KAN OVERTA: Russlands kandidat Aleksandr Prokoptsjuk kan bli Interpols neste president.
KAN OVERTA: Russlands kandidat Aleksandr Prokoptsjuk kan bli Interpols neste president. Foto: Reuters/NTB scanpix

russer kan bli ny interpol-sjef:

– Er som å la reven ta styringen over hønsegården

Politidirektoratet vil ikke si hvem Norges stemme går til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En russisk Interpol-president er som å la reven ta styringen over hønsegården, sier amerikanske senatorer ifølge Wall Street Journal om en av kandidatene til toppvervet som brått ble ledig.

I september besøkte den kinesiske Interpol-presidenten Meng Hongwei (64) Norge, og møtte justisministeren og politidirektøren.

Mannen som hadde ansvaret for å samordne politiet i 192 land, besøkte også Kripos, Politihøgskolen og Politidirektoratet, før han ble meldt savnet av kona si, ifølge Politiforum.

Ny leder to år før tiden

Etter at Meng i oktober ble pågrepet og gikk av med umiddelbar virkning som leder for den internasjonale politiorganisasjonen, må medlemslandene velge en ny president under generalforsamlingen som foregår denne uken i Dubai.

To år før tiden skal det velges ny leder i organisasjonen som Norge hvert år betaler flere millioner i årsavgift til, skriver Politiforum.

Flere nasjoner har bedt Norge støtte deres kandidatur, skriver fagbladet. I slutten av oktober informerte Russlands ambassade Utenriksdepartementet om Russlands kandidat til presidentvervet.

TV 2 får opplyst at Politidirektoratet ikke ønsker å fortelle hvem Norges stemme går til onsdag, siden valget av ny Interpol-president er hemmelig.

I helgen refererte avisen The Times til britiske tjenestemenn som hevdet at russernes kandidat er favoritten til å overta prestisjevervet.

Interpol-president Meng Hongwei møtte politidirektør Odd Reidar Humlegård i september.
Interpol-president Meng Hongwei møtte politidirektør Odd Reidar Humlegård i september. Foto: Kaare M. Hansen/Politiet

Tirsdag bekreftet Interpol at kandidaten Aleksandr Prokoptsjuk, som har vært Interpols visepresident siden 2016 og har bakgrunn fra Russlands innenriksministerium, er nominert til toppvervet sammen med den sittende presidenten Kim Jong-yang, skriver Wall Street Journal.

Den russiske talskvinnen Irina Volk sier at Prokoptsjuk har lang erfaring med politiarbeid, og at hans nåværende stilling i Interpol bekrefter tilliten han har i organisasjonen.

At Prokoptsjuk kan bli Interpols neste president, har ført til sterke reaksjoner fra flere hold.

Den britiske politikeren Tom Tugendhat, som sitter i utenrikskomiteen, sammenligner dette med å sette drapsmannen til å lede drapsetterforskningen, skriver Wall Street Journal.

Britisk UD sier ifølge avisen at at Storbritannia støtter kandidaturet til sørkoreanske Kim Jong-yang, som i høst måtte erstatte kineseren som forlot vervet.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier tirsdag at de vil gi sin stemme til Sør-Koreas kandidat, og oppfordrer medlemslandene til å velge en leder med troverdighet og integritet.

Frykter misbruk av systemet

Mandag oppfordret flere amerikanske senatorer Trump-administrasjonen og Interpols generalforsamling til å gå mot det russiske kandidaturet.

Tirsdag avgjorde et enstemmig litauisk parlament at landet vil vurdere å trekke seg ut av Interpol dersom Prokoptsjuk velges.

Kritikerne hevder at Russland vil misbruke Interpol-systemet til å ramme politiske motstandere. En av dem er multimillionæren Bill Browder, som Russland har utstedt en internasjonal arrestordre på syv ganger. Å tillate at en russer blir sjef for Interpol, er ifølge Browder som om mafiaen tar over politiet, skriver Newsweek.

Etter å ha tjent hundrevis av millioner under den store privatiseringsbølgen i Russland, ble Bill Browder til slutt utvist, og hans advokat arrestert, torturert og drept.

I sommer anklaget EU, Europarådet og menneskerettighetsorganisasjoner autoritære stater som Russland og Kina for å misbruke det internasjonale politisamarbeidet. Selv om det er forbudt å utstede arrestordre av politiske grunner, misbrukes ordningen i økende grad, skrev Aftenposten.

– Ut fra det jeg skjønner, er det helhjertet støtte hos amerikanske og europeiske myndigheter om at russeren ikke skal velges. Hvert land har sin stemme, så en amerikansk stemme teller like som den fra Tajikistan, og det er 192 stemmer i Interpol, sa Browder til Newsweek tirsdag.