Janne Jemtland ble funnet på to og en halv meters dyp i Glomma 13. januar i år. Dødsårsaken var drukning, ifølge to overleger.
Janne Jemtland ble funnet på to og en halv meters dyp i Glomma 13. januar i år. Dødsårsaken var drukning, ifølge to overleger. Foto: NTB Scanpix

Derfor mener legene at Janne Jemtland døde av drukning

HAMAR TINGHUS (TV 2): Rettsmedisinerne mener at funn av sand i Janne Jemtlands lunger underbygger at hun ble druknet få timer etter at hun ble truffet i skudd i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan man ha skader i luftveiene som tyder på drukning selv om dødsårsaken er noe annet enn drukning? Det var det sentrale spørsmålet da rettsmedisinerne Silje Osberg og Per Hoff-Olsen vitnet i Hedmark tingrett tirsdag.

De to overlegene obduserte Janne Jemtland 15. januar, to dager etter at hun ble hentet opp fra bunnen av Glomma.

To uker i forveien ble hun truffet av et pistolskudd i pannen – et skudd politiet mener ble avfyrt av ektemannen Svein Jemtland, som nå er tiltalt for drap.

Osberg og Hoff-Olsen har i sin rapport kommet til at skuddskaden i pannen ikke rammet kritiske hjernefunksjoner som styrer pust og puls, men de mener at døden ville inntruffet innen maksimalt to til tre timer på grunn av hevelser i hjernen.

Under obduksjonen ble det ikke oppdaget hevelser i hjernen, men overlegene kan likevel ikke si noe mer konkret om når døden inntraff.

Jemtland ble umiddelbart bevisstløs og det er lite som tyder på at det hadde vært mulig å redde livet hennes selv om hun raskt fikk medisinsk hjelp.

Svein Jemtland nekter for at han skjøt kona si i romjulen i fjor. Han erkjenner imidlertid at han håndterte liket, forledet politiet og forsøkte å skjule spor i tiden etter at skuddet gikk av. (Foto: Privat)
Svein Jemtland nekter for at han skjøt kona si i romjulen i fjor. Han erkjenner imidlertid at han håndterte liket, forledet politiet og forsøkte å skjule spor i tiden etter at skuddet gikk av. (Foto: Privat)

Drukningsmysterium

Ifølge tiltalen ble Janne Jemtland «senket i vann» kort tid etter at hun ble skutt. Overlegenes rapport konkluderer med at dødsårsaken var drukning, ikke skuddskaden. Ettersom hjernen ikke var hoven under obduksjonen, kan det tyde på at drukningen skjedde nærmest umiddelbart etter at skuddet falt.

Det harmonerer ikke med Svein Jemtlands forklaring. Han sier at han oppbevarte konas lik i sin egen bil i rundt ett døgn før han fraktet kroppen over i bilen til en bekjent.

Deretter kjørte han til Eid bru og kastet kona i Glomma. På dette tidspunktet skulle Janne Jemtland ifølge rettsmedisinerne vært død mellom 19 og 24 timer tidligere. Det er funnet blod fra kona i begge bilene Jemtland sier han kjørte.

Våler 20180119.
Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune.
Våler 20180119. Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Politiet har ikke villet svare på hvor og nøyaktig når de mener at Janne Jemtland ble senket i vann og druknet.

Sand i lungene

Et sentralt spørsmål for forsvarerne er om drukningsskadene i Jemtlands lunger kan ha oppstått som følge av andre årsaker enn drukning.

Silje Osberg sier at denne typen skader kan oppstå ved andre typer dødsfall, for eksempel hjertesykdom eller forgiftning. De har imidlertid ikke funnet holdepunkter for at Jemtland ble utsatt for dette.

Det er ikke funnet blod i lungene, ei heller andre ting som kan tyde på kvelning som følge av at hun ifølge ektemannen skal ha blitt pakket inn plast kort tid etter at hun ble truffet av skuddet.

I 36-åringens lunger ble det funnet sandkorn. Et sentralt spørsmål er om partiklene kan ha kommet inn i luftveiene selv om hun ikke hadde pust og puls.

Det finnes eksempler på personer som er funnet døde i vann og som har fått partikler i lungene uten at drukning var dødsårsaken. Dette skjer gjerne i elver eller andre steder med store strømninger i vannet.

Rettsmedisinerne som har undersøkt Janne Jemtland mener imidlertid at sand-funnene i lungene til Janne Jemtland understøtter deres konklusjon om at dødsårsaken var drukning.

Påført voldsskader

Overlegene redegjorde også for skader som kan tyde på at Jemtland ble påført vold mens hun fremdeles var i live. Hun hadde flere ribbeinsbrudd, blåmerker på armen som kan være forenlig med at noen har holdt henne fast, samt blåmerker på beina. De kan imidlertid ikke slå fast når skadene ble påført.

Svein Jemtland, som nekter straffskyld for drap, sier at skuddet gikk av etter en krangel natt til femte juledag. Han hevder at kona rettet våpen mot han og at skuddet gikk av i et basketak der han forsøkte å få kontroll på pistolen.

Han sier at hun holdt i pistolen da skuddet gikk av. Verken kriminalteknikerne eller rettsmedisinerne har kunnet fastslå nøyaktig hvor langt det var mellom pistolmunningen og inngangssåret, men kriminalteknikerne sier at det var «minst fem centimeters avstand.