TØFF MOTSTAND: Nemanja Matic, Aleksandar Kolarov og de andre serbiske stjernene blir trolig neste hinder for de norske landslagsgutta.
TØFF MOTSTAND: Nemanja Matic, Aleksandar Kolarov og de andre serbiske stjernene blir trolig neste hinder for de norske landslagsgutta. Foto: Rebecca Blackwell

Norge fikk verst tenkelig motstand

Norge ligger an til å møte Serbia på Ullevaal i Nations League-playoff. Det er klart etter tirsdagens kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge sikret gruppeseier og Nations League-playoff med 2-0-seieren borte mot Kypros mandag.

Etter tirsdagens kamper er det klart at Norge møter Serbia i playoff på Ullevaal våren 2020, forutsatt at ingen av gruppevinnerne på nivå C kvalifiserer seg til EM gjennom den ordinære kvaliken. Senest i november 2019 kommer den endelige bekreftelsen på hvilket lag Norge møter i playoff.

De fire gruppevinnerne på nivå C (Finland, Norge, Serbia og Skottland) kjemper om én EM-plass gjennom Nations League.

Skottlands seier over Israel gjør at de er det høyest rangerte laget på nivå C, foran Norge. De to høyest rangerte lagene får fordel av hjemmekamp i semifinalen.

Siden det kun spilles én kamp i playoff-semifinalen, så har Norge gjennom gode resultater dermed skaffet seg en fordel før Serbia-kampen.

Før semifinalene trekkes det hvem som får hjemmebanefordel i finalen.

Den andre semifinalen spilles (per dags dato) mellom Skottland og Finland.

Dersom Skottland skulle ta seg til EM gjennom vanlig kvalik, rykker Norge frem som det høyest rangerte laget på nivå C. Da møter Norge et lavere rangert lag (som ikke vant gruppen sin) fra nivå C, mens Serbia skal måle krefter med Finland.

Dersom Serbia blir det eneste laget fra nivå C som kvalifiserer seg til EM gjennom ordinær kvalik, møter Norge Finland på Ullevaal i playoff-semi.

Antatt vanskeligst motstander

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har tidligere vært klar på at Serbia var den sterkeste av de aktuelle motstanderne for Norge. Han mener likevel at de langt ifra er umulig å slå for Norge.

– Om Norge skulle møte Mitrovic og co. i en playoff-finale i 2020 vil nok Serbia være favoritter, men det er heller ikke et lag som er umulig å slå for et nytt og mer solid norsk landslag. Serbia vil også ha gode muligheter i den ordinære EM-kvaliken i 2019, og om de skulle kvalifisere seg der er det ingen lag på Nivå C jeg ser på som bedre enn Norge. Det vil jo si at uavhengig av hvordan det går med Norge i 2019, vil muligheten for å kvalifisere seg gjennom Nations League være meget god, sier Jesper Mathisen.

I pott 3 i EM-kvaliken

Norges gruppeseier var på mange måter et kinderegg. Økonomisk utløste gruppeseieren en bonus på 11 millioner kroner. Fra før hadde Norge innkassert et grunnbeløp på 11 millioner kroner.

Kypros-seieren gjør at Norge havnet i seedingspott 3 i den vanlige EM-kvaliken som starter i mars 2019. EM-kvalik-puljene trekkes 2. desember i Dublin. De to beste lagene i hver pulje er sikret EM-billett.

Siden Norge er seedet i pott 3, slipper vi å møte lag på samme seedingsnivå: Finland, Bulgaria, Nord-Irland, Serbia, Irland, Israel, Slovakia, Skottland og Tyrkia.

Fra den øverste seedingspotten er England, Nederland, Portugal, Sveits og Belgia sikret å havne i en 5-lagspulje. Kroatia, Frankrike, Italia, Spania og Polen havner i 6-lagspulje.

Seedingsnivå 2 består av Tyskland, Island, Østerrike, Danmark, Bosnia, Tsjekkia, Russland, Sverige, Ukraina og Wales. Bortsett fra Tyskland, er dette nasjoner som Norge på en god dag kan hamle opp med. Om Norge trekker tyskerne fra pott to, blir veien til EM gjennom ordinær kvalik lang.

For å sikre at alle de tolv vertsnasjonene har mulighet til å komme til EM, er det satt et tak på maks to vertsnasjoner per kvalikgruppe. De 12 vertsnasjonene til EM 2020 er Aserbajdsjan, Danmark, England, Tyskland, Ungarn, Italia, Nederland, Irland, Romania, Russland, Skottland og Spania.

Med maks uflaks, kan Norge få en EM-kvalikpulje med Frankrike, Tyskland, Romania, Makedonia og Latvia.