ETTERTRAKTET: Rolex-klokker kjennetegnes av solid håndverk, tidløs design og høy pris. Ikke alle er like høyt priset som dette eksemplaret, som Roger Moore brukte i James Bond-filmen «Live and Let Die». Klokken ble solgt på auksjon i 2015 for 335.000 euro (3,2 millioner kroner). AFP PHOTO / PHILLIPS AUCTION HOUSE
ETTERTRAKTET: Rolex-klokker kjennetegnes av solid håndverk, tidløs design og høy pris. Ikke alle er like høyt priset som dette eksemplaret, som Roger Moore brukte i James Bond-filmen «Live and Let Die». Klokken ble solgt på auksjon i 2015 for 335.000 euro (3,2 millioner kroner). AFP PHOTO / PHILLIPS AUCTION HOUSE

Tiltalt for Rolex-tyveri – ble dømt for ran

Fire menn er i Oslo tingrett dømt for å ha stjålet Rolex-klokker rett fra folks håndledd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire var tiltalt for fem grove tyverier av Rolex-klokker som var verdt mellom 52.500 og 75.900 kroner per stykk, men i løpet av rettssaken ble tiltalen endret til ran i to av sakene.

Retten mener at det i disse to tilfellene er utøvd en viss vold mot ofrene, og at det derfor rammes av straffelovens bestemmelse om ran.

Tre av mennene ble dømt til fengsel i ett år, mens fjerdemann ble dømt til 100 dagers fengsel. Mennene er utenlandske borgere, mellom 26 og 32 år gamle og karakteriseres av retten som mobile vinningskriminelle som har kommet til Norge med formål om å begå vinningskriminalitet.

«Norge fremstår som et attraktivt sted for tilreisende vinningskriminelle. Allmennpreventive hensyn tilsier derfor at det bør reageres strengt overfor denne type lovbrytere», heter det i dommen.

Bølge av klokketyverier

De fire tiltalte ble pågrepet av spanere 24. og 26. juni etter at politiet hadde fått melding om et titalls tyverier av kostbare klokker i løpet av en periode på 14 dager. Tyveriene skjedde mens de fornærmede oppholdt seg i Oslos gater og ble av aktor Erik Hansen beskrevet som «ranslignende situasjoner».

En overvåkingsvideo dokumenterte ett tyveri som skjedde i Rådhusets borggård 10. juni. I videoen kan man se hvordan tyven først får klokkens eier, en asiatisk turist, til å ta et bilde av ham. Deretter tar kona et bilde av ektemannen og gjerningsmannen.

Etter hvert tar tyven tak rundt fornærmede og stikker foten mellom føttene hans. Trolig skulle dette være en demonstrasjon av en fotballfinte i forbindelse med at gjerningsmannen hadde dreid samtalen over på fotball-VM.

I denne situasjonen blir turisten så forfjamset at han ikke merker at tyven stjeler klokken rett fra hans venstre håndledd.

​Hendelsen ved Rådhuset var ikke omfattet av tiltalen mot de fire mennene.

Fremstår som hyggelige

Politiet mener dette tyveriet trolig var et av de første som ble gjennomført av en gruppe utenlandske mobile vinningskriminelle denne sommeren.

Alle de fem ofrene i saken som ble ført for Oslo tingrett, ble frastjålet sine klokker på kvelds- eller nattestid mens de oppholdt seg utendørs i Oslo sentrum. To av ofrene fortalte at de ble kontaktet av to hyggelige menn som spurte om utesteder eller lignende.

Plutselig oppstår det knuffing eller en uventet situasjon før mennene forsvinner. Først etterpå merker ofrene at de kostbare urene er borte.

Skjønner ikke hvordan de tok klokka

Et annet offer forklarte at gjerningsmannen spurte hvor mye han veide og deretter om han fikk prøve å løfte ham. Det godtok offeret. Først i taxien på vei hjem merket han at klokka var forsvunnet.

Mannen sier til TV 2 at han ikke forstår hvordan de greide å rappe hans kostbare Rolex-klokke.

– Vi snakket om fotball-VM, og han sa til meg at jeg så ut som en god fotballspiller. Han spurte hva jeg veide, og da jeg fortalte det, spurte han om han kunne sjekke det. Han holdt rundt ryggen min og jeg holdt rundt hans. Det er uforståelig hvordan han greide å stjele klokka, sier mannen.

40 dager over tiden

Advokat Tarik Abbou ved Advokatfirmaet Saeme representerer en av mennene som ble dømt til ett års fengsel. Abbou opplyser til TV 2 at hans klient ikke har tatt stilling til dommen ennå.​

31-åringen som ble dømt til 100 dagers fengsel representeres av advokat Catharina Cecilie Gjesti hos firmaet Furuholmen Dietrichson. Mannen kommer ikke til å anke, sier Gjesti.

– Han er dømt for den tiltaleposten han har erkjent, så han er tilfreds med dommen, sier Gjesti.

Mannen hadde allerede sittet 140 dager i varetekt da han ble idømt straffen på 100 dagers fengsel.