I to uker søkte letemannskaper etter Janne Jemtland. Etter hvert fant de flere og flere blodspor som tydet på at hun var blitt utsatt for noe kriminelt.
I to uker søkte letemannskaper etter Janne Jemtland. Etter hvert fant de flere og flere blodspor som tydet på at hun var blitt utsatt for noe kriminelt. Foto: NTB Scanpix

Fant Jannes blod i leiebil som Svein Jemtland fikk av politiet

HAMAR TINGHUS (TV 2): Det ble funnet blod fra Janne Jemtland i en leiebil som politiet lot Svein Jemtland disponere. Kun timer etter at han fikk nøklene til bilen, ble han pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På nyttårsaften i fjor startet politiet en storstilt leteaksjon etter den savnede tobarnsmoren Janne Jemtland (36). Det var hennes ektemann Svein Jemtland (47) som meldte henne savnet.

4. januar tok savnetsaken en brå vending. En turgåer varslet politiet etter å ha sett noe rødt i en opphøyning i snøen i Fagerlundveien i Brumunddal. To kriminalteknikere rykket ut og undersøkte snøen. Det ble raskt slått fast at det røde i snøen var blod tilhørte et menneske.

Ikke lenge etterpå ble det slått fast at blodet stammet fra Janne Jemtland. Politiets umiddelbare teori var at hun kunne ha blitt påkjørt på den mørke og avsidesliggende strekningen.

Dagen etter ble det gjort et nytt blodfunn cirka en kilometer unna Fagerlundveien. Også dette stammet fra Janne Jemtland. Da ble det slått alarm. I ettertid mener de å vite at blodet ble plantet her.

Janne Jemtland mistet livet natt til femte juledag i fjor. Hennes ektemann er nå tiltalt for drap. (Foto: NTB Scanpix)
Janne Jemtland mistet livet natt til femte juledag i fjor. Hennes ektemann er nå tiltalt for drap. (Foto: NTB Scanpix)

Politiet ble uvel

Torsdag var tre kriminalteknikere, to fra Kripos og en fra Innlandet politidistrikt, kalt inn som vitner i Hedmarken tingrett der Svein Jemtland nå står tiltalt for drap.

Trioen redegjorde i detalj for de kriminaltekniske undersøkelsene som ble gjort i saken.

På dagtid den 12. januar gikk kriminalteknikerne inn på eiendommen til ekteparet Jemtland. Der fant de blodspor flere steder: I snøen, på en spade og i ei traktorskuffe. Ved flere av blodfunnene var det sølt store mengder avgiftsfri diesel.

– På eiendommen luktet det så sterkt av diesel at enkelte av oss ble uvel av å jobbe der oppe. Vi lurte på hvorfor det var dynket med diesel, men det fant vi ikke et svar på, sier en av kriminalteknikerne som vitnet tirsdag.

Svein Jemtland har ikke forklart seg om hvorfor det lå diesel ved flere av blodfunnene.

Janne Jemtlands ektemann, Svein, er tiltalt for drap. Han nekter straffskyld. (Foto: Privat)
Janne Jemtlands ektemann, Svein, er tiltalt for drap. Han nekter straffskyld. (Foto: Privat)

Blod i politi-leiebil

I forbindelse med ransakingen på ekteparets eiendom fredag 12. januar tok politiet med seg bilene som sto på gårdsplassen.

Politiet skal ifølge TV 2s opplysninger ha hatt med seg en leiebil som Svein Jemtland kunne disponere mens hans egne kjøretøy ble kjørt inn til kriminaltekniske undersøkelser.

I ettertid er det blitt funnet blodspor fra Janne Jemtland i leiebilen politiet lot Svein Jemtland disponere. Ektemannen ble pågrepet av politiet 12. januar, altså bare timer etter at han fikk nøklene til bilen.

Svein Jemtland har selv forklart at han brukte kjøretøyet til å forspille bevis i saken. Blant annet skal han ha kjørt vekk plast som Janne Jemtland hadde vært pakket inn i.

Skjulte spor

Etter pågripelsen sent 12. januar ble Svein Jemtland umiddelbart tatt inn til avhør. Der ble han forklart at han var siktet for å ha drept kona si.

47-åringen nektet, og nekter fortsatt, straffskyld for drap. Han sier at Janne Jemtland ble truffet av et skudd i hodet og at pistolen gikk av ved et uhell under et basketak. Han erkjenner imidlertid at han har forsøkt å skjule spor og at han dumpet konas kropp i Glomma der hun ble funnet dagen etter pågripelsen.

Dødsårsaken var ifølge politiet drukning, og de kriminaltekniske undersøkelsene tyder på at han brukte bilen til en kamerat da han fraktet Janne Jemtland fra Brumunddal til funnstedet ved Eid bru i Våler.

Tirsdag ettermiddag skal rettsmedisinere redegjøre for omstendighetene rundt drukningen, som de mener må ha skjedd kort tid etter at hun døde.