Slik har olivenolje hatt en rolle i Norges suksess

«Mirakelmannen» Tarik Elyounoussi ble skadefri - igjen - mot alle odds. Deler av æren for det finner man i matveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er gruppevinner i Nations League gruppe 3 på nivå C etter 2-0-seier borte mot Kypros mandag.

En av dem som løp sokkene av seg for sitt land var Tarik Elyounoussi, som etter å ha sikret Allsvenskan-gullet forrige søndag nok en gang fikk en jubelhelg denne gang.

– Det var mini-SM-guld det her. Det var deilig, altså. Denne gjengen her fortjener det. Vi er en fin gjeng som har det bra sammen, og vi har jobbet steinhardt sammen nå i flere måneder. Det er godt å se at det gir resultater, sier AIK-spissen til TV 2 etter kampslutt i Nikosia.

Døper seg selv «mirakelmannen»
Ett av de største spørsmålene rundt Norges lag den siste uken har vært hvorvidt angriperen, som gikk ut med skade i sesongens siste AIK-kamp forrige helg, ville rekke kampene. Og 30-åringen innrømmer at han i forrige uke ikke hadde turt å tro på akkurat det.

– Det er helt sjukt. Denne kroppen her. «Mirakelmannen». Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle spille to kamper, det må jeg ærlig innrømme. Det føles ikke så veldig bra nå, men det driter jeg i. Nå er det ferie, og nå har jeg tid til å slappe av, sier Elyounoussi.

Gir olivenolje æren
Han trosset nemlig smertene både mot mot Slovenia og Kypros, og det takket være blant annet en olivenolje-kur som han snakket varmt om allerede da TV 2 møtte ham i Sverige for to uker siden.

– Du har en kropp som leges raskt?

– Det er genene til pizzabakeren, det! Jeg spiser mye olivenolje, der har du det.

– Du mener du smører musklene fra innsiden?

– He-he, ja, tydeligvis. Jeg er veldig glad i olivenolje, fersk olivenolje som jeg får tilsendt fra Marokko. Da jeg bodde der spiste jeg mye olivenolje før skoletid. Jeg spiser fortsatt mye. Jeg merker i kroppen at jeg kan springe veldig mye, folk sier til meg at jeg springer som en 15-åring. Det er en bra kompliment. Det viser bare at olivenolje er en bra ting, sa Elyounoussi da, og siden den gang har det ikke gått et eneste pressetreff med hans deltakelse uten at olivenolje er blitt nevnt.

Skryt fra Kamara: – Han har vært en maskin
Etter kampslutt mot Kypros er det en smilende Elyounoussi som besvarer spørsmålet om det er noe annet enn olivenoljen som har gjort underverker også denne gangen.

– En god porsjon olivenolje og en mental greie som man må gjennom. Man er ikke seg selv. Det var ikke hundre prosent, men det holdt. Jeg tar med meg det også, sier Norges angriper.

Det vanker også skryt til «mirakelmannen» Elyounoussi fra Ola Kamara, som selv stjal de fleste overskriftene mandag med sin scoringsdobbel i oppgjøret mot Kypros. Etter kampslutt roser han både spissmakkeren og andre lagkamerater.

– Han har vært en maskin, og han gjør alt for laget hele tiden. Så er det klart at jeg får ballen på sølvfat av både Omar og Ole, så det er mange som gjør en god match her i dag, sier Kamara, som har profittert godt på andre angriperes skader og også han fått tillit fra start i begge oppgjørene.

Moi vurderer å smøre med olivenolje
Der har også Tariks fetter Moi Elyounoussi, som også har slitt med noen småskader den siste tiden. Han innrømmet overfor TV 2 at kanskje han også burde hente inspirasjon fra søskenbarnets «mirakelkur».

– Det hadde ikke vært dumt det.Jeg får prøve å få noen til å sende over den marokkanske olivenoljen. Begge har fått kjenninger i det siste. Så fort du får en liten skade, så har det en tendens til å gå utover andre steder. Før har jeg vært heldig og ikke hatt skader i det hele tatt, men nå er det plutselig først den ene ankelen og så den andre ankelen, så vi får prøve å smøre med olivenolje, så hjelper nok sikkert det, sa Southampton-spilleren tidligere denne landslagsuken.

«Oste-Hangeland»: – Jeg tenker litt placebo
TV 2-ekspert Brede Hangeland har imidlertid liten tro på at inntaket av olivenolje utgjør noen som helst forskjell i Elyounoussis rehabilitering.

– Jeg tenker litt placebo om Tariks triks. Men når det er sagt, så er det slik at ting som «fungerer» for spillere er noe man ikke skal endre på. Vi kan kanskje takke marokkansk olivenolje for deler av poengene både i Slovenia og Kypros, sier Hangeland.

Og den tidligere landslagskapteinen bør vite hva han snakker om. Det er tross alt snakk om den samme mannen som i sin tid under Felix Magath i Fulham fikk beskjed om at den eneste måten han selv kunne bli frisk på var ved å behandle sin skadde fot med en en unik kombinasjon alkohol og ost.

– Olivenolje-trikset er helt sikkert bedre enn ostetrikset, men jeg tviler på at noen av disse har stor vitenskapelig støtte, avslutter Hangeland.