IKKE FORNØYD: Torsdag formiddag var det pressekonferanse med Eli Gunhild By, leder for Norsk Sykepleierforbund.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
IKKE FORNØYD: Torsdag formiddag var det pressekonferanse med Eli Gunhild By, leder for Norsk Sykepleierforbund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Berg-rusten, Ole

Regjeringen griper inn i sykepleierstreiken

Myndighetene griper inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom sykepleierne og NHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har bestemt seg for å gripe inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Norges sykepleierforbund (NSF) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Dermed avbrytes den pågående sykepleierstreiken, og forhandlingene vil avgjøres av en egen nemnd.

Det var VG som først meldte om at regjeringen ville gripe inn.

I en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet gikk det fram at Anniken Hauglie innkalte NSF og NHO til et møte om konflikten tirsdag. Ved 16-tiden kom partene ut for å kommentere ha de hadde kommet fram til.

– Vi har fulgt denne konflikten tett i denne perioden, ikke minst med tanke på fare for liv og helse. I dag fikk vi en rapport fra Helsetilsynet som sier at det vil være umiddelbar fare for liv og helse dersom lockouten iverksettes, sa statsråd Hauglie.

Mer enn 60 virksomheter i 13 fylker ville blitt berørt ved en lockout. Helsetilsynet har nå altså slått fast at dette ville gått utover uskyldige pasienter.

– Jeg beklager sterkt at vi har kommet i denne situasjonen. Jeg mener partene bør kunne løse konflikten selv, uten å velte den over på regjeringen, sier Hauglie.

– Skittent spill

Thomas Benson, advokat og ekspert på arbeidsrett, omtaler sykepleierstreiken som unik i norsk historie. Bare i Nordsjø-streiken i 2012 har vi sett noe liknende.

– Her har vi nå to tapende parter i konflikten. Nå skal partene til rikslønnsnemnda, og da er de avhengig av nemndas beslutning, noe som ikke er heldig for noen av partene, sier Benson.

Han omtaler NHOs lockout-varsel som skittent spill.

– Det er litt skittent, men lovlig spill fra NHOs side. Det er ingen tvil om at det er høyst uvanlig og oppsiktsvekkende at de varsler lockout på dette punktet i konflikten, sier Benson.

Sykepleierne hadde streiket i tre uker, da NHO varslet lockout. Dermed ville de ikke-streikende sykepleierne ved arbeidsstedene i streikeuttaket blitt sperret ute fra arbeidsplassen sin.

56 personer var opprinnelig ute i streik. Under lockouten ville 500 sykepleiere ikke fått gjort jobben sin.

Eli Gunhild By, leder for NSF, har vært tydelig på at NHO ved å varsle lockout bevisst fremprovoserer en situasjon som representere fare for liv og helse, og som i andre rekke vil føre til at myndighetene må gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Dette er Benson enig i.

– Det mest naturlige ville vel vært å ta ut et mindre lockout-uttak, og så heller ta ut flere etterhvert. Når de tar ut alle på denne måten eskaleres konfliktnivået umiddelbart, sier han.

Lockout er arbeidsgiversidens virkemiddel i en arbeidskonflikt, og er fullt lovlig.

– Skuffet

Fredag snakket TV 2 med ansatte ved pasienthotellet på Haukeland i Bergen.

Der har sykepleierne med 10 års ansiennitet 440.000 i årslønn, som er 50.000 lavere enn deres kolleger på Haukeland sykehus. De streiker for høyere minstelønn, som er et av de vanskeligste punktene i konflikten.

– Vi er sinte og lei oss. Da vi startet streiken sa NHO at det var fare for liv og helse, og da de ikke fikk gjennomslag for dette, setter de alle kluter til og tar ut lockout, sier tillitsvalgt ved pasienthotellet, Ingrid Gromholt, til TV 2.