FRETEX FIKK HELT SPESIELL DONASJON FRA UKJENT GIVER:

– Vi skjønte fort at dette var noe utenom det vanlige

Etter litt googling skjønte de ansatte at det var helt spesiell kvalitet på donasjonen de akkurat hadde fått inn til Fretex.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag kommer 30 tonn med sokker, gardiner og klær til Fretexs hovedterminal i Oslo. Men en dag dukket det opp noe helt spesielt.

– Vi skjønte fort at dette var noe utenom det vanlige. De var ikke pakket i pose og levert i boks, men kom pent og nyrenset på hengere, sier innkjøpsleder for butikk i Fretex, Hilde Kjønstad.

Men Fretex var ikke helt klar over hva de hadde fått, selv om mange som sorterer klær hos dem lett klarer å skille silke og viskose, ved å bare ta på stoffet.

– Vi måtte begynne å google litt, og det var vel da vi forstod at dette var helt spesiell kvalitet. Mange fra en spesiell skredder, håndsydd og av merker som YSL, Givenchy og Brioni, sier Kjønstad, og viser frem de ulike dressene, noen dobbeltspent og de fleste i str 50/52.

– Denne dressen er så fin at du må ha innbydelse til skredderhuset for å få sydd en slik.

– Hva tror du den koster?

– 100.000 kroner kanskje? sier Kjønstad.

HÅNDSYDD TOPPKVALITET: 300 blazere og bukser er levert inn til Fretex.
HÅNDSYDD TOPPKVALITET: 300 blazere og bukser er levert inn til Fretex.

Toppkvalitet til normal pris

Fretex får ofte fine klær, pelser eller designervesker, men det er svært uvanlig å få 300 italienske kvalitetsblazere og bukser på én gang.

– Det er helt vilt. Dette er jo 100 prosent kashmir i noen av disse, som du ikke får kjøpt i Norge engang, sier Kjønstad.

Nå skal Fretex selge dressene i sin bruktbutikk på Majorstua i Oslo tirsdag 27. november.

– Vi skal selge de til normale priser for hva man ville betalt for en ny dress i en vanlig butikk. Da vil dressene få et forlenget liv og nye muligheter, og så vi jo vi mye penger til Frelsesarmeens arbeid, sier Kjønstad.

SORTERER 30 TONN: På sorteringsanlegget hos Fretex sorteres det 30 tonn tekstiler om dagen. FOTO: Odd Arne Hartvigsen
SORTERER 30 TONN: På sorteringsanlegget hos Fretex sorteres det 30 tonn tekstiler om dagen. FOTO: Odd Arne Hartvigsen

Ukjent giver

Norske menn er tradisjonelt sett ikke så glade i å kjøpe brukt. Men på tirsdag får de altså muligheten.

– Menn er ikke så opptatt av å kjøpe eller gi brukt som kvinner, så sånn sett er det fint at vi har noe å tilby til mennene også, sier Kjønstad.

Og den anonyme giveren? Han vil forbli ukjent.

– Hvis han vil være anonym, så respekterer vi det, sier Kjønstad.

– Jeg har tenkt en del på ham, han må jo være en fantastisk mann som vi gi disse dressene et forlenget liv, og han har nok håpet at noen andre får glede av disse, sier Kjønstad.