Den 13. januar ble Janne Jemtland funnet død i Glomma ved Våler. Politiet mener hun ble drept av ektemannen, Svein Jemtland. Foto: Privat
Den 13. januar ble Janne Jemtland funnet død i Glomma ved Våler. Politiet mener hun ble drept av ektemannen, Svein Jemtland. Foto: Privat

jemtland-saken:

– Hun må ha hatt dødelig høy promille for å få mannens versjon til å stemme

HAMAR TINGHUS (TV 2): Promilleberegninger kan bli et av de viktigste bevisene når påtalemyndigheten skal sannsynliggjøre at Svein Jemtland druknet kona si etter at hun ble skutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet mener at Svein Jemtland (47) skjøt kona si Janne Jemtland (36) i pannen på trappa utenfor huset deres i Brumunddal natt til femte juledag i fjor.

Han nekter straffskyld for drap og sier at hun holdt pistolen da den gikk av ved et uhell.

Hodeskadene til Janne Jemtland medførte ifølge rettsmedisinerne umiddelbart tap av bevissthet og omfattende skader som hun ville dødd av innen to til tre timer.

Men før skuddskadene medførte døden, ble hun ifølge politiet senket i vann. Dødsårsaken var drukning, mener to overleger som har undersøkt henne.

Ektemannen erkjenner å ha gjort en rekke ting for å skjule det som hadde skjedd, blant annet at han kastet kona Glomma ett døgn etter at skuddet falt.

Han nekter imidlertid for at kona ble senket i vann i de første timene etter at skuddet gikk av.

Det kan bety at rettsmedisinerne tar feil om hvor raskt døden ville inntruffet etter at hun ble truffet av skudd, eller så snakker ektemannen usant om når han senket kona i vann.

Hadde 1,34 i promille

I Hedmark tingrett tirsdag førte påtalemyndigheten flere vitner som de håper at kan bidra til å bevise at Janne Jemtland ble senket i vann kort tid etter å ha blitt skutt.

Det kanskje viktigste beviset i den sammenheng kan ligge i blodet hennes. Hun hadde vært på fest med ektemannen kort tid før skuddet falt. Vitner sier at hun var i godt humør, men at hun ikke var overstadig beruset.

Janne Jemtland og ektemannen var på fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal like før det fatale skuddet gikk av.
Janne Jemtland og ektemannen var på fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal like før det fatale skuddet gikk av. Foto: NTB Scanpix

Rettstoksikolog Gudrun Høiseth opplyste i retten at Janne Jemtland hadde en promille på 1,34 i blodet da hun ble undersøkt etter å ha ligget to uker i Glomma. Hun sier at alkohol naturlig dannes i lik etter at døden inntreffer, og at den reelle promillen trolig er noe lavere.

Med utgangspunkt i promillen til den avdøde tobarnsmoren, har Høiseth forsøkt å regne seg frem til hvor høy promille Janne Jemtland må ha hatt hvis hun var i live i 24 timer etter at skuddet falt.

Dødelig promille

Uansett om Janne Jemtland har høy eller lav alkoholforbrenning, ville hun hatt dødelig høy promille på dødstidspunktet. Beregninger spenner fra en mulig promille på alt fra 3,7 til 4,9.

– Min konklusjonen er at det er lite sannsynlig at avdøde har overlevd i 24 timer fra alkoholinntaket ble avsluttet til døden inntraff, sier toksikologen.

Høiseth tar forbehold om at forbrenning av alkohol kan gå saktere ved nedkjøling. Svein Jemtlands versjon er at kona ble truffet av skudd, at hun lå ute i snøen i minusgrader i et par timer før hun ble pakket i plast og lagt i en bil med åpne vinduer i 24 timer. Deretter ble hun kastet i Glomma.

Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune.
Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

– Selv om forbenningen kan gå betydelig saktere er ikke det av praktisk betydning. Det finnes to studier som har tatt utgangspunkt i alkoholforbrenningen ved en kroppstemperatur på 27 grader. Den ene viser at forbrenningen reduseres med 25 prosent, mens den andre viser en reduksjon på 40 til 50 prosent, sier Høiseth.

– Men når kroppstemperaturen synker under 30 grader vil man kunne forvente å få hjertestans, fortsetter hun.

Sår tvil rundt kulde

Høiseth kunne ikke svare konkret på hvor lavt kroppstemperaturen må synke før forbrenningen synker mye nok til at det får betydning. Dette er et usikkerhetsmoment forsvarerne til Svein Jemtland vil ta tak i når de skal holde sin prosedyre på tirsdag.

– Vi noterer oss at det er en usikkerhet her. I en slik sak er det strenge beviskrav, og de er ikke oppfylt slik vi ser det. Utover det har vi kommentarer, sier advokat Christian Flemmen Johansen.

Aktor Iris Storås har følgende kommentar:

– Toksikologen har forklart seg om promille og hva den ville vært hvis Janne Jemtland først ble lagt i vann etter 24 timer. Hun forklarer at det ville tilsvart en promillegrad som er dødelig.

– Hva betyr det for dere videre?

– Det vil jeg komme nærmere tilbake til, men det er ikke vanskelig å tenke seg hva konklusjonen av dette vil være, sier hun.

Minst fem centimeters avstand

Tirsdag vitnet også to sakkyndige våpeneksperter fra Kripos. De redegjorte for våpenet som er brukt, en ni millimeter Makarov-pistol som ble stjålet fra et militærlager i Tsjekkia på slutten av 90-tallet.

De mener at skuddet som traff Janne Jemtland ble avfyrt på minst fem centimeters avstand, men de klarer ikke å gi en mer presis avstandsberegning. De forklarte også at det krever enten 2,0 til 2,2 eller 4,5 til 5,0 kilos kraft for å avfyre våpenet. Dette avhenger av hvilken funksjon man skyter med.

Avstand og kraft i avtrekket er viktige spørsmål for både forsvaret og påtalemyndigheten. Svein Jemtland sier at kona pekte på han med våpenet, at han forsøke å avvæpne henne, at de falt og at skuddet gikk av mens hun holdt i pistolen. Aktor vil forsøke å føre bevis for at han med viten og vilje skjøt kona si.

– Vi oppfatter at vår klient har forklart seg i tråd med det de våpensakkyndige sier. Det er ingenting ved det de sier som ikke stemmer med det han har forklart, sier forsvarer Flemmen Johansen.