KUN EN SEIER: Mohamed Elyounoussi og Southampton har kun vunnet én av sine første tolv Premier League-kaper. Her mot Newcastle i oktober.
KUN EN SEIER: Mohamed Elyounoussi og Southampton har kun vunnet én av sine første tolv Premier League-kaper. Her mot Newcastle i oktober. Foto: Paul Childs/Reuters

Nå må «Moi» og Southampton i gang: – Ikke skremmende

Mohamed Elyounoussi ser på Southampton som en «topp-ti-klubb», men etter nesten en tredel av sesongen ligger de de kun ett plussmål og en plass over nedrykksstreken. Nå er det på tide å få på plass en seiersrekke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League igjen i helgen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Mohamed Elyounoussi og Southampton har ikke fått den starten de hadde håpet på i Premier League denne sesongen.

Nordmannen var klubbens prestisjesignering i sommer, og ble hentet for nærmere 170 millioner kroner for å erstatte Dusan Tadic som gikk til Ajax.

Fasiten etter tolv Premier League-kamper er seks kamper fra start, to som innbytter, 518 minutter totalt og ingen målpoeng. Kun målforskjellen skiller Southampton, som kun har vunnet én kamp, fra å være under streken, men Elyounoussi både trives i England og synes klubben har fått dårlig betalt til nå.

– Jeg trives godt, og selv om vi har variert litt i prestasjonene så har vi vært gode og dominert mange av kampene. Vi har ikke klart å omsette sjansene, og så har vi en tendens til å slippe inn mål på slutten, og vi har vært litt uheldige. Vi ligger ikke der vi ønsker å være, sier den tidligere Sarpsborg 08-, Molde- og Basel-spilleren til TV 2.

Samtidig avkrefter han at eget sprang fra den sveitsiske superligaen til nivået i Premier League er avskrekkende.

– Nei, nei. Det er det ikke. Jeg har fått kjenne på nivået tidligere og fått vite hvor listen ligger. Det er ikke skremmende. Jeg har nivået inne. Det er utfordrende, det går fortere, det er tøffe taklinger, så det er kult at man må tenke enda kjappere. Man har litt dårligere tid med ball. Før kunne jeg vende opp og slå en pasning, mens nå har jeg såvidt tid til å vende opp. Det synes jeg er veldig kult egentlig, sier Elyounoussi.

TV 2-ekspert synes synd på «Moi»: – Han er bra nok for Premier League
Under landslagspausen snakket både Southampton-spilleren og Crystal Palaces Alexander Sørloth om hvordan de brukte landslaget som et fristed etter totalt over 1000 minuter uten nettkjenning i Premier League. Simen Stamsø Møller har mer tro på nettopp Elyounoussi når det gjelder det å få gjennombruddet på engelsk fotballs øverste nivå.

– «Moi» er bra nok for Premier League. Alexander Sørloth vet jeg ikke om er bra nok, der heller jeg mot nei, men «Moi» er bra nok. Han må bare skikkelig få kommet i gang i Southampton og få vist hva han har inne, fordi det er en innmari bra spiller. Han er så verdifull for landslaget vårt.

– Jeg synes litt synd på ham. Han har hatt noen bra innhopp. Da han kom alene med keeper og prøvde å chippe over, som forsåvidt var en god idé, hadde han ikke sett at han hadde en medspiller på blank kasse på tvers. Southampton scorer ikke akkurat mye mål, så det er slike øyeblikk som blir lagt merke til, sier Stamsø Møller i TV 2s podkast B-laget.

Stresser ikke med manglende mål: – De samme tingene skjedde i Basel
Elyounoussi-sjansen TV 2s ekspert refererer til oppstod i slutten av oktober mot Newcastle, men i forbindelse med Norges siste Nations League-samling for året, bedyrer kantspilleren at han ikke lar seg stress med at scoringene er uteblitt. I stedet benytter seg av erfaringene fra tiden i Basel. Der scoret han i sin kamp nummer to, men måtte så vente helt til den ellevte runden før neste nettkjenning kom.

– Det er ikke noe jeg stresser med. Man ønsker å score så tidlig som mulig, men når man overtenker så kan det også gå «gærent». Jeg tar det litt med ro nå og tar det som det kommer. Terper på ting, og så lenge jeg er på tå hev og kommer til sjanser, så handler det bare om å sette dem. Jeg har de samme erfaringene fra tidligere. Det var de samme tingene som skjedde også i Basel. Det tok tre måneder før jeg begynte å få målpoeng, og etter det så fikk jeg det nesten hver kamp.

– Man ønsker å få det til så tidlig som mulig, men det er ikke alltid det funker, og da må man bare være tålmodig og jobbe for laget. Så får man se hvordan det blir til slutt. Jeg er i den samme båten nå, og da må jeg prøve å være rolig og tålmodig og heller fokusere på å ta vare på sjansen når jeg får den. Ellers så blir det slik at man overtenker, sier 24-åringen.

