Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tredje gangen bare i november at det russiske forsvaret har varslet at de ønsket å øve utenfor Norskekysten, men i to av tilfellene dukket de aldri opp.

Store overskrifter

Den første øvelsen i begynnelsen av november skapte overskrifter verden rundt. Da varslet den russiske marinen at de skulle trene på oppskyting av missiler utenfor kysten av Møre og Trøndelag.

Tidspunktet var godt planlagt og samtidig som flere hundre journalister hadde søkelyset rettet mot startskuddet for den gigantiske NATO-øvelsen «Trident Juncture» der over 50.000 soldater var på norsk jord samtidig som generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg var i Norge.

Dukket aldri opp

Den russiske marinen eller russiske styrker kom aldri, og det ble heller ikke registrert noen aktivitet i det varslede øvingsområdet.

Fra 6. til 9. november varslet russerne på nytt at det ønsket å trene utenfor Norge. Denne gangen på skarpskyting og navigasjon utenfor Berlevåg i Finnmark.

Her ble det registrert noe aktivitet fra den russiske marinen, bekrefter Ivar Moen, seniortalsmann ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) overfor TV 2.

For tredje gang varslet russerne trening utenfor Norskekysten. Denne gangen skulle det skytes russiske raketter vest for Lofoten.

Øvelsen skulle etter planen ha vært avsluttet torsdag 22 november, men etter det TV 2 erfarer har det heller ikke denne gangen vært registrert noen aktivitet i det varslede området.

– Vi følger med

– Russerne har fulgt alle varslingprosedyrer overfor Avinor, og jeg kan bekrefte at forsvaret har fulgt nøye med på også denne varslede aktiviteten, forteller Ivar Moen.

– At det russiske forsvaret ønsker å øver er de i sin fulle rett til, men at de øver i disse områdene utenfor Norskekysten er noe helt nytt vi har registrert den siste tiden, sier Moen.

Hvorfor russerne ikke dukker opp når de varsler ulike øvelsesscenarier, vil han ikke spekulere i.

– All varslet aktivitet har skjedd i internasjonalt farvann. Forsvaret overvåker aktiviteten med marinefartøy for å registrere eventuelle avvik, men det har ikke vært registrert så langt, understreker Moen.

I kjølvannet av selve feltøvelsen «Trident Juncture» er det blitt arrangert en planverkøvelse som avsluttes i disse dager.

MIG-31: Hittil har norske jagerfly identifisert 79 russiske fly langs kysten av Norge. Her er en Mig-31 «Foxhound» fotografert fra et norsk jagerfly. Foto: Forsvaret
MIG-31: Hittil har norske jagerfly identifisert 79 russiske fly langs kysten av Norge. Her er en Mig-31 «Foxhound» fotografert fra et norsk jagerfly. Foto: Forsvaret

Økt fly aktivitet under øvelsen

Under øvelsen «Trident Juncture» ble det registrert en del flyaktivitet fra det russiske luftforsvaret og der norske jagerfly på NATO-beredskap i Bodø (QRA) gikk på vingene for å identifisere fremmede fly utenfor Norskekysten.

Siden 18. oktober og frem til i dag har dette skjedd 21 ganger, og det er identifisert 24 fly.

– Det var forventet og helt normalt at den russiske aktivitet ville bli noe høyere under en så stor øvelse som «Trident Juncture». Dette gjelder både for russiske maritime fartøy og flyaktiviteten, sier Moen.

Så langt i år har QRA-flyene gjennomført 54 identifiseringsoppgrad av til sammen 79 russiske fly langs kysten av Norge.