STØTTER HAREIDE: Geirmund Lykke i Trondheim KrF sier at han har blitt enda sikrere på at Knut Arild Hareide, som tapte partiets veivalg, er den rette lederen for KrF.
STØTTER HAREIDE: Geirmund Lykke i Trondheim KrF sier at han har blitt enda sikrere på at Knut Arild Hareide, som tapte partiets veivalg, er den rette lederen for KrF. Foto: TV 2

Sammenligner hemmelig møte med Russland-innblanding

Den lokale partitoppen Geirmund Lykke mener skikkelser i Høyre «lokket KrF-ere med gjennomslag uten forankring».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrFs gruppeleder i Trondheim, Geirmund Lykke, sammenligner KrFs nestledernes hemmelige møte med Høyre-ledelsen, med russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Mandag kveld tvitret han følgende melding om saken:

«Alle var opprørt over at russerne intervenerte den amerikanske presidentvalgkampen og samarbeidet med republikanere. Nå skal vi likevel akseptere at det er normalt politisk håndtverk det som Høyrefolk gjorde i samarbeid med KrFere for å sikre egne taburetter».

Det var VG som mandag avslørte at KrF-nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad hadde hatt møte på Statsministerens kontor (SMK), midt i partiets egne interne prosess om veivalg. Temaet skal ha vært endringer i abortloven. Ifølge avisen var det etter dette møtet at Ropstad begynte å bruke abortsaken som et argument for å gå inn i den borgerlige regjeringen.

Flere KrF-ere har reagert sterkt på nyheten, og anklaget Høyre og Erna Solberg for å blande seg inn i KrFs interne politiske prosess om veivalg.

Tirsdag morgen uttalte statsminister Erna Solberg til VG at det var nestlederne i KrF som tok initiativ til det omstridte møtet. Hun avviste også å ha blandet seg inn i partiets interne prosess.

– Hvilken regjering som er i Norge, er vel ingen intern prosess i KrF, sier hun til avisen.​

Mener KrF ble lokket

Til TV 2 sier Lykke at Twitter-meldingen ikke er ment som kritikk av selve møtene mellom nestlederne og Høyre, men snarere «hvordan Høyre-folk i ulike posisjoner lokket KrF-ere med gjennomslag uten forankring».

– Jeg har ikke kritisert møtene med Høyre-ledelsen, men den åpenbare inngripen i KrFs prosess med å lokke med suksess i abortspørsmålet, uten at dette var forankret i eget parti eller hos Frp og Venstre, samt produksjonen av tendensiøs Youtube-video, er noe helt annet. Senterpartiet og Arbeiderpartiet gjorde ikke slikt, skriver han i en SMS.

YouTube-videoen Lykke refererer til, er en video som ble publisert underveis i KrFs politiske veivalgsprosess, 15. oktober. Videoen er lastet opp av en anonym bruker, og viser Knut Arild Hareide som ved ulike anledninger gir sin støtte til Solberg som statsminister.

Flere har imidlertid spekulert i om Høyre står bak videoen, ettersom den ble delt av Julie Brodtkorb, Erna Solbergs tidligere stabssjef, kort tid etter opplastingen. Til VG har Brodtkorb avvist at hun vet hvem som står bak videoen.

– Jeg vet ikke hvem som laget videoen, men det er avdekket at Brodtkorb var kjent med den svært kort tid etter den ble lagt ut, og det forteller mye, sier Lykke.

– Enda mer sikker på Hareide

Lykke var blant dem som støttet Hareides syn, og ønsket at KrF skulle forhandle om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Slik gikk det ikke, da et knapt flertall på KrFs landsmøte stemte for et borgerlig samarbeid.

– Hvordan kan du fortsatt ha tillit til egen partiledelse?

– Jeg har ikke tatt stilling til hvorvidt jeg har tillit til nestlederne, men har blitt enda mer sikker på at Hareide er best skikket til å lede partiet, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som ikke ønsker å kommentere Lykkes uttalelser.