INGEN VITNER: Skuddet som ga Janne Jemtland falt på trappa utenfor parets bolig i Brumunddal. Det var ingen vitner til hendelsen.
INGEN VITNER: Skuddet som ga Janne Jemtland falt på trappa utenfor parets bolig i Brumunddal. Det var ingen vitner til hendelsen. Foto: Olav T. Hustad Wold / Privat

skjebnedag i jemtland-saken:

To spørsmål blir helt avgjørende

HAMAR TINGHUS (TV 2): Hva skjedde egentlig på trappa utenfor huset til ekteparet Jemtland ved to-tiden natt til femte juledag i fjor? Det får trolig retten vite tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Svein Jemtland kjemper nå sin livs kamp, sa forsvarer Christian Flemmen Johansen til TV 2 etter at retten på Hamar var hevet mandag.

Da hadde flere vitner forklart seg om hvordan Janne Jemtland hadde konkrete planer om å skille seg. Dette fortalte hun til venner bare uker før hun ble truffet av et skudd i hodet natt til 29. desember i fjor.

Ektemannen Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha løsnet skuddet. Politiet mener at han deretter senket kona si i vann slik at hun druknet.

Han mener at det var en ulykke. Tiltalte sier at hun pekte på han med pistolen, at han forsøkte å ta den ut av hendene hennes da de falt over ende og skuddet gikk av. Jemtland sier han er sikker på at kona døde umiddelbart, og at han oppbevarte liket i ett døgn før han kastet kroppen i Glomma.

Tirsdag skal en kriminaltekniker, to rettsmedisinere og en våpenekspert fra Kripos vitne i Hedmarken tingrett. Påtalemyndigheten håper at de kan besvare to av sakens hittil ubesvarte spørsmål.

UBESVARTE SPØRSMÅL: Tobarnsmoren Janne Jemtland (36) døde natt til femte juledag i fjor. Halvveis i rettssaken mot ektemannen står fortsatt sentrale spørsmål ubesvart. Foto: NTB Scanpix
UBESVARTE SPØRSMÅL: Tobarnsmoren Janne Jemtland (36) døde natt til femte juledag i fjor. Halvveis i rettssaken mot ektemannen står fortsatt sentrale spørsmål ubesvart. Foto: NTB Scanpix

Når, hvor og hvordan druknet Janne?

I innledningsforedraget sa aktor Iris Storås at skuddskaden i hodet til Janne Jemtland ville medført døden innen to til tre timer. I tiltalen heter det at kroppen hennes ble «senket i vann» kort tid etter at skuddet falt. Svein Jemtland nekter for å ha senket kona i vann etter kort tid.

Han erkjenner å ha kastet Janne i Glomma et snaut døgn etter at skuddet gikk av. Forsvaret mener at denne forklaringen er godt underbygd ved at han lånte en annen bil til å frakte kroppen til funnstedet.

I dette kjøretøyet er konas DNA funnet i bagasjerommet. DNA er også funnet i bagasjerommet på hans egen bil.

Det kan bety at Janne Jemtland ble druknet et sted kort tid etter å ha blitt skutt og deretter fraktet videre til Glomma dagen etter. Et annet alternativ kan være at hun var i live et døgn etterpå. Politiet har ikke villet svare på om de vet hvor, når eller hvordan drukningen skal ha funnet sted.

Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune.
Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Inntil tre uker før rettssaken gjorde de søk i en bekk tre kilometer fra ekteparets bolig. TV 2 er kjent med at det ikke er funnet blodspor inne i boligen, og det finnes heller ikke et badekar i huset.

– Jeg håper at vi kan få svar på hva som skjedde i perioden fra skuddet falt til Janne Jemtland ble kastet i Glomma, sier rettskommentator Inge D. Hanssen.

HÅPER PÅ SVAR: TV 2s rettskommentator, Inge D. Hanssen sier han er spent på hva som kommer frem i retten på tirsdag. Her er han avbildet med John Christian Elden i en tidligere rettssak.
HÅPER PÅ SVAR: TV 2s rettskommentator, Inge D. Hanssen sier han er spent på hva som kommer frem i retten på tirsdag. Her er han avbildet med John Christian Elden i en tidligere rettssak. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Hvem holdt i pistolen?

Ingen andre enn Svein og Janne Jemtland var til stede ute på trappen da skuddet gikk av. Deres mindreårige sønn var inne i huset, men han så ikke det som skjedde.

Hvordan skal påtalemyndigheten overbevise retten om at det var Svein Jemtland som skjøt, og at det ikke var kona som holdt pistolen da skuddet gikk av?

– Det mest sentrale nå blir å få så mange svar på mulig på omstendighetene rundt skuddet som falt, sier Inge D. Hanssen.

VÅPENET: Pistolen som ble brukt natt til femte juledag i fjor var en ni millimeter Makarov. Foto: Politiet
VÅPENET: Pistolen som ble brukt natt til femte juledag i fjor var en ni millimeter Makarov. Foto: Politiet

Trolig vil det bli redegjort for kulebane, skuddvinkel, kruttslam, inngangssår og ikke minst beregninger som vil si noe om avstanden mellom treffpunktet og pistolen.

Det er fra før kjent at Svein Jemtland vasket pistolen og gravde den ned. Det er ikke kjent om kriminalteknikerne likevel har klart å finne fingeravtrykk på våpenet.

Påtalemyndigheten mener at dokumentasjonen som fremlegges tirsdag var nok til å ta ut tiltale og til å få Svein Jemtland dømt for drap. Forsvarerne vil ikke gå inn på hvordan de vil angripe rapportene fra rettsmedisinerne og våpeneksperten.

– Vi kjenner innholdet i det som kommer, men vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken. Det er riktig å si at det er en uenighet mellom oss og aktor, sier forsvarer Christian Flemmen Johansen.