DEN NYE JOHAUG: Frida Karlsson (t.h.), her sammen med Dahlgren under junior VM i år, spås en lysende fremtid.
DEN NYE JOHAUG: Frida Karlsson (t.h.), her sammen med Dahlgren under junior VM i år, spås en lysende fremtid. Foto: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grøtt.

«Den nye Johaug» ser opp til Northug: – Jeg har alltid vært fascinert

Frida Karlsson (19) lar seg motivere av sammenligningen med Therese Johaug og hyller Petter Northugs rolle i langrennssporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blåser en frisk vind over svensk langrenn. En ny generasjon meget lovende løpere er på vei opp og frem, og blant de mest fremtredende er Frida Karlsson (19).

Vil prøve seg mot verdenseliten

Tidligere i år tok hun ett gull og to bronsemedaljer under junior-VM i konkurranse med ett år eldre utøvere. I helgen slo hun til med en femteplass og ikke minst en andreplass i den nasjonale åpningen i Sverige - kun slått Charlotte Kalla.

Til tross for at hun tuktet flere av landslagsløperne står en policy i Sverige i veien for deltakelse i verdenscupen i Ruka, Finland til helgen. Det har vekket reaksjoner.

– De har vært tydelige med å si allerede før premieren nå i Bruksvallarna at jeg ikke får gå verdenscup før junior-VM, og det har vært skiforbundets policy for juniorer de siste årene. Jeg kjøper resonnementet, men jeg skulle selvsagt gått og prøvd meg mot verdenseliten, sier Karlsson til TV 2.

– Har du allerede fått beskjed om at du får gå verdenscup denne sesongen?

– Nei, men jeg tar sikte på å gå så fort at jeg får den muligheten.

Verdenscup får være verdenscup for nå. Karlsson har slått seg til ro med at hennes muligheter vil komme tidsnok. For hun er tross alt bare 19 år, går siste år på skigymnas hjemme i Sollefteå og er en del av det svenske rekruttlandslaget.

Northug er en favoritt

Karlsson er datter av den Mia Karlsson, som selv deltok under OL i Albertville i 1992, så det er kanskje ikke så rart at det var langrennsløper hun skulle bli.

Selv om veien frem til i dag har vært variert.

SLITEN OG FORNØYD: Frida Karlsson gikk inn til andreplass på lørdagens ti-kilometer klassisk bak Charlotte Kalla.FOTO: Bildbyrån/Johan Axelsson.
SLITEN OG FORNØYD: Frida Karlsson gikk inn til andreplass på lørdagens ti-kilometer klassisk bak Charlotte Kalla.FOTO: Bildbyrån/Johan Axelsson.

– Jeg har alltid elsket idrett og drevet på med det meste. Jeg spilte fotball i andredivisjon så sent som i fjor, og jeg har også holdt på med håndball. Jeg har deltatt i Finnkampen og ungdoms-EM i 3000 meter, sier Karlsson, som ble nummer sju under i nevnte ungdoms-EM i 2016.

Men selv om hun elsker idrett, er det kjærligheten til langrenn som er sterkest. Det uttrykker Karlsson tydelig overfor TV 2.

Hun vil ha mindre alvor, mer moro og en lettbent stemning rundt en idrett mange ser på som tradisjonell og preget av få sprell utenfor "normene". Kanskje ikke så rart at Petter Northug har vært en viktig inspirasjon for 19-åringen.

– Som liten fikk jeg tidlig en favoritt i langrenn: Petter Northug. Jeg har alltid vært fascinert over hans evne til alltid å gå egne veier, sier Karlsson.

– Jeg synes det er bra at han letter på stemningen i blant. Jeg synes ikke at det alltid skal være steinseriøst og stereotypisk, slik som det i blant er med langrennsløpere. Vi er alle ulike og har ulike personligheter, og jeg synes det er kult at han fremhever sin personlighet så mye i media. Han fremhever gleden til langrennssporten, og det er det jeg synes er så viktig. For det er derfor vi holder på med denne sporten.

Og det virker som om Karlsson vil ta etter Northug utenfor sporet, i alle fall til en viss grad. Men med skiene på beina og stavene i hendene mener hun det er vanskelig å kopiere mannen med to OL-gull, 13-VM og to sammenlagtseirer i verdenscupen.

– Er du like kald som Northug i pressede situasjoner?

– Det er vanskelig å si om jeg er like kald i pressede situasjoner. Ettersom vi er ganske ulike som skiløpere, så er jeg kanskje ikke like kald som ham. Han er veldig taktisk og foretrekker kanskje å vente til spurten, mens jeg tjener på å gå i et jevnt, høyt tempo og dra fra i en motbakke. Der har jeg min styrke, sier Karlsson.

STORTALENTER: Tua Dahlgren, Frida Karlsson, Alicia Persson og Johanna Hagström jubler for bronse under junior-VM i Goms.FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grøtt.
STORTALENTER: Tua Dahlgren, Frida Karlsson, Alicia Persson og Johanna Hagström jubler for bronse under junior-VM i Goms.FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grøtt.

– Kult at folk tror på meg

Nettopp den karakteristikken har vært med på å føre frem sammenligningene med Therese Johaug. Til og med mor Mia har uttalt at datteren og Johaug har flere likhetstrekk, og selv lever det 19-årige stortalentet fint med sammenligningen med det som regnes som verdens aller beste langrennsløper for øyeblikket.

– Det er stort å bli sammenlignet med henne. Det finnes vel ikke noen med større hjerte- og lungekapasitet. Vi har ganske lik stil i sporet – begge går med høy frekvens. Men så synes jo folk at vi ser like ut utseendemessig også, sier Karlsson.

– Jeg synes det er kjempekult at folk synes vi er like. Samtidig vil jeg bare være Frida Karlsson og ikke en kopi av noen andre.

– Men er det lett bare å være Frida Karlsson når du omtales som en av de neste store i svensk langrenn?

– Jeg synes det er kult at folk tror på meg, og jeg ser på det mer som en motivasjon enn noe som tynger meg.

Ser seg selv i Kalla

Det ga nok utvilsomt motivasjon for Karlsson å kjempe om seieren med et av hennes store forbilder, Charlotte Kalla, under helgens sesongåpning i Sverige. Karlsson omtaler den svenske eneren, som hun har trent sammen med noen ganger, som en inspirasjon.

– Hun er alltid heftig å se på. Jeg kjenner meg selv ganske mye igjen i konkurranseinstinktet hennes. Hun er dessuten veldig glad, åpen og imøtekommende med yngre løpere som meg, sier Karlsson.

– Johan Olsson er også et stort forbilde for meg, både som skiløper og person.

Nå gjenstår det å se om Karlsson blir å se i verdenscupen denne sesongen. Det første målet er uansett junior-VM i Lahti i slutten av januar der hun skal forsvare gullet på 10 kilometer med skibytte.