Gjorde oppsiktsvekkende fangst ved Jan Mayen

Sunnmørs-skuten Loran har gjort oppsiktsvekkende torskefangster ved Jan Mayen. – Fantastiske nyheter, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere fiskearter er på vandring nordover. Isen i Polhavet smelter, og en høyere sjøtemperatur kan gjøre det nordlige Barentshav enda viktigere som fangstfelt for sjømat til verden.

Økt marin produksjon

– Jeg tror at det vil bli en økt marin produksjon i det området her, sier havforsker Arild Sundfjord ved Norsk Polarinstitutt og peker mot området mellom Svalbard og Franz Josef Land.

Her var det i oktober i år 300.000 kvadratkilometer mindre sjøis enn i 1981.

Ved Sunnmøre Fiskeindustri i Ålesund leverer skipper og medeier Ståle Dyb på line- og garnfartøyet Loran. De har gjort tre gode torskefangster ved Jan Mayen på 71-graden mellom Grønland og Svalbard.

Torsk av prima kvalitet

– Her har du ei blokk på ca. 50 kilo. Torsk av prima kvalitet. Det var litt overraskende at det var så bra kvantum der, sier Dyb til TV 2.

Men hvor torsken kommer fra vet man ikke helt sikkert. Heller ikke hvilken stamme det er snakk om. Prøver er tatt, og de analyseres nå ved Havforskningsinstituttet.

– Enten er det Barentshavstorsk som har vandret sørover, eller islands- grønlandstorsk som har vandret inn i Jan Mayen-sonen, sier asssisterende direktør Jan Erik Maråk i rederorganisasjonen Fiskebåt.

Han er ikke alene om å håpe på at det dreier seg om en ny ressurs det kan høstes av. Sonen rundt Jan Mayen er norsk, og gir norske fiskere rettigheter.

Også Ståle Dyb ser ny muligheter åpne seg etter hvert som isen i Polhavet tiner.

Må utnytte mulighetene

– Det er spennende, og er kanskje galt å si det, men så må vi utnytte de mulighetene som er der, sier han.

Inne i Polhavet har forskere kartlagt en svær åteproduksjon, det viktigste næringsgrunnlaget for fisk og sjøpattedyr. En ressurs som også vil kunne bidra til et rikere fiske lenger nord, som det Loran har opplevd ved Jan Mayen.

– Det er fantastiske nyheter hvis vi nå kan få etablert et fiske på Jan Mayen. Det er helt strålende det man har gjort der, og jeg gleder meg virkelig til å se fortsettelsen på det, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Hva med Lofot-torsken

Men det er også mer urovekkende nyheter å få fra havforskerne.

– Etter hvert som det blir mer isfritt lenger bortover, så kan gytefeltene flytte seg såpass langt at det kan bli en utfordring for noen av fiskeriene som tradisjonelt har vært forvaltet av Norge, sier havforsker Arild Sundfjord og melder at også Lofot-torsken, den kanskje viktigste norske verdiskaper gjennom alle tider vil søke seg nordover som klimaflyktning.