Åpner for utgraving av de nyoppdagede vikingskattene

Begeistringen for det norske vikingfunnet verden over viktig for avgjørelse om utgraving.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de nærmeste månedene vil den ferske Riksantikvaren Hanna Geiran avgjøre om funnet av et vikingskip på Gjellestad i Halden kommune skal graves ut av arkeologer.

I tillegg til det over 20 meter lange skipet, har Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) ved hjelp av Georadar også funnet rester av flere bygninger og graver i det som en gang trolig har vært en storgård fra vikingtiden.

Åpner for utgraving

Når Geiran møter TV 2 Nyhetene på jordet over de nyoppdagede vikingskattene, åpner hun for dette for første gang.

– Vi må vite mer om hva som ligger her nede, men jeg har registrert interessen og entusiasmen for funnet, og det er noe vi vil ta i betraktning når avgjørelsen skal tas.

For begeistringen har vært stor. Ikke bare i Norge, men i store deler av verden. Knut Paasche i stiftelsen NIKU forteller at samme da funnet ble kjent i oktober ble de nedringt fra kolleger i en rekke land, samt av medier som CNN, BBC, National Geographic og en rekke tyske medier.

Også i Norge har interessen for vikinghistorie og vikingkultur blusset opp de siste årene.

– Norges storhetstid

– Vi vil ha tilbake historien vår. Det er ingen grunn til å skamme seg over vikingtiden.

Det sier Bjørn Erik Frigaard, en av landet fremste vikingentusiaster, og viser til at høyreekstreme og nazistene har misbrukt vikingsymboler for å fremme sin ideologi.

– Dette var Norges storhetstid. Vi var kjent som gode håndverkere og båtbyggere. Kvinner hadde gode rettigheter, det var et velstandssamfunn, sier han.

– Grav det opp!

Vi treffer han i et langhus han har bygd selv. I vikingbygningen i hagen hans på Strømmen sør for Lillestrøm har han våpen, redskaper, møbler og rituelle figurer akkurat slik de var i vikingtiden. Alt har han laget selv, og denne kvelden jobber han med å skjære ut en detalj som også finnes på Osebergskipet. Dette skipet er til nå det nyeste som er funnet, og det ble gravd opp på Eik i Tønsberg 1904.

– Hva tenker du om Jellestadfunnet?

– Grav det opp! Så får vi vite hva dette er. Det er forferdelig om vi ikke tar vare på det vi har. Dette er jo historien vår, dette er forfedrene våre! Hvem var vi, hva gjorde vi, hvem handlet vi med. Det er jo så spennende!

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er den statsråden som står ansvarlig for slike funn, og som må sørge for at en eventuell utgravning må finansieres. Han går langt i å antyde at pengene til dette skal kunne fremskaffes.

Våpen, smykker og redskaper

– Dette vil jo koste?

– Jo, det vil koste litt, og det vil kunne gi inntekter. Det viktigste er at dette er en verdensarv, og det skal vi sørge for å ivareta, sier Elvestuen.

– Vi er jo i et aristokratisk miljø. Det er en stor, flott gård vi snakker om her.

Dette forteller han som trolig får ansvaret for å lede utgravingsarbeidet, arkeologiprofessor Frode Iversen ved Kulturhistorisk museum. Han understreker at de ikke vet ennå, men at historien tilsier at det ble lagt våpen, smykker, klesplagg og redskaper i slike graver.

– Landskapet av lavere på den tide, og det betyr at sjøen gikk helt opp mot Gjellestad. Da kan det være at det fantes et naustområde og kanskje en markedsplass nede ved der sjøen en gang var, sier han entusiastisk.

– Kineserne er helt ville

Han gleder seg ti å komme i gang med såkalt kirurgiarkeologi, der man går inn i små kanaler og henter ut fysiske prøver. Først da kan man vite sikkert om gjenstandene under kornåkeren er intakte.

Også Iversen har registrert at det norske funnet er en verdenssensasjon.

– Jada, dette snakkes det om over hele verden nå. Og spesielt kineserne, de er helt ville etter vikingskip, sier den entusiastiske professoren.