PÅGREPET: styreleder Carlos Ghosn
PÅGREPET: styreleder Carlos Ghosn Foto: Toshifumi Kitamura/AFP

Kraftig børsfall for Nissan etter pågripelsen av styreleder

Skandalerammede Nissan åpnet børsen tirsdag med kraftig nedgang etter at styrelederen i selskapet ble pågrepet, mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan og Renault har henholdsvis gått ned med 6 og 8 prosent. Samtidig åpnet Nikkei-indeksen i Tokyo med en nedgang på 1,08 prosent mens den bredere Topix-indeksen i landet gikk ned med 0,97 prosent.

Markedet er rystet etter at Carlos Ghosn, styreleder i bilindustrisamarbeidet Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, ble pågrepet mandag, mistenkt for økonomisk kriminalitet. Nissan varslet også om en intern granskning Ghosn samt direktør Greg Kelly.

Ghosn er en ledende og respektert figur i bilindustrien, men risikerer nå fullstendig personlig kollaps, og styrelederens håndplukkede etterfølger har anklaget Ghosn for å ha samlet for mye makt.

Pågripelsen av Ghosn har også reist nye spørsmål om den vaklende alliansen mellom Renault, Nissan og Mitsubishi. Samtlige åpner nå for at Ghosn får sparken.

Ghosn skal ha unnlatt å rapportere nesten 370 millioner kroner i inntekter i løpet av fem år fra 2011, melder BBC. Året før innførte Japan et krav om at næringslivsledere må oppgi inntektene sine dersom de tjener mer enn 100 millioner yen (748.000 kroner).

I tillegg er det blitt avdekket en rekke andre betydelige forhold, som misbruk av selskapets midler til private formål, går det fram av Nissans kunngjøring mandag.

(©NTB)