Kritisk til NFF-utspill om Qatar: – Det virker som de har resignert

Generalsekretæren i Amnesty Norge mener Norges Fotballforbund (NFF) burde stilt enda tydeligere krav til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) om Qatar-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Egernæs prate om Qatar øverst!

Det er blitt avdekket svært kritikkverdige forhold for arbeiderne under bygging av anlegg og infrastruktur til Qatar-VM i 2022.

Fotballpresident Terje Svendsen utelukker at en boikott av mesterskapet er aktuelt.

Denne uken er det fire år til VM starter.​

– For øyeblikket har vi fokus på å sette fokus på at vi definitivt er motstandere av den type forhold. Det samme gjorde vi da det ble avdekket kritikkverdige forhold under bygging av stadioner til Russland-VM. Vi var veldig tydelige sammen med de øvrige nordiske landene. Vi bruker det nordiske fellesskapet til å påvirke, sier han til TV 2.

The Guardian er blant mediene som har avdekket flere hundre døde arbeidere, livsfarlige arbeidsforhold og elendige boforhold.

– Man er nødt til å leve med det, og så må man lære av feilene som er gjort, synliggjøre holdninger til spørsmålet og bidra til å sette fokus sånn at man får gjort noe med det, sier fotballpresident Terje Svendsen.

– Veldig, veldig defensiv

John Peder Egernæs, generalsekretær i Amnesty Norge, sier at de ikke har oppfordret NFF til å boikotte VM i Qatar. Det gjøres kun når våpen er involvert, sier Egernæs, som er kritisk til Svendsens siste utspill.

– Vi har jobbet hardt over mange år for å forbedre forholdene til arbeiderne i Qatar. Jeg synes kommentaren fra NFF er veldig, veldig defensiv. I det øyeblikket Qatar fikk fotball-VM, burde NFF, som er en del av FIFA, vært mye, mye mer aktive. De visste allerede hva forholdene var for de såkalte gjestearbeiderne som de skjønte skulle bygge disse stadionene, sier han.

Egernæs mener Svendsen og NFF har vært tydeligere tidligere.

– Fotballforbundet burde vært enda tydeligere. De har nesten gått litt tilbake. De er vel forsiktige i forhold til de vi så for to år siden. For noen år siden reiste de til Qatar for å se om de kunne få til endringer. Nå virker det som de har resignert litt og trukket seg tilbake: «nå er dette skjedd, vi må lære av dette og se om det kan bli bedre neste gang», sier han.

– Forbedring de siste årene

Egernæs mener NFF burde stilt langt tydeligere krav til FIFA.

– Det er ikke tvil om den transaksjonen det er å få fotball-VM har FIFA enormt med makt. Med en gang kunne de sagt at det ikke skal bygges et stadion med menneskerettighetsbrudd, at arbeiderne skal ha gode forhold, akseptabel lønn og så videre, sier Egernæs.

– Den makten blir mindre jo nærmere vi kommer VM, for det er ikke nok tid. Det må gjennomføres der, fortsetter Amnesty Norges generalsekretær.

Egernæs mener imidlertid at ting har gått i riktig retning de siste årene.

– Det er elendige arbeidsforhold, elendige boforhold og elendig betaling – hvis det er betaling i det hele tatt, men når det er sagt, så har det vært en forbedring de siste årene. Det viser at det går an å presse Qatars myndigheter. Det viser at om presset hadde vært hardere fra flere tidligere, så hadde vi kanskje kommet enda lengre, sier han.

I 2010 ble Qatar tildelt VM i 2022.

– Det blir et veldig spennende VM, rett og slett fantastisk. Vi er FIFA og ønsker kun det beste. Det betyr at ethvert VM blir det beste noensinne, slik det også var i Russland. Alle ingrediensene er der for å gjøre VM i 2022 uforglemmelig, sier FIFA-president Gianni Infantino.

TV 2-ekspert: – Det stinker

Ifølge det globale bygnings- og trearbeiderforbundet, BWI, døde 21 bygningsarbeidere under arbeidet for å forberede til fotball-VM i Russland i 2018.

Dødstallene i forbindelse med Qatar-VM er ventet å bli langt høyere. Spørsmålet er om mesterskapet, som kobles til slavedrift, menneskerettighetsbrudd og korrupsjon, vil gjennomføres etter planen.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er ikke sikker på det.

– Det stinker, det gjør jo det. Det som er kommet frem er skremmende og sjokkerende, men det kan skje mye på fire år, sier Mathisen.

Om Qatar får beholde mesterskapet, mener Mathisen det blir et mesterskap med en kraftig bismak.

– Man gleder seg alltid til et fotball-VM, men det er et mesterskap som er heftig diskutert og vil bli mer og mer diskutert for hver uke som nærmer seg. Det gjenstår å se om VM faktisk blir spilt i Qatar. Det er mange som gleder seg til VM, men ikke så mange som gleder seg til VM i Qatar sett i lys av hvilke ting som er kommet frem. Det kommer nok helt sikkert enda flere ting frem, sier han.

Første vinter-VM

TV 2-eksperten vil ikke utelukke muligheten for at sterke fotballpersonligheter og land vil boikotte mesterskapet.

– Hvor skal det spilles? Hvor mye trykk tåler FIFA før de ser seg nødt til å endre? Vil spillerne på et tidspunkt ta et standpunkt? Vil det være hele landslag som tar det standpunktet? I Norge er vi såpass bevisste på dette at jeg ikke ser bort fra at vi hiver oss på dersom noen går foran. Men det er langt frem dit. Det er naturlig at det kommer til å være mange diskusjoner og fokus rundt utenomsportslige ting, og det skulle bare mangle. Man må bruke den stemmen man har til å rette søkelys på slike ting, sier han.

Neste VM starter 21. november 2022 og avsluttes 18. desember. På grunn av varmen er VM for første gang flyttet fra sommeren til vinteren.

Rent sportslig har varmen og tidspunktet for mesterskapet vært gjenstand for kritikk. Mathisen tror det fint vil la seg gjøre å gjennomføre et fotball-VM i november og desember, men understreker samtidig at dette ikke må tolkes som at han er positiv til mesterskapet.

– Tidspunktet det spilles på er jo hyggelig. Å ha et VM inn i de tyngste månedene her i landet er fint. Da slipper man å sitte inne hele sommeren. Sånn sett er timingen perfekt, sier Mathisen.