ORDKRIG: President Donald Trump og lederen for USAs høyesterett, John Roberts, har havnet i en oppsiktsvekkende uenighet.
ORDKRIG: President Donald Trump og lederen for USAs høyesterett, John Roberts, har havnet i en oppsiktsvekkende uenighet. Foto: Jim Lo Scalzo

Ordkrig mellom Trump og USAs øverste dommer

USAs høyesterettsjustitiarius, konservative John Roberts, har for første gang uttalt seg kritisk om en påstand fra president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump har flere ganger kommet med nedsettende kommentarer om dommere han ikke setter pris på.

En av dem ble av presidenten omtalt som en «Obama-dommer» etter en kjennelse knyttet til Trumps asylpolitikk.

Roberts sier i en uttalelse onsdag at dommere i USA ikke er bundet av hvem som oppnevnte dem.

– Vi har ikke Obama-dommere, Trump-dommere, Bush-dommere eller Clinton-dommere. Vi har en ekstraordinær gruppe dedikerte dommere som gjør sitt beste for å behandle de som stilles foran dem likeverdig, sa Roberts i en uttalelse.

Et uavhengig rettsvesen er noe å være takknemlig for, understreket Roberts, dagen før den amerikanske høsttakkefesten.

Kritiserte ankedomstol

Lederen for USAs høyesterett kommenterte Trumps uttalelse etter forespørsel fra nyhetsbyrået AP. Kort tid senere slo presidenten tilbake på Twitter, hvor han insisterte på at det finnes «Obama-dommere».

Trump kritiserte en ankedomstol i California og antydet at kjennelsene der gjenspeiler dommernes politiske holdninger.

Ifølge AP er Roberts' kritikk av en uttalelse fra USAs president enestående i landets moderne historie. Høyesterettsdommere har ikke for vane å kritisere en sittende president.

Svarte på Twitter

Trump svarte senere på kritikken fra Roberts, via sin Twitter-konto. Her antyder presidenten at dommere som ble utnevnt av Barack Obama er en fare for landet.

«Unnskyld høyesterettsjustitiarus John Roberts, men dere har «»Obama-dommere, og de har et veldig annet synspunkt enn menneskene som jobber med sikkerheten i landet vårt,» skriver presidenten.