GLAD: Stig Broeckx og kjæresten i Instagram-posten som har gjort mange varm om hjertet.
GLAD: Stig Broeckx og kjæresten i Instagram-posten som har gjort mange varm om hjertet. Foto: Instagram/Stig Broeckx

Fryktet det verste for Stig (28) etter grusom ulykke. Mirakuløs fremgang forbauser familie og leger

Livet til proffsyklisten Stig Broeckx er blitt helt annerledes enn fryktet etter den grusomme ulykken for to år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det omtales som et mirakel når proffsyklist Stig Broeckx nå er tilbake på sykkelsetet.

For 28. mai 2016 forandret livet til Broekcx seg fullstendig.

Syklisten havnet i koma etter at en kollisjon mellom to motorsykler i Belgia rundt tok med seg 19 ryttere i fallet.

Verst gikk det utover den da 26 år gamle belgieren. En måned senere meldte laget hans, Lotto-Soudal, at Broeckx hadde pådratt seg en alvorlig hjerneskade, og at han ikke reagerte på stimuli som lyd eller bevegelse.

Broeckx' tilstand ble omtalt som vegetativ, og belgieren ble liggende i koma i fem måneder.

Emosjonell tur

Søndag publiserte han på sin Instagram-konto bilder fra en sykkeltur. Turen skulle egentlig være en kort tur til utsiktspunktet Lommel. Vel fremme bestemte han seg for å sykle videre til Dessel. Det betydde en rundtur på 40 kilometer.

– Det var veldig emosjonelt for meg å komme frem. Det kunne ha vært veldig annerledes. For to år siden ba legene oss om å tenke på helt andre ting enn sykling. Drastiske avgjørelser, som jeg ikke trenger å beskrive, sier faren Peter til Het Laatste Nieuws.

– Vi kunne ikke ha våget å håpe på at sønnen vår skulle gjøre det så bra, når det var de tyngste dagene. Vi kan nesten ikke forstå hvor vanskelig det er for ham, men han fortsetter å forbause oss og legene.

STORT ØYEBLIKK: Stig Broeckx og faren Peter på sykkelturen søndag. FOTO: Instagram/Stig Broeckx.
STORT ØYEBLIKK: Stig Broeckx og faren Peter på sykkelturen søndag. FOTO: Instagram/Stig Broeckx.

Sykkelturen ble gjennomført på terrengsykkel, og noe retur til proffsyklingen er det selvsagt ikke snakk om, men at Stig Broeckx i det hele tatt er tilbake på sykkelen føles som hans hevn over skjebnen.

Lært alt på nytt

For det er ikke bare sykle som har vært utfordringen. Han har måttet lære å bruke alle muskler på nytt, å bevege seg, å spise og å snakke. Livet er blitt helt annerledes enn det man fryktet i tiden etter ulykken. Etter de fem månedene i koma var det første året som en stor tåke for Broeckx.

Men etterhvert kunne opptreningen starte.

Han startet med en pedalmaskin ved føttene, så ergometersykkel, liggende sykkel og trehjulssykkel før terrengsykkelen.

– Jeg må anstrenge meg veldig for å sykle rett frem. Jeg kan ikke engang stoppe sykkelen selv, og styring er veldig vanskelig, sier Stig Broeckx.

– De sier alltid at livet handler om å prøve og feile. Jeg har falt mye, men jeg fortsetter å smile. Nå som jeg kan sykle terrengsykkelen vil jeg ta det nest steget: racersykkelen min.

– Konen min og jeg var livredde for at han skulle falle igjen. Og han har ligget mye på bakken. Hver gang han falt stygt stoppet hjertet mitt, sier faren om sønnens prøving og feiling.

– Jeg er glad

Å snakke skikkelig igjen er det som står øverst på prioriteringslisten. Det er fremdeles vanskelig å føre samtaler. Ikke så rart når han har måttet lære å bruke muskulaturen i ansiktet, tungen og stemmebåndene.

En smart-telefon som kan uttale det Broeckx skriver i lydform er hans beste måte å kommunisere på i øyeblikket.

Lagkameratene fra tiden i Lotto-Soudal har også holdt kontakten. Senest i forrige uke var den tyske stjernen André Greipel på besøk. Laget syklet også under mottoet «Fight for Stig».

– Jeg er glad. Jeg ser ikke på hva jeg ikke kan gjøre, men jeg ser tilbake. Når jeg ser hvor mye fremgang jeg allerede har gjort, føler jeg meg veldig bra i dag, sier Stig Broeckx.

Saken fortsetter under posten:

Se dette innlegget på Instagram

Uitkijktorens: Dessel ✔, Lommel ✔

Et innlegg delt av Stig Broeckx (@stigbroeckx)

Skapte debatt

Uhellet som ble skjebnesvangert for Broeckx var andre gang i 2016 at en motorsykkel i feltet skadet ham. Også i Kuurne-Brussels-Kuurne ble han sendt i bakken av en motorsykkel. Da slapp han unna med kragebeinsbrudd.

Men flere ulykker det året skapte en stor debatt om sikkerheten i sykkelfeltet – og særlig bruken av motorsykkel. Antoine Demoitié døde etter å ha blitt påkjørt av en motorsykkel i Gent-Wevelgem.

Norske Kristoffer Skjerping var en av de andre 18 som var involvert i den dramatiske velten i Belgia rundt. Han krevde regelendring.

– For et mareritt. Vi risikerer livene våre fordi UCI ikke vil ta ansvar og adressere problemet, sa Skjerping.

Han fikk støtte av både TV 2s ekspert Johan Kaggestad, og store sykkelnavn som Tom Dumoulin og Tony Martin.

Det internasjonale sykkelforbundet svarte med strengere regler.