto. .

64-åringen er også administrerende direktør for den franske bilprodusenten Renault, men selskapets styre satte tirsdag inn en midlertidig erstatter for ham.

Krisemøte

Ghosn er en svært viktig figur i internasjonal bilindustri, men også i fransk næringsliv. Han har stått bak store omstillinger i både Renault og Nissan og har vært en sentral figur i det omfattende industrisamarbeidet mellom Renault, Nissan og Mitsubishi. Alliansen har tilsammen 450.000 ansatte globalt og solgte 10,6 millioner biler i fjor.

Torsdag ettermiddag skal den franske finans- og næringsministeren Bruno Le Maire møte Japans nærings- og industriminister Hiroshige Seko for å diskutere situasjonen.

(©NTB)