Hauglie: – Jeg mener at partene burde kunne løse denne konflikten selv

Skarpe reaksjoner på tvungen lønnsnemnd i sykepleierstreiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har som ventet grepet inn med tvungen lønnsnemnd for å hindre den varslede lockouten i sykepleierstreiken.

Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa statsråd Anniken Hauglie at regjeringen har fulgt konflikten tett.

Statsråden beklaget samtidig at det ikke fantes en annen løsning.

– Fare for liv og helse

– I dag fikk vi en rapport fra Helsetilsynet som sier at det vil være umiddelbar fare for liv og helse dersom lockouten iverksettes. Det er mer enn 60 virksomheter som vil bli berørt i 13 fylker. I deler av landet vil store deler av pleie- og omsorgssektoren bli veldig hardt rammet, sa arbeids- og sosialminister Hauglie.

– Nå er vi kommet i den situasjonen hvor Helsetilsynet sier at konflikten kommer til å gå utover liv og helse til uskyldige pasienter. Jeg beklager veldig sterkt at vi er kommet i denne situasjonen. Jeg mener at partene burde kunne løse denne konflikten selv, uten å velte den over på regjeringen, sa Anniken Hauglie.

– Da hadde jeg ikke noe annet valg enn å avbryte konflikten. Jeg har ikke mulighet til å overprøve Helsetilsynets faglige vurderinger, sier Haugli, som tirsdag informerte resten av regjeringen om beslutningen og kalte partene inn til møte på sitt kontor.

Hun ønsker ikke å svare direkte på om NHO har satt henne i en klemme ved å gå til det uvanlige skrittet å ville stenge ute i alt 501 sykepleiere fra deres arbeidsplasser.

– Lockout er et legitimt våpen i en konflikt. Men samtidig har partene ansvar for å bruke dette på en måte som ikke rammer uskyldige pasienter, sier arbeidsministeren.

Det er tredje gang på to og et halvt år at Haugli griper til tvungen lønnsnemnd for å løse en arbeidskonflikt i privat og offentlig helsevesen.

Statsråden vil imidlertid ikke spekulere i om NHO ved å varsle lockout har fremprovosert en tvungen lønnsnenmnd.

– Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg forutsetter at partene er ansvarlige, og bruker verktøyene på en klok måte. Jeg vet ikke hva det har vært forhandlet om rundt forhandlingsbordet mens de var til megling og var til forhandlinger, sier statsråden.

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel sier at de respekterer at Regjeringen vurderte situasjonen som så alvorlig at de tok denne beslutningen.

– Vi har hele tiden søkt å finne en løsning på denne konflikten gjennom forhandlinger. Konflikten har vært en stor belastning for alle som er blitt berørt, det beklager vi. Det er godt for både pasienter, pårørende og helseinstitusjonene at konflikten nå er over. Vi vil nå gjøre vårt ytterste for snarest mulig å komme tilbake til en normal drift etter streiken, sier Kaltenborn.

Skarpe reaksjoner

SV er blant dem som kommer med skarpe reaksjoner på tvungen lønnsnemnd i sykepleierstreiken.

– Dette viser hvordan NHOs bruk av lockout i praksis tar fra sykepleierne streikeretten, siden det selvfølgelig fort blir fare for liv og helse og dermed tvungen lønnsnemnd, sier SV-nestleder Kirsti Bergstø.

– At en aktør som NHO gikk til dette skrittet, er svært alvorlig og har bidratt til en tilspissing av forholdene i arbeidslivet, sier hun.

Ikke overrasket

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener NHO har satt regjeringen i en vanskelig posisjon.

– Det at NHO har satt regjeringen i en sånn posisjon at det setter liv og helse i fare for alvorlig syke pasienter, er jo veldig alvorlig, sier hun og føyer til at hun ikke er overrasket over at regjeringen går til tvungen lønnsnemnd.

– Når man melder inn en lockout, vil jeg tro at alle har en tanke om hvor dette fører hen, sier hun.

Men dette vil ikke få noen betydning for sykepleiernes lønnskrav, påpeker NSF-lederen.

– De ligger jo der. Nå er det opp til Rikslønnsnemnda å se på dette når de får saken i sine hender, slår hun fast.

– Uforsvarlig

Også Rødt beskylder NHO for å tvinge frem en tvungen lønnsnemnd.

– NHO Service og Handel tok ikke hensyn til liv og helse når de ville utestenge 501 sykepleiere fra sykehjem, gatehospital og respiratorteam. NHO gikk til dette uforsvarlige skrittet for å tvinge fram en tvungen lønnsnemnd for å hindre at Norges lavest lønte sykepleiere skal få bedre betalt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxness.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) informerte tidligere tirsdag de parlamentariske lederne og regjeringen om beslutningen.

NHO hadde varslet lockout fra og med onsdag morgen etter at sykepleierstreiken har vart i over fire uker. Det ville bety at samtlige av de 500 sykepleierne det er varslet plassoppsigelse for, og som omfattes av overenskomsten mellom NSF og NHO Service og Handel/Abelia, ikke får gå på jobben. Det inkluderer sykepleiere ved sykehjem, pasienthotell, respiratorteam, hjemmetjenester, rehabilitering, kirurgiske avdelinger og ved en alarmsentral.

Regjeringen lener seg på helsedirektørens vurderinger når de nå griper inn i arbeidskonflikten med tvungen lønnsnemnd.

Sykepleierstreiken startet 25. oktober etter at sykepleierne og NHO ikke greide å komme til enighet om å heve lønna for de lavest lønnede og innføre en kommunal lønnsstige, med flere trinn enn de har i NHO.

(NTB/TV 2)