REFSES: President Donald Trump får kraftig kritikk, også fra republikansk side, for ikke å straffe Saudi-Arabia.
REFSES: President Donald Trump får kraftig kritikk, også fra republikansk side, for ikke å straffe Saudi-Arabia.

Trump ønsker ikke straffe bin Salman – republikanere reagerer

Kritikken mot president Donald Trump har kommet fra egen leir etter at han sa han ikke ønsker ytterligere tiltak mot kronprins Mohammed bin Salman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg trodde aldri jeg ville se Det hvite hus bli et PR-byrå for kronprins bin Salman av Saudi-Arabia, tvitret den republikanske senatoren Bob Corker.

Senator Lindsey Graham, som står Trump nær, sier det ikke er i USAs interesse å «se den andre veien når det kommer til det brutale drapet på Khashoggi».

– Det vil være sterk en partiuavhengig støtte i Kongressen for sanksjoner mot Saudi-Arabia og medlemmer av deres kongefamilie, la han til.

Republikaneren Rand Paul er også uenig med Trumps uttalelse, og sier USA ikke kan miste sin «moralske stemme» i verdenssamfunnet.

Oljepris

Reaksjonene kommer etter at Trump kunngjorde at det ikke kommer noen reaksjoner fra amerikansk hold mot kronprinsen. Det etter at CIA skal ha knyttet kronprinsen direkte til drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Trump sier «forferdelige feil», som det å ødelegge forholdet til kongeriket, ville gitt «skyhøye» oljepriser, noe som ville «ødelagt verdens økonomi». Det er først og fremst USAs behov for Saudi-Arabia som bør prioriteres, mener presidenten, som peker på at landet er en viktig alliert mot Iran.

– Vi bør tenke på Amerika først, sier han.

Apatisk Trump

Trump gikk nylig langt på vei i å antyde at det ikke spiller noen rolle om kronprinsen kjente til drapet.

– Det kan meget godt være at kronprinsen hadde kjennskap til denne tragiske hendelsen. Kanskje hadde han det, kanskje hadde han det ikke, sa Trump.

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Han arbeidet blant annet som kommentator for Washington Post og var en kjent kritiker av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

(©NTB)