DRAPSTILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona si natt til femte juledag i fjor. Han nekter straffskyld.
DRAPSTILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona si natt til femte juledag i fjor. Han nekter straffskyld. Foto: PRIVAT

Mener at Jemtland forsøkte å stikke av under pågripelsen

HAMAR TINGRETT (TV 2): Svein Jemtland (47) forsøkte å stikke av da han ble pågrepet og siktet for å ha drept kona si, ifølge politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12. januar i år saumfarte kriminalteknikere ekteparet Jemtlands eiendom i Brumunddal. De fant en rekke blodspor, blant annet i snøen, i ei traktorskuffe og på en spade. Da besluttet politiadvokaten at ektemannen, Svein Jemtland, skulle pågripes og siktes for drapet på sin egen kone.

På dette tidspunktet visste ikke politiet hvor Janne Jemtland befant seg. Det skulle senere vise seg at hun på dette tidspunktet hadde vært død i rundt to uker.

Pågripelsen av Svein Jemtland skjedde også den 12. januar, kun timer etter at kriminalteknikerne var ferdig med sine undersøkelser.

Janne Jemtland (36) døde natt til femte juledag. Fortsatt er ikke detaljene om hva som skjedde i dagene etterpå kjent. (Foto: NTB Scanpix.
Janne Jemtland (36) døde natt til femte juledag. Fortsatt er ikke detaljene om hva som skjedde i dagene etterpå kjent. (Foto: NTB Scanpix.

Sa han hadde det jævlig

Politiinspektør Terje Krogstad, som utførte pågripelsen, vitnet onsdag i Hedmarken tingrett. Under Jemtland-saken var han lensmann.

Han forteller at situasjonen var mer dramatisk enn hva som tidligere er kjent.

Krogstad sier at det ble sendt to patruljer for å utføre pågripelsen, men at han var alene da han så en bil komme kjørende mot en bolig som Svein Jemtland skulle besøke. Han så det var leiebilen som politiet hadde latt 47-åringen disponere fordi de hadde beslaglagt hans fire andre kjøretøy.

– Jeg tenkte at jeg ikke kunne la han gå inn i huset, så jeg gikk ut, tok kontakt og ba han om å komme bort til meg, forteller Krogstad.

47-åringen kom bort og satte seg inn i Krogstads bil. De begynte å kjøre mot Brumunddal. Krogstad forteller i retten at han spurte Jemtland hvordan han hadde det. Han skal da ha fortalt at han «hadde det helt jævlig».

Tok tak i han

Jemtland skal så ha spurt om han var pågrepet. Dette bekreftet Krogstad.

Deretter skal han, ifølge politimannens forklaring, ha åpnet døra «som om han gjorde seg klar til å hoppe ut».

– Jeg tok tak i hans venstre hånd og kjørte ned mot krysset da den første politipatruljen kom kjørende. Jeg oppfattet det som at han hadde tenkt til å hoppe ut av bilen i fart og komme seg unna. Det var derfor jeg tok tak i han, sier lensmannen.

Etter pågripelsen ble Svein Jemtland satt i avhør og konfrontert med at han var siktet for å ha drept kona si. Han nektet, og nekter fortsatt, straffskyld, men sier at skuddet som traff kona i hodet gikk av ved et uhell natt til femte juledag.

Kartla Jemtland

Han har imidlertid erkjent at han gjorde en rekke tiltak for å skjule liket av sin kone. Det var Svein Jemtland som pekte ut Eid bru og Glomma som funnstedet. Dagen etter pågripelsen ble Janne Jemtland funnet her på 2,5 meters dyp.

I retten onsdag vitnet også politioverbetjent Rikard Wage Hansen. Han fortalte at politiet har gjort en omfattende jobb med å kartlegge bevegelsene til Svein Jemtland i tiden etter at Janne Jemtland døde natt til femte juledag.

Svein Jemtland sier at han dumpet kona i Glomma 30. desember, dagen etter at hun døde. Det tror ikke politiet på.
Svein Jemtland sier at han dumpet kona i Glomma 30. desember, dagen etter at hun døde. Det tror ikke politiet på. Foto: NTB Scanpix

De har hentet inn kontoutskrifter, kvitteringer, historiske trafikkdata på biler han har disponert,

Politiet gått gjennom kjørelengdene til bilene Svein Jemtland har disponert.

Har ikke kjørt langt nok

Ifølge egen forklaring lå kona livløs på gårdsplassen utenfor huset deres i noen timer etter at skuddet falt cirka klokken 02.15. Ektemannen var overbevist om at hun var død. Etter hvert pakket han henne inn i plast og la henne i sin egen bil.

Dagen derpå fikk han en bekjent til å låne han en ny bil. Jemtlands forklaring er at han fraktet kona til Eid bru og dumpet kona i Glomma om kvelden den 30. desember, cirka ett døgn etter at skuddet falt.

Ingen av bilene Svein har disponert har kjørt langt nok til å kunne kjøre til Eid bru den 30. desember, ifølge politiet. Første gang kameratens bil, som han sier ble brukt til å dumpe kona, kjørte ikke langt til å nå Eid bru før 2. januar.

Dette er et viktig spørsmål i saken fordi politiet mener at Jemtland senket kona i vann slik at hun druknet kort tid etter at skuddet gikk av. Han nekter selv for dette og sier han var overbevist om at kona døde av hodeskuddet.