– Mange opplever det som skamfullt

Sexinspirator Cecilie Kjensli og spesialist i klinisk sexologi, Sidsel Schaller, kommer med tips til hvordan du kan få et bedre sexliv.

Sliter du med å få orgasme under sex? Du er i så fall er ikke alene. Ifølge tall fra NHI sliter én av fire kvinner med dette problemet.

Sexinspirator og grunnlegger av sexleketøy-butikken Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, mener samtidig at tallet i realiteten er mye høyere.

– De aller fleste får som regel orgasme på egenhånd, problemene oppstår når vi begynner å ligge med andre, sier Kjensli.

Hun legger til at kvinner må bli flinkere til å utforske sin egen kropp, for da blir man bedre kjent med seg selv og vet hva som fungerer. På denne måten er det lettere å overføre dette til personen du ligger med.

«3-2-1-samleiet»

Kjensli sier at mannen ofte blir tilfredstillit i det tradisjonelle samleiet, men det gjør nødvendigvis ikke kvinnen. Hun legger til at det ikke er nødvendig med orgasme for at det skal bli god sex, men at det derimot kan bli kjedelig over tid. Hun oppsummerer det tradisjonelle samleiet som «3-2-1-samleiet»:

– Tre minutter vorspiel, to minutter sex og én orgasme. Orgasmen blir som regel mannen sin, og det blir jo etter hvert kjedelig for kvinnen, sier hun.

Spesialist i klinisk sexologi, Sidsel Schaller, sier også at det tradisjonelle samleiet kan bidra til å ødelegge motivasjonen og spenningen i sexlivet. Hun er også enig i at mange kvinner bør bli bedre kjent med sin egen kropp.

– Mange har en forestilling om at de må knekke en slags orgasmekode, men alle er forskjellige, og derfor må vi også gjøre forskjellige ting, sier Schaller.

Elsk ditt eget kjønnsorgan

Mange menn er vant til å ta på sitt eget kjønnsorgan fra de er små av, og det er noe de gjør flere ganger daglig når de for eksempel er på toalettet, forklarer Kjensli. Det blir derfor ofte mer naturlig for dem å onanere.

– Mange kvinner opplever det som skamfullt å ta på sin egen tiss, og dette er en holdning vi må endre på, mener Kjensli.

Schaller sier at kvinner ofte kan bli oppdratt til å tenke at sitt eget kjønnsorgan er ekkelt. Dette kan også være en av årsakene til at de onanerer mindre enn menn.

Ikke vær sjenert

Etter hvert som du blir bedre kjent med din egen kropp og vet hva som skal til for å få orgasme, er det på tide å kommunisere dette videre til partneren. Mange synes det er vanskelig å snakke om sex med partneren sin, men dette trenger nødvendigvis ikke stoppe deg.

– Begynn med å veilede partneren din, flytt litt på hender og ta gjerne med et sex-leketøy. Det krever kanskje litt guts, men det er også det som gjør det gøy, sier Kjensli.

Denne type kommunikasjon blir viktig dersom du faktisk ønsker å få noe ut av all utforskingen alene. Schaller legger til at kommunikasjon også er spesielt viktig i en hektisk hverdag, da kvinner generelt i mye større grad er avhengige av å være avslappet for å komme seg i mål.

– Hvis ikke hodet ditt er tilstede, klarer du heller ikke å finne bølgen som skal surfe deg i land, sier hun.

Hun legger til at man bør se på det å få orgasme som et fellesprosjekt, og at begge parter bør har et mål om å tilfredsstille den andre.