Vært benket i to kamper: – Ingen dramatikk
Han var fast på Southampton-laget i september, men har måtte finne seg i å være på benken i de to siste kampene i Premier League. Overfor TV 2 avdramatiserer imidlertid nordmannen manager Mark Hughes valg.

– Det er ikke noe dramatikk i det. Han har en type trener som ønsker å rullere. Vi har rullert veldig mye både i troppen og i formasjon, og vi har en stor og bred tropp som han ønsker å bruke, forklarer storkjøpet.

Siden sist det ble spilt Premier League-fotball er det også kommet en avgjørelse på at VAR skal innføres i ligaen fra neste sesong. En av Elyounoussis lagkamerater, Charlie Austin, kapret overskriftene etter at en video av hans reaksjon mot nettopp dommerfeil i forrige Premier League-runde gikk viralt, og nordmannen bekrefter at nettopp det er blitt bemerket etter avgjørelsen ble fattet.

– Vi har en whatsapp-gruppe, og den videoen ble sendt i den gruppen rett etter kamp. Vi lo litt av det, men nå har de jo laget en enda større sak på det. Han var med på å fremheve at man kanskje bør ha VAR i Premier League også. Han er blitt hyllet i Southampton, i hvert fall, sier 24-åringen.

Henriksen: – Mer tid med ballen i Premier League
​En annen nordmann som fikk prøve seg en sesong i Premier League, før klubben hans rykket ned, er Markus Henriksen. Han er i dag kaptein i Championship, divisjonen «Moi» og lagkameratene for alt i verden vil unngå å rykke ned til. De to divisjonene er rimelig forskjellige.

– Det er litt forskjell, det er det ingen tvil om. I Premier League får du kanskje litt mer tid med ballen, men gjør du en feil der så blir du straffet hardere. I Championship så er det en krig uansett. Det er veldig mye dueller, sier Henriksen.

Han nyter høy status i Hull, som akkurat nå er under streken i Championship, men som har sju poeng på sine tre siste kamper og som ser ut til å ha fått et oppsving. Den nybakte trebarnsfaren trives i divisjonen.

– Noen lag spiller veldig direkte, så det er en litt annen type fotball. Men det er en artig liga, og det som er litt artig er at alle lag slår alle. Så det er veldig viktig å være på tå hev fra start til slutt, hvis ikke så er det tøft å få poeng, sier 26-åringen som lørdag tar imot Nottingham på KCOM Stadium i Hull.

Nyland trives i Villa - nyter tillit etter managerbyttet
En annen som etter hvert vet hva Championship dreier seg om, er Ørjan Nyland. Han ble hentet til storklubben Aston Villa i sommer, og har allerede fått erfare et managerbytte og en svingende sesong. Akkurat nå er de på 11. plass, men kun fire poeng skiller opp til play off og kun sju til direkte opprykk.

– Vi har utviklet oss veldig mye i løpet av den første måneden under ham, og vi har også fått gode resultater. Jeg synes vi er på god vei. Det var godt å få tillit med en gang under ham, og jeg føler at vi har levert gode kamper, sier Nyland, som i helgen møter Birmingham til lokaloppgjør på Villa Park.

Etter at Dean Smith ble hentet fra Brentford for å erstatte Steve Bruce i oktober, har Villa vunnet tre av fem Championship-kamper, blant annet 1-0 over nedrykkede Swansea og 3-0 borte mot en av de andre store opprykkskandidatene Derby i forrige runde. Nyland har spilt alle fem kampene, og bekrefter at han har fått føle tillit fra den nye sjefen fra dag en.

– Det var kjekt, det. Samtidig så følte jeg at jeg fikk levert gode kamper under den forrige manageren også. Vi spilte mot Brentford og den nye manageren tidligere i sesongen, og det var kanskje en av mine bedre kamper, så det inntrykket satt vel kanskje igjen. Det er veldig kjekt, forteller han.

Elyounoussi: – Handler om å få til en rekke av seire
Men uansett hvor kjekt både Henriksen og Nyland beskriver livet i Championship, er det ikke der tidenes dyreste norske fotballspiller Elyounoussi ønsker å spille sin fotball neste sesong. Skal klubben hans unngå det, må derimot kamper etter hvert vinnes.​

Lørdag venter jumbo Fulham og Stefan Johansen, i Claudio Ranieris managerdebut på Craven Cottage, før Manchester United (hjemme), Tottenham (borte), Cardiff (borte) og Arsenal (hjemme) står på motsatt halvdel i løpet av 16 dager.

– Dere er fjerde sist. Hvordan oppleves presset rundt klubben?

– Vi er ikke der vi ønsker å være. Det er en topp-ti-klubb. Både vi selv og fansen ønsker å se oss der oppe. Den trenden må vi snu. Vi har en tendens til å spille en del uavgjort, og taper en del poeng på slutten av kamper, men vi har noen viktige kamper foran oss nå. Det handler om å få til en rekke av seire. Så fort man vinner et par kamper, kan man avansere tre-fire plasser, sier Elyounoussi.

Se Premier League igjen i helgen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!