STREIKENDE: NHO har vedtatt lockout for 500 sykepleiere. Torsdag formiddag var det pressekonferanse med Eli Gunhild By, leder for Norsk Sykepleierforbund. I bakgrunnen: streikende sykepleiere fra Godthaab Helse og Rehabilitering og Ullevål Pasienthotell, Eurest AS.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
STREIKENDE: NHO har vedtatt lockout for 500 sykepleiere. Torsdag formiddag var det pressekonferanse med Eli Gunhild By, leder for Norsk Sykepleierforbund. I bakgrunnen: streikende sykepleiere fra Godthaab Helse og Rehabilitering og Ullevål Pasienthotell, Eurest AS. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Berg-rusten, Ole

spår tvungen lønnsnemnd i løpet av ett døgn:

– Skittent, men lovlig spill fra NHO

Arbeidsrettsekspert Thomas Benson sier årets sykepleierstreik er unik i norsk historie. – Det blir nok tvungen lønnsnemnd i kveld eller i morgen tidlig, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var forrige torsdag at NHO varslet om lockout fra tirsdag denne uken for sykepleierne, etter at Norsk sykepleierforening (NSF) hadde streiket i tre uker.

Sykepleierne godtok ikke varslet om lockout fordi de mente NHOs varsel ikke møtte de formelle kravene til et slikt varsel.

Dagen etter sendte NHO et nytt varsel, og fra arbeidsdagens start onsdag er sykepleierne i lockout.

Fare for liv og helse

En lockout vil her innebære at ikke sykepleiere ved de streikende institusjonene får møte på jobb.

Sykepleierne mener NHO gjør dette for å fremprovosere en tvungen lønnsnemnd.

Det mener også Thomas Benson, advokat og ekspert på arbeidsrett.

– Det som skjer nå er litt skittent, men lovlig spill fra NHOs side. Det er ingen tvil om at det som skjer er høyst uvanlig og oppsiktsvekkende, sier Benson til TV 2.

Når en streik representerer fare for liv og helse, griper myndighetene inn med tvungen lønnsnemnd.

EKSPERT: Advokat og universitetslektor Thomas Benson er ekspert på arbeidsrett. Foto: TV 2
EKSPERT: Advokat og universitetslektor Thomas Benson er ekspert på arbeidsrett. Foto: TV 2

Leder for NSF, Eli Gunhild By, er klar på at det opprinnelige streikeuttaket ikke representerte noen fare for liv og helse.

– NHO har skapt stor usikkerhet hos sykepleiere og ledere, og de har skapt redsel hos mange pasienter og pårørende over hele landet. Sykepleierforbundet tok ut 56 sykepleiere og NHO svarer med å stenge ute 500 sykepleiere fra arbeidsplassene sine. Snakk om å skyte spurv med kanon, sier By til TV 2 tirsdag.

Høyt konfliktnivå

Benson er overrasket over at NHO gikk til det drastiske skrittet å ta alle de ansatte ut i lockout.

– Etter en måned i streik kaller Riksmekleren inn partene til en samtale. Dette ville skjedd om bare noen få dager. Det ville nok vært naturlig at de ventet med et så drastisk skritt til etter dette, sier han.

Dersom de likevel hadde bestemt seg for å sende ut lockout-varsel, er dette noe NHO kunne gjort på flere måter.

– Det mest naturlige ville vel vært å ta ut et mindre lockout-uttak, og så heller ta ut flere etterhvert. Når de tar ut alle på denne måten eskaleres konfliktnivået umiddelbart, sier han.

Han er overbevist om at arbeidsministeren vil gripe inn med tvungen lønnsnemnd i løpet av tirsdag kveld eller grytidlig onsdag morgen.

– Lockouten iverksettes fra arbeidstidens begynnelse, og da må flere institusjoner stenge. Det er klart at når du stenger sykehjem og andre institusjoner, for personer som for eksempel er avhengig av medisiner, så vil dette raskt representere en fare for liv og helse, sier Benson.

Benson legger til at det som nå skjer i sykepleier-streiken er historisk i norsk sammenheng.

– I nyere tid har dette bare skjedd en gang, i Nordsjø-streiken i 2012, sier han.

NHO på sin side, har hele tiden hardnakket nektet for at de forsøker fremprovosere en tvungen lønnsnemnd.

– Vi har snudd hver stein. Vi ønsker overhodet ikke å bruke disse verktøyene som vi nå bruker, men vi ser ikke noen annen løsning. Vi har helseinstitusjoner hos oss som er i ferd med å gå over ende, og det kan vi ikke stå å se på, sa administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, til TV 2 fredag.

– Prøver dere å fremprovosere en tvungen lønnsnemnd?

I STREIK: Ingrid Gromholt og Sven Gulestø jobber ved pasienthotellet på Haukeland sykehus. Her er de på NSFs kontorer i Bergen fredag . Foto: Privat
I STREIK: Ingrid Gromholt og Sven Gulestø jobber ved pasienthotellet på Haukeland sykehus. Her er de på NSFs kontorer i Bergen fredag . Foto: Privat

– Det er ikke vår rolle, tvert imot, sier Kaltenborn.

– Skuffet

Fredag snakket TV 2 med ansatte ved pasienthotellet på Haukeland i Bergen.

Der har sykepleierne med 10 års ansiennitet 440.000, noe som er 50.000 lavere enn deres kolleger på Haukeland sykehus.

De streiker for høyere minstelønn, som er et av de vanskeligste punktene i konflikten.

– Vi er sinte og lei oss. Da vi startet streiken sa NHO at det var fare for liv og helse, og da de ikke fikk gjennomslag for dette, setter de alle kluter til og tar ut lockout, sier tillitsvalgt ved pasienthotellet, Ingrid Gromholt, til TV 2.