Kundene føler seg lurt:

Prisen satt ned 30 prosent i Black Week, men tilbudet forrige uke var enda bedre

TV 2 HJELPER DEG (TV 2): Møbelkjede legger seg flat: – Vi har ikke fulgt reglene til det fulle og beklager dette sterkt.

TV 2 Hjelper deg har undersøkt prisene på hundrevis av møbler for å se hvor gode tilbud det er på Skeidar, Bohus, Møbelringen og Bolia.

IKEA har ikke spesielle Black Friday-tilbud og er derfor ikke med i undersøkelsen.

Billigere uken før

Alle kjedene har tilbud som er aller best i Black Week. Bolia har blant annet 30 prosent på alle varene i butikken.

Det virker svært forlokkende, men i mange tilfeller er det ikke det beste tilbudet i løpet av året.

I forrige uke hadde Bolia halv pris på sofaserien Cosima. Dermed ville det være mulig å få en tremodulers sofa i Globa curry-stoff for 40.908 kr. Black Week-tilbudet på samme sofa er 57.271 kroner.

– Dritsinna

Det får folk vi møter ved Bolia-butikken i Henrik Ibsens Gate i Oslo til å reagere:

– Juks og fanteri, sier en.

– Det er lureri, sier en annen.

– Jeg hadde blitt dritsinna, sier en tredje.

– Jeg hadde forventet at den skulle være billigere på Black Friday.

Mens andre har et mer realistisk forhold til de boligkuppene man kan gjøre:

– Du kan aldri kjøpe noe på full pris på Bolia. Kjøpte en sofa på 90 prosent en gang, faktisk. Så jeg lar meg ikke lure av Bolia, nei.

Bolia unnskylder

Denne formen for hyppige tilbud reagerer direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet på:

– Hvis en butikk selger en vare til 25 prosent den ene uken, og så sier at de selger den til 50 prosent uken etterpå, så vil det være villedende. Det kan bøtelegges, sier hun.

​Bolia legger seg flat i forhold til måten tilbudene er fremstilt på:

– Vi har ikke fulgt reglene til det fulle og beklager dette sterkt. Vi er derfor i gang med å endre denne ukens kampanje slik at den overholder alle norske regler som Forbrukertilsynet har presisert til oss, skriver PR & kommunikasjons manager Camilla Kallehauge Møller i Bolia i en mail. Kjeden ønsker ikke å stille til intervju hos TV 2 hjelper deg.

I dag har møbelkjeden forandret sin Black Week-kampanje slik at den er i tråd med regelverket.

De gode tilbudene

I vår jakt på de beste Black Week-prisene hos møbelkjedene har det vist seg vanskelig å finne de beste tilbudene. Det er tusenvis av forskjellige møbler med mange stoffvarianter til helt forskjellige priser. Mange av prisene er ikke indeksert hos Prisjakt.no, og de er også umulig å finne i tidligere tilbudsaviser.

– Møbelbransjen er vanskelig å undersøke fordi de har ligget litt bak når det gjelder netthandel. Møbelkjedene har også mange egne merkevarer. Noe som gjør det vanskelig for oss å samle inn data og sammenligne priser, forklarer Norgessjef Are Vittersø i Prisjakt.

Men noen tilbud har vi funnet:

Bolia

Mange tilbud hos møbelkjedene.
Mange tilbud hos møbelkjedene. Foto: TV 2 hjelper deg

Mara Sofa kan du spare 15 000 kroner på og få den for litt over 35 000 kroner på Black Week. Denne sofaen har aldri vært billigere i løpet av det siste året, ifølge Prisjakt.

Skeidar

Amalie Sofa får man til halvpris for 18 000 kroner. Har vært på gode tilbud før, men aldri så billig som nå.

Møbelringen

Svane Nobel kontinentalseng har aldri vært billigere enn 7999 kroner. Det har heller ikke Wonderland Windsor kontinentalseng til 14.999 kroner.

Bohus

Her virker 30 prosent avslag på alle sofa-utgavene fra Sits som et godt tilbud. Men disse er ikke registrert hos Prisjakt. Så det er ikke mulig å finne prishistorikk.

Det begrenset med tall hos Prisjakt, men tendensen klar: Bohus, Skeidar, Møbelringen og Bolia har mange tilbud og store svingninger i pris.

– Du må følge litt med for å kjøpe på rett tidspunkt, sier Are Vittersø i Prisjakt.

Problemer med Prisjakt

Ifølge statistikken til Prisjakt har blant annet en av variantene av sofaen Noora hos Bolia vært på salg 36 ganger siden Black Friday i fjor.

– Så hyppige salg som 36 salg i løpet av et år på samme produktene, det sier meg at der er det vanskelig å kunne si at det er en reell førpris. Det vil fort være villedende og i strid med markedsføringsloven, sier direktøren i Forbrukertilsynet.

Ifølge Bolias undersøkelser har sofaen bare blitt prisjustert 20 ganger.

– Vi er lei oss for at Prisjakt.no viser et feilaktig bilde av våre produktpriser, da det ikke er mulig å skille mellom materialforskjeller, noe som gir store svingninger i prisene, skriver Bolia i en e-post.

Prisjakt bekrefter dette. Men uansett går prisene på produktene opp og ned 15 til 20 ganger i løpet av året. Dette mener Forbrukertilsynet fortsatt er for mye. Dette vil Bolia gjøre noe med og fjerner mange salgperioder i løpet av året.