STOR UTRYKNING: Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo i april i fjor, etter at en bombeliknende gjenstand ble funnet.
STOR UTRYKNING: Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo i april i fjor, etter at en bombeliknende gjenstand ble funnet. Foto: Varfjell, Fredrik/NTB Scanpix

VG: Russer (18) skulle bruke egen bil i nytt terrorangrep

Ifølge VG har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mottatt informasjon om at en 18 år gammel russer hadde nye terrorplaner mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En russisk 18-åring ble 4. september i år dømt til ti måneders betinget fengsel for å ha laget en eksplosiv innretning og hatt den med seg til Grønland i Oslo.

Onsdag ettermiddag melder VG at 18-åringen har hatt flere terrorplaner mot Norge.

Ifølge avisen har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mottatt informasjon om at 18-åringen planla å bruke sin egen Volkswagen Caravelle i en ny terrorhandling.

Eksplosiv innretning

8. april 2017 ble gutten, som da var 17 år, pågrepet etter funn av en bombeliknende gjenstand på Grønland, og etter at vitner opplevde han som mistenkelig.

18-åringen har erkjent at han laget bomben, bestående av lightergass, en lighter og 40-50 metallbiter. Pakken var på rundt 30 ganger 30 centimeter.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett mente gutten hadde til hensikt å detonere den hjemmelagde bomben, selv om skadepotensialet var lite.

Det ble tillagt skjerpende betydning at gutten hadde uttrykt sympati for ytterliggående islamisme.

18-åringen har selv sammenliknet innretningen med fyrverkeri og forklart at han ville teste den i skogen sammen med to venner.

Store politistyrker rykket ut til Grønland i Oslo i april i fjor, etter funn av en bombeliknende gjenstand en lørdag kveld.
Store politistyrker rykket ut til Grønland i Oslo i april i fjor, etter funn av en bombeliknende gjenstand en lørdag kveld. Foto: Varfjell, Fredrik/NTB Scanpix

Ønsker utvisning

I september ble det klart at politiet vil utvise russeren, og 18-åringen ble pågrepet og internert. Grunnen til pågripelsen er at myndighetene mener at den russiske mannen er en fare for rikets sikkerhet, og de ønsker ham derfor utvist.

At 18-åringen ønskes utvist er ifølge VG en årsak til at sikkerhetstjenesten ikke har åpnet formell etterforskning mot russeren.

18-åringens forsvarer, Javeed Hussain Shah, sa til TV 2 i september at han reagerer på at klienten ønskes utvist til Russland, spesielt på bakgrunn av menneskerettighetssituasjonen i landet.

– På bakgrunn av det som har kommet frem i media og ikke minst i dommen, frykter vi at han skal bli forfulgt i Russland, uttalte forsvareren den gang.