SKJERMER SEG SELV: De borgerlige partiene øker sine egne utbetalinger, men kutter hos alle andre, skriver Aftenposten.
SKJERMER SEG SELV: De borgerlige partiene øker sine egne utbetalinger, men kutter hos alle andre, skriver Aftenposten. Foto: Junge, Heiko

Aftenposten: Stortinget kutter hos andre, men gir mer til seg selv

Mens Stortingets administrasjon og resten av statsapparatet må spare, har de borgerlige partiene bestemt at de slipper unna sparingdugnaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statlige etater blir hvert år pålagt budsjettkutt for å få ned kostnadene, men stortingspolitikerne skjermer seg selv, skriver Aftenposten.

I en artikkelserie har avisen gjort flere avsløringer om stortingspartienes pengebruk.

For 2019 er det foreslått å øke overføringene til stortingsgruppene med 11 millioner kroner til 197 millioner, en økning på 5,9 prosent.

Samtidig må statlige etater spare 0,7 prosent i år og 0,5 prosent til neste år gjennom såkalte ostehøvelkutt.

– Gjør mer politisk arbeid

Stortingspresident Tone W. Trøen (H) skriver i en epost at ordningen for gruppetilskuddene sist ble endret for seks år siden, og at overføringene deretter er justert opp basert på lønns- og prisstigning.

«Den parlamentariske aktiviteten har vært svært høy de siste fem årene, blant annet med rekord i antall spørsmål til regjeringen og i antall behandlede representantforslag. Det betyr at partiene med de samme ressursene gjør mer politisk arbeid i Stortinget», skriver Trøen.

Samtidig må altså statlige etater spare 0,7 prosent i år og 0,5 prosent til neste år gjennom ostehøvelkutt. Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere uttalt at disse kuttene skal gi årlige innsparinger på 1,7 milliarder kroner, som kan brukes på «mer prioriterte formål».