Drogba legger opp og forteller om Mourinho-øyeblikket som endret alt

– Han endret livet mitt, sier Didier Drogba om sin tidligere manager i Chelsea, José Mourinho.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se et tilbakeblikk på karrieren til Drogba i «Ikonet» øverst å siden!

Didier Drogba (40) har valgt å legge fotballskoene på hyllen etter en karriere få spillere kan mål seg med.

Tvilte etter én sesong

Ivorianeren har tilbragt det siste halvannet året i Phoenix Rising på nivå to i amerikansk fotball, men det er prestasjonene på det europeiske kontinentet han huskes best for.

I løpet av to perioder i Chelsea banket Drogba inn 164 scoringer, vant Premier League fire ganger, FA-cupen fire ganger, ligacupen tre ganger og ikke minst Champions League én gang.

Drogba regnes som en av Premier League-historiens beste spisser og var en helt sentral del i Chelseas vei mot toppen av engelsk fotball etter Roman Abramovitsj' inntreden sommeren 2003.

Sammen med Petr Cech, John Terry og Frank Lampard var Drogba stammen i laget i Chelseas mest suksessrike periode.

Drogba ble hentet til London i 2004 og vant umiddelbart Premier League i sin første sesong i klubben. Men det som bare var starten kunne fort blitt slutten, sier Drogba overfor Mirror.

– Det var et øyeblikk etter den første sesongen jeg var på jakt etter komfortsonen, noe som betydde å dra tilbake til Marseille for å være den eneste spissen på et lag som spilte for deg, sier Drogba.

– Og da hørte jeg Mourinho si noe som var veldig interessant for meg og laget. Han snakket om spillerne. Han sa at "dersom du vil være den eneste kongen, så kan du dra tilbake til laget du spilte og scoret for. Dra tilbake dit. Men her er det 22 konger. Så du aksepterer det, jobbe sammen, eller så drar du tilbake til der du kom fra og er den eneste kongen med alle bak deg.

– Jeg visste at jeg måtte forbedre meg, og det er det som virkelig utfordret meg og er grunnen til at jeg ble den spilleren jeg ble.

FIRE TITLER: Didier Drogba har vunnet Premier League fire ganger - senest i 2014/2015-sesongen.
FIRE TITLER: Didier Drogba har vunnet Premier League fire ganger - senest i 2014/2015-sesongen. Foto: Matt Dunham

Vant omsider Champions League

Både Mourinho, Drogba og Chelsea kan være glad for at en retur til Marseille ikke ble noe av. I løpet av en periode på åtte år befestet Drogba sin posisjon som en spiss av beste kaliber. Overfor BBC øser Drogba med skryt over José Mourinho, som hentet ham til Stamford Bridge i 2004.

– Han endret livet mitt, han endret historien til familien min. Han fortalte meg at dersom du vil være den beste, må du spille for et av de beste lagene i verden og en av de beste managerne i verden ... nei, den beste manageren i verden. Alle sa at 24 millioner pund var mye penger. Alle tvilte. Da jeg dro, tror jeg reaksjonen til alle viste at hadde dekket inn investeringen, sier Drogba.

I mai 2012 kunne ivorianeren omsider takke av for lang og tro tjeneste med trofeet han og hele klubben hadde lengtet etter helt siden skuffelsen fra Moskva i 2008 - nemlig Champions League-trofeet.

Det kom i Drogbas hender etter at han hadde reddet ekstraomganger like før full tid, før han avgjorde finale med å sette det avgjørende straffesparket i mål forbi Bayern München-keeper Manuel Neuer.

– Dersom det hadde vært en film, kunne du ikke skrevet manus bedre. Det var den siste Chelsea-kampen min, den siste muligheten til å spille i Champions League-finalen, sier Drogba.

LØFTET CL-TROFEET: Uten Dider Drogba hadde nok Chelsea fremdeles blitt stående uten Champions League-trofeet i premieskapet.
LØFTET CL-TROFEET: Uten Dider Drogba hadde nok Chelsea fremdeles blitt stående uten Champions League-trofeet i premieskapet. Foto: Matthias Schrader

Han returnerte riktig nok til Chelsea i 2014 hvor han vant nok en Premier League-tittel, samt en ligacuptittel, før han dro videre til Montreal Impact i MLS. Der ble Drogba værende i én sesong før han tok turen ned et nivå til Phoenix Rising - en klubb han ønsker å hjelpe opp til MLS i årene som kommer.

I tillegg til triumfene i Chelsea har Drobga vunnet ligaen, ligacupen og den tyrkiske cupen med Galatasaray. Han ble også toppscorer i Premier League to ganger.