AVVISER INNBLANDING: Statsminister Erna Solberg (H) avviser overfor VG at hun har blandet seg inn i KrFs interne, politiske veivalgsprosess.
AVVISER INNBLANDING: Statsminister Erna Solberg (H) avviser overfor VG at hun har blandet seg inn i KrFs interne, politiske veivalgsprosess. Foto: Ruud, Vidar

Erna Solberg til VG:

– Nestlederne i KrF tok initiativ til møtet

Statsministeren sier til avisen at det var nestlederne i KrF som tok initiativ til det omstridte møtet i forkant av partiets politiske veivalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere KrF-ere har reagert sterkt på KrF-nestlederene Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestads hemmelige møte på Statsministerens kontor (SMK) i forkant av KrFs politiske veivalg.

Det var VG som mandag skrev om dette møtet, hvor temaet skal ha vært endringer i abortloven. Ifølge avisen var det etter dette møtet at Ropstad begynte å bruke abortsaken som et argument for å gå inn i den borgerlige regjeringen. Flere har derfor anklaget Høyre og Erna Solberg for å blande seg inn i KrFs politiske veivalg.

– Det var det nestlederne i KrF som tok initiativ til, og det var klarert med ledere. Mer hemmelig var det ikke, sier Solberg til VG om møtet.

Solberg benekter også å ha blandet seg inn i partiets interne prosess om politisk veivalg.

– Hvilken regjering som er i Norge, er vel ingen intern prosess i KrF, sier hun til avisen.

– Minner ikke mye om landsmoderfakter

KrF-leder Knut Arild Hareide bekreftet mandag at han var informert om møtet, men det er åpenbart at andre partitopper ikke kjente til møtevirksomheten.

– Det var trist å lese at det har vært slike hemmelige møter med Høyre. Det sier mye om Høyres desperate kamp for å styre KrFs prosess. Erna Solbergs rolle minner ikke mye om landsmoderfakter, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til TV 2 mandag.

Simen Bondevik, leder av Akershus KrFU, reagerer også sterkt på møtet. Han, som selv støttet Hareides regjeringssyn, kalte mandag nyheten for «et svik».

– Jeg synes det er merkelig at to nestledere går bak ryggen på sin partileder, og jeg blir litt sint over det som kommer frem i artikkelen. Hovedproblemet her er det sviket mot Knut Arild som jeg leser det har vært fra begge nestlederne, sa Bondevik til TV 2.

Budsjettforhandlinger

Tirsdag morgen talte Solberg til Equinors høstkonferanse. Dette er også dagen hvor fristen til budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF går ut.

Partene har imidlertid varslet at forhandlingene kan pågå lenger enn dette.

Budsjettforhandlingene starter opp igjen klokken 12 tirsdag, etter at partiene har hatt interne møter tirsdag morgen.