REKORDBELØP: Theodor Kittelsens «Guldhornet» satt i går norsk kunsthistorie.
REKORDBELØP: Theodor Kittelsens «Guldhornet» satt i går norsk kunsthistorie. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2

Solgt for rekordbeløp

Theodor Kittelsens «Guldhornet» ble tirsdag kveld solgt for svimlende 12,8 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maleriet gikk tirsdag kveld under hammeren på Blomqvist Kunsthandels auksjon i Oslo.

Den gamle norgesrekorden for bilder solgt på auksjon var på på 6,2 millioner, og ble holdt av «Bestemors brudekrone». Den ble dermed knust Kittelsens maleri.

«Guldhornet» ble malt i 1903. Siden den gang har det vært i samme families eie, og det har knapt vært fremme i offentligheten.

Maleriet har kun blitt vist frem et par ganger, men etter den siste utstillingen i 1964 har kunstverket så og si blitt gjemt og glemt – frem til nå.

«Guldhornet» hadde opprinnelig en prisantydning på 4–5 millioner kroner, og beskrives som et av Kittelsens ukjente mesterverk.

Det var en anonym kjøper som stakk av med maleriet.

Kjente ikke verdien

Kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel, Gunnar Krogh-Hansen, har tidligere fortalt TV 2 at de nå tidligere eierne av maleriet ikke var klar over verdien de hadde hengende på veggen. De visste at det var et Kittelsen-maleri, men regnet med at det var verdt rundt 500.000 kroner.

Hvor mye det faktisk var verdt, fikk de først vite etter at en reklamefilm hadde blitt spilt inn i boligen deres, da en av de som jobbet med filmen la merke til maleriet.

– Han ringte meg og sa at «det henger et veldig fint bilde på veggen her, tør jeg å være her alene? Hvor mye kan det være verdt?» Jeg fortalte han at det kan hvert fall forsikres for fem millioner kroner, sier Krogh-Hansen.

Sjelden

Årsaken til at maleriet er såpass verdifullt, er i hovedsak at det er veldig sjeldent, ifølge kunsteksperten.

– Det spesielle er at det er så sjelden at det er store malerier og bilder av Kittelsen, forklarer han og legger til:

– Han har masse små tegninger, skisser og illustrasjoner, men de store bildene er på museer, eller så sitter de veldig godt fast hjemme hos dem som eier dem. Så det er uhyre sjelden at noe som dette kommer ut på markedet.