MYE Å SLEKTE PÅ: Jonathan Klinsmann er sønn av Jürgen. Han står overfor sitt definitive gjennombrudd.
MYE Å SLEKTE PÅ: Jonathan Klinsmann er sønn av Jürgen. Han står overfor sitt definitive gjennombrudd. Foto: Michael Sohn

Fotballegendens sønn puster Jarstein i nakken

Tirsdag kveld møtes Italia og USA i treningskamp. Der kan reserven til Norges landslagskeeper, og sønnen til en vaskeekte fotballegende, få sin landslagsdebut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se treningskampen Italia-USA på TV 2 Sumo tirsdag kl. 20.45

Midt inne i Nations League-boblen møtes tirsdag kveld de store nasjonene Italia og USA til treningskamp Genk i Belgia. Kampen ser du på TV 2 Sumo, og en av dem som kan få sin debut for sistnevnte er det verdt å holde et ekstra øye med.

Blant tre keepere i den amerikanske troppen finner man nemlig Jonathan Klinsmann, sønn av ingen ringere enn den tyske fotballegenden Jürgen. 21-åringen ble kalt inn i troppen til USAs to siste kamper i 2018 som erstatter for en skadet Zack Steffen, men fikk ikke spilletid mot England i forrige uke.

Tirsdag kan debuten komme, selv om tyskfødte Klinsmann stiller bak både rutinerte Brad Guzan og trolig også tidligere Molde-keeper Ethan Horvath i køen om en plass i målet. På klubbnivå er det imidlertid en helt annen kjenning som står mellom stortalentet og en plass mellom stengene. Sommeren 2017 signerte han nemlig for Hertha Berlin, og er med det «understudy» til Rune Almenning Jarstein.

– Han kom til oss i fjor, og har tatt store steg siden han kom. Han er en god keeper og fin gutt som står på, han er svær, og jeg føler at han har en framtid som keeper, sier Norges landslagskeeper.

Vokst opp i USA
Almenning Jarstein er soleklart førstevalg i den tyske storklubben, men yngsteblad Klinsmann fikk prøve seg en kamp i Europaligaen forrige sesong. Da reddet han også straffespark i 1-1-kampen hjemme mot svenske Östersund.

I SPURS I TO PERIODER: Jürgen Klinsmann var Englands beste spiller i 1994/95. Våren 1998 kom han så tilbake til Tottenham igjen, og reddet Christian Gross og co. fra nedrykk.
I SPURS I TO PERIODER: Jürgen Klinsmann var Englands beste spiller i 1994/95. Våren 1998 kom han så tilbake til Tottenham igjen, og reddet Christian Gross og co. fra nedrykk. Foto: Ben Curtis

Klinsmann har gått sin skolegang i USA, der han også vokste sammen med sine foreldre fotballegenden Jürgen og den tidligere amerikanske modellen Debbie Chin. Førstnevnte var i sin tid regnet for å være en av verdens ypperste angripere, og spilte for blant annet Stuttgart, Inter, Monaco, Tottenham, Bayern München og Sampdoria. Han vant både VM og EM med Tyskland, og ble kåret til årets spiller i sin eneste fulle sesong i England i 1994/95.

Som trener har nå 54 år gamle Klinsmann hatt ansvaret for Bayern München og vært landslagssjef for både Tyskland og USA, men har stort sett residens i California helt siden han la fotballskoene på hyllen i 1998.

Jarstein: – En gutt med autoritet
Neste blad på fotballstammen er altså sønnen Jonathan. Keeperkollega Almenning Jarstein kan ikke si at han har notert seg noen spesiell aura rundt sin lagkamerat, til tross for hva han slekter på.

– Det at han er sønnen til Klinsmann er ikke noe jeg går rundt og tenker på, det er det ikke. Men det er en gutt med autoritet som ha glidd godt inn i gruppen, sier Almenning Jarstein.

Keepertalentet har spilt et tyvetalls aldersbestemte landskamper for USA, et land med stolte keepertradisjoner. 21-åringen trår i fotsporene til spillere som Kasey Keller, Brad Friedel og Tim Howard når han nå etter hvert etter alle solemerker tar fatt på en rolle som A-landslagskeeper for sin nasjon. I begynnelsen av karrieren kunne han imidlertid blitt spiss, for det var ikke før han ble del av Bayern Münchens akademi i anledning at faren tok jobb der - som 11-åring i 2008 - at overgangen til det å være keeper fant sted.

Siden er det gått slag i slag, han ble tidlig del av U.S. Soccer Development Academy, og gikk stegene via skolefotball til det som etter hvert ble et ti dagers prøvespill for Hertha sommeren 2017. Allerede før de ti dagene var gått hadde han imidlertid signert en profesjonell kontrakt, og siden den gang har han sittet på benken fire ganger i Bundesliga, tre ganger i Europaligaen og en gang i den tyske cupen. Der sitter han trolig også i Genk tirsdag, men at han er et navn å følge med på i fremtiden er det uansett ingen tvil om.

Se treningskampen Italia-USA på TV 2 Sumo tirsdag kl. 20.45