Amerikaner drept av isolert stamme

En 27 år gammel mann fra USA er drept etter å ha gått i land på den beryktede North Sentinel Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dypt inne i Bengalbukta, på North Sentinel Island, bor det som kanskje er verdens mest isolerte folkeslag; sentineleserne.

– Det eksakte befolkningsantallet i stammen er ikke kjent, men det minsker. Myndighetene må beskytte dem, sier professor ved Jindal Global Law School til The Guardian.

Stammen er svært fiendtlig mot alle som nærmer seg, og det er strenge regler rundt det å nærme seg øya.

Drept turist

Onsdag melder flere medier at en 27 år gammel amerikansk mann har blitt drept etter å ha nærmet seg øya. To anonyme kilder i indisk politi bekrefter dødsfallet overfor Reuters.

Tirsdag opplyste politioverbetjent, Deepak Yadav, at myndighetene ved øygruppen har åpnet etterforskning, etter at politiet ble kontaktet av det amerikanske konsulatet i Chennai, som hadde vært i kontakt med 27-åringens mor.

En politikilde sier til Reuters at 27-åringen hyret en fiskerbåt for å nærme seg øya 16. november, før han byttet over til en kano for å ta seg inn det siste stykket. Politibetjent Vijay Singh sier til Reuters at fiskerne har blitt arrestert for å tilrettelegge amerikanerens besøk til øya.

Kroppen til mannen ble oppdaget av de samme fiskerne da de var på vei tilbake til øya dagen etter.

Politibetjenten sier at mannen ble drept lørdag og at politiet jobber med å hente kroppen.

Det amerikanske konsulatet i Chennai er klar over hendelsen, men talskvinne for konsulatet, Kathleen Hosie, vil ikke kommentere saken.

BERYKTET ØY: Et oversiktsbilde av North Sentinel Island fra 2005.
BERYKTET ØY: Et oversiktsbilde av North Sentinel Island fra 2005. Foto: AP Photo/Gautam Singh

Farlig område

I 2006 ble to indiske fiskere drept av befolkningen på øya. Et helikopter fra den indiske kystvakten som skulle hente kroppene, ble angrepet av piler og spyd.​

I 1975 forsøkte National Geographic å lage en dokumentar om øya, men de måtte avbryte opptakene fordi regissøren ble skutt med en pil i låret.

I 1967 forsøkte indiske myndigheter å få kontakt med sentineleserne. Antropologen Triloknath Pandit ledet an det væpnede forsøket, og prøvde å gi stammen gaver for å få innpass.

Befolkningen reagerte med å sette seg på huk over gavene, som for å vise at de ville gjøre fra seg på dem.

– Noen ganger snudde de ryggen til oss og satte seg på huk, som for å gjøre sitt fornødne, uttalte Pandit etter en av turene til øya, og legger til:

– dette var ment som en fornærmelse overfor oss, og vi var ikke velkomne. ​

Fiendtlige

1981 var det mannskapet på det indiske frakteskipet Primrose som fikk et svært ublidt møte med stammefolket, etter at de gikk på revet utenfor øya.

Etter et par dager dukket det opp fremmede i kano. Mannskapet ombord trodde at det var innbyggerne på øya da hadde sett i det fjerne som kom for å redde dem.

Da kanoene nærmet seg frakteskipet, innså mannskapene at de ikke kom for å hjelpe.

Mennene var nakne, og bevæpnet med spyd.

Heldigvis var de høye bølgene en dårlig match med stammefolkets kanoer, og det ble umulig for stammen å komme seg om bord. En uke etter at frakteskipet gikk på grunn, ble mannskapet reddet av et redningshelikopter.

Etter jordskjelvet og tsunamien i 2004 fløy et helikopter over øya for å slippe pakker med nødhjelp til stammefolket. Også dette helikopteret ble beskutt med pil og bue, og måtte trekke seg unna.

​ – Jeg antar at det betyr at de har det ok, uttalte en lokal politimann til BBC