Camilla Frøhaug (18) bruker handledagen til å kjøpe seg ting hun ellers ikke hadde hatt råd til. – Det må det ikke bli flaut å handle på denne dagen, sier Frøhaug.
Camilla Frøhaug (18) bruker handledagen til å kjøpe seg ting hun ellers ikke hadde hatt råd til. – Det må det ikke bli flaut å handle på denne dagen, sier Frøhaug. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix / Privat (montasje)

– Black Friday handler om å kjøpe tingene jeg ellers ikke hadde hatt råd til

Mange er kritiske, men over halvparten av den norske befolkningen har slått til på Black Friday-tilbud, ifølge et nytt studie. Laila Beate (55) og Camilla (18) håper tilbudsdagen er kommet for å bli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Om det nå plutselig skal være skamfullt å benytte seg av et godt tilbud på Black Friday, synes jeg det er litt urettferdig, sier Camilla Frøhaug (18).

Hun går siste året på videregående skole i Tønsberg og håper at Black Friday har kommet for å bli.

– For meg handler Black Friday om å kjøpe de tingene jeg ellers ikke hadde hatt råd til. I fjor kjøpte jeg en PC fordi jeg trengte den til utdanningen. I år har jeg kjøpt en mobil på Black Week-tilbud, da den gamle var ødelagt, sier hun.

Black Friday har blitt omtalt som en forbruksfest hvor forbrukere lures med lokkepriser og kjøpepress.

Hun synes likevel ikke man skal skamme seg om man velger å benytte seg av handledagen. Tvert imot ser hun på det som positivt at mennesker med stram økonomi kan få muligheten til å kjøpe det de trenger, når prisene faller.

– Jeg synes det er fint med en dag hvor folk flest plutselig kan få råd til å kjøpe noe de har ønsket seg lenge. Derfor må det ikke bli flaut å handle på denne dagen, sier Frøhaug.

Selv kjøper hun kun det hun er på jakt etter, og lar seg sjeldent lure til spontankjøp, tross potensielt lavere priser.

– Mobilen jeg akkurat kjøpte, har jeg fulgt prisstatistikken på lenge og det samme gjorde jeg på PC'en i fjor. Jeg anbefaler alle å gjøre research i forkant av handledagen, slik at du kan gjøre gode, planlagte kjøp og være sikker på at du ikke blir lurt, sier hun.

Kommet for å bli

Forbrukertilsynets fem råd for å unngå å bli lurt på Black Friday

  1. Ikke se deg blind på rabatten. Varen kan selges enda billigere i en annen butikk, så sjekk flere steder før du handler.
  2. Sjekk at prisen faktisk er satt ned. Mangler varen førpris er varen neppe satt ned i pris.
  3. Sjekk alltid prishistorikken. Ved hjelp av Prisjakt.no og Prisguiden.no kan du se hvem som er billigst og hvor mye prisen faktisk er nedsatt fra tidligere.
  4. Ikke la deg stresse. Sjekker du prishistorikken vil du kunne se om varen ofte er på tilbud. Kanskje er varen enda billigere på Cyber Monday eller januarsalget.
  5. Vær obs på antallsbegrensninger. Det er vanlig å markedsføre at for eksempel de første hundre eksemplarene av en gitt vare fås til nedsatt pris. Da kan man fort føle seg lurt om man kommer til kassen som nummer 101 som kjøper dette produktet.

Kilde: Forbrukertilsynet

Siden Black Friday ble arrangert for første gang i Norge i 2009, har handledagen vokst enormt. Butikker over hele landet reklamerer med massivt salg førstkommende fredag, og visse har også utvidet salget til å vare hele uken.

Litt over halvparten av den norske befolkningen har slått til på Black Friday-tilbud, ifølge en ny undersøkelse fra Forbukertilsynet. Ifølge tall fra nærlingslivsorganisasjonen Virke økte norske butikkers Black Friday-omsetning med 16,2 prosent i 2017 sammenlignet med året før.

Mye tyder på at handledagen har kommet for å bli i Norge.

– Før var januarsalget den store salgsperioden, mens nå ser vi at Black Friday har fått hovedfokus, sier Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

Forbrukertilsynet har kommet med fem tips (se faktaboks) for å hjelpe norske forbrukere til å gjøre gode kjøp på salgsdagen.

– En store fallgruve for forbrukere kan være å stole blindt på at noe er billig bare fordi det er satt ned i pris. Det er viktig at man prissjekker grundig for å finne at varen faktisk er satt ned i pris og hvor at den ikke selges billigere andre steder, mener Gjedrem.

Han oppfordrer derfor forbrukerne til å vurdere tilbudene nøye når de handler under Black Friday.

– Det er fullt mulig å gjøre gode kjøp, og det er like mulig å gjøre dårlige kjøp, sier Gjedrem.

Julehandel på tre timer

– Jeg synes Black Friday er en helt fantastisk dag. I fjor handlet jeg 13 av 15 julegaver på under tre timer, sier Laila Beate Lund (55).

PLANLEGGER: Laila Beate Lund planlegger alle Black Friday-kjøp nøye i forkant. Foto: Privat
PLANLEGGER: Laila Beate Lund planlegger alle Black Friday-kjøp nøye i forkant. Foto: Privat

Hun mener at med god planlegging og litt forarbeid, så er Black Friday helt supert for henne som kunde. Hun får julegavene i boks på noen få timer, til sterkt reduserte priser.

– Jeg hadde handlet akkurat like mange gaver om Black Friday ikke hadde blitt arrangert. Forskjellen nå er at jeg kjøper de samme produktene på denne dagen i stedet og sparer både tid og penger, sier hun.

Mens andre stresser med julehandelen i desember, er Laila Beate Lund allerede ferdig. Hun bruker tiden og de oppsparte midlene til førjulsforberedelser og hygge med familien. De rabatterte prisene gjør også at hun hun kan kjøpe litt finere gaver til barna i familien, og likevel holde seg innenfor budsjettet.

– Men du må holde deg til planen. Spontankjøp er aldri en god idé på Black Friday, advarer hun.

– Et system som fungerer

Da Black Friday kom i 2009, benyttet Laila Beate Lund seg for første gang av handledagen.

– Jeg hadde ikke en plan, og da var handelen heller ikke spesielt lønnsomt. Jeg synes det er gøy å spare penger hvis jeg kan, og har opp i gjennom årene funnet et system som fungerer for meg, sier hun.

FAMILIE: Laila Beate Lund med sin nevø på julemarked. Ved å gjøre unna alle julegaver på Black Friday kan hun bruke mer tid med familien i desember. Foto: Privat
FAMILIE: Laila Beate Lund med sin nevø på julemarked. Ved å gjøre unna alle julegaver på Black Friday kan hun bruke mer tid med familien i desember. Foto: Privat

Lund ber om ønskelister fra familien i månedsskiftet oktober-november, i god tid før handledagen.​

– Deretter bruker jeg prisjakt.no for å finne ordinærprisene på varene. Så følger jeg med på nettet og i tilbudsavisene ettersom varene blir annonsert til redusert i pris. Jeg noterer meg hvor jeg kan få best pris for de ulike varene og begynner å forme en plan, sier hun.

Når morgenen kommer, er hun ute i god tid. Med planen vet hun akkurat hva hun skal ha og hvor hun finner det. Hun er også forberedt på hvor mye penger hun kommer til å bruke.

– Black Friday er ikke dagen hvor man går rundt i butikker og kikker om man har lyst på noe. Man må holde seg til planen, anbefaler hun.

Handledagen er ofte forbundet med kaos og overforbruk, men Lund opplever ikke at det er normalen.

– Selvsagt vil tilbud alltid trigge noen til å handle ukritisk, men jeg opplever likevel at mange er bevisste på hva de skal kjøpe, sier hun.

Lund har benyttet seg av tilbudene på Black Friday i Oslo de siste ni årene, og opplever heller ikke dagen som kaotisk.

– Tvert imot har det vært en veldig positiv opplevelse. Folk er gira og på ekstra godt humør. Butikkene er godt betjente, og jeg synes faktisk jeg får bedre service enn til vanlig, sier hun.