gikk i land på forbudt øy:

John (27) ville spre kristendom til verdens mest isolerte folkeslag – ble drept med piler

Eventyreren og misjonæren gikk i land på verdens kanskje mest fryktede øy

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom nyheten om at en amerikansk 27-åring ble drept da han skulle besøke verdens mest isolerte folkeslag; sentineleserne.

Nå er han blitt navngitt som eventyreren og misjonæren John Allen Chau fra Alabama i USA.

Ifølge lokalt politi hadde Chau som mål å omvende urbefolkningen til den kristne tro.

De har konkludert med at Chau ble drept av piler som ble avfyrt av medlemmer av stammen.

Sentineleserne er kjent for å være svært fiendtlig mot alle som nærmer seg, og det er strenge regler rundt det å nærme seg øya.

Se video fra den fryktede øya i Bengalbukta i vinduet øverst.

«Hvorfor er de så aggressive?»

Chau leverte fra seg en lapp til lokale fiskere før han dro til øya, der det sto at han hadde med seg sakser, sikkerhetsnåler og en fotball som gaver til de innfødte. Lappen skulle bli levert videre til hans nærmeste. Det skriver South China Morning Post.

I notatene skriver han at noen av stammemedlemmene var snille mot ham, mens andre var svært fiendtlige.

– Jeg har vært så snille med dem. Hvorfor er de så aggressive? blir han sitert på av en kilde med tilgang til notatene, ifølge den Hong Kong-baserte storavisen.

Han beskrev også at han gjorde dette for å etablere Jesu rike på øya, og at man ikke måtte klandre de innfødte dersom han ble drept.

Han fikk hjelp av sju lokale fiskere til å komme seg til øya. Alle disse er nå arrestert, ettersom det er strengt forbudt å tilrettelegge for at noen skal ta seg ut til øya, skriver CNN.

Ble skadet – dro ut igjen

Dependra Pathak, politisjef for Andamanene og Nikobarene, opplyser at Chau brukte en trebåt med motor for å nærme seg øya. Han ankret opp 500 - 700 meter unna, og tok seg videre det siste stykket med kano.

Dette var 15. november. Han kom svømmende tilbake samme dag med skader på kroppen etter å ha blitt truffet av piler.

Dagen etter dro han ut igjen, men kom svømmende tilbake etter at de lokale hadde ødelagt kanoen hans.

Den 17. november kom han ikke tilbake. De lokale fiskerne har forklart at de så stammefolket dra den døde kroppen hans rundt inne på land.

Politiet har basert på fiskernes forklaring konkludert med at han er død. De har nå startet prosessen ved å finne ut hvordan i all verden de skal få hentet ut kroppen hans.

Tilgir de innfødte

Chaus etterlatte har lagt ut minneord om ham på hans Instagram-konto, der de tilgir drapet.

– Ord kan ikke uttrykke tristheten vi føler nå. Han var en høyt elsket sønn, bror, onkel og bestevenn. Vi tilgir de som forvoldte hans død, og ber også om at de som hjalp ham med ekspedisjonen slippes fri. Han gjorde det han gjorde ut av sin egen frie vilje, heter det uttalelsen.

Grunnleggeren av den kristne samfunnet som Chau var en del av, Mat Staver, omtaler den unge mannen som en «martyr».

Trosamfunnet kaller seg Covenant Journey og introduserer unge mennesker i skolealder til Israel gjennom et opplæringsprogram.

View this post on Instagram

John Allen Chau

A post shared by John Chau (@johnachau) on

– John elsket folk, og han elsket Jesus. Han var villig til å gi livet sitt for å dele Jesus med folket på North Sentinel island. Han har ønsket å dele Jesu budskap med innbyggerne her helt siden han var ferdig med skolegangen, skriver Staver i en pressemelding, ifølge CNN.

Chau skal med andre ord ha vært fullt klar over risikoen han utsatte seg for. En risiko som har blitt bredt dokumentert de siste årene.

Svært fiendtlige

I 2006 ble to indiske fiskere drept av befolkningen på øya. Et helikopter fra den indiske kystvakten som skulle hente kroppene, ble angrepet av piler og spyd.​

I 1975 forsøkte National Geographic å lage en dokumentar om øya, men de måtte avbryte opptakene fordi regissøren ble skutt med en pil i låret.

I 1967 forsøkte indiske myndigheter å få kontakt med sentineleserne. Antropologen Triloknath Pandit ledet an det væpnede forsøket, og prøvde å gi stammen gaver for å få innpass.

Befolkningen reagerte med å sette seg på huk over gavene, som for å vise at de ville gjøre fra seg på dem.

– Noen ganger snudde de ryggen til oss og satte seg på huk, som for å gjøre sitt fornødne, uttalte Pandit etter en av turene til øya, og legger til:

– Dette var ment som en fornærmelse overfor oss, og vi var ikke velkomne. ​

Skjøt mot helikopter

1981 var det mannskapet på det indiske frakteskipet Primrose som fikk et svært ublidt møte med stammefolket, etter at de gikk på revet utenfor øya.

Etter et par dager dukket det opp fremmede i kano. Mannskapet ombord trodde at det var innbyggerne på øya da hadde sett i det fjerne som kom for å redde dem.

Da kanoene nærmet seg frakteskipet, innså mannskapene at de ikke kom for å hjelpe.

Mennene var nakne, og bevæpnet med spyd.

Heldigvis var de høye bølgene en dårlig match med stammefolkets kanoer, og det ble umulig for stammen å komme seg om bord. En uke etter at frakteskipet gikk på grunn, ble mannskapet reddet av et redningshelikopter.

Etter jordskjelvet og tsunamien i 2004 fløy et helikopter over øya for å slippe pakker med nødhjelp til stammefolket. Også dette helikopteret ble beskutt med pil og bue, og måtte trekke seg unna.

​ – Jeg antar at det betyr at de har det ok, uttalte en lokal politimann til BBC

– Det eksakte befolkningsantallet i stammen er ikke kjent, men det minsker. Myndighetene må beskytte dem, sier professor ved Jindal Global Law School til The Guardian